Με καθοριστική συμμετοχή στην πλανητική μόλυνση επί πολλές δεκαετίες, οι ΗΠΑ αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον σεβασμό τους στη ρύπανση που προκαλεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση του Δυτικού οικονομικού μοντέλου, που δυστυχώς έχει επικρατήσει κατά κράτος τα τελευταία 30 χρόνια.
Υπήρχαν φήμες εδώ και καιρό, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ τις επιβεβαίωσε ανακοινώνοντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Βέβαια, η διαδικασία της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Οικονομικοί και εθνικιστικοί λόγοι οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο σε αυτή την απόφαση, αν και το οικονομικό όφελος δεν είναι τόσο ευδιάκριτο.
Πάντως, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, οι ΗΠΑ θα είναι ένα από τα τρία κράτη της Γης που δεν θα συμμετέχουν στη Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα. Τα άλλα δύο κράτη είναι η Συρία που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η Νικαράγουα, που θεωρεί πως η Συνθήκη δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές!
Θεωρίες ηλιθίων…
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως απορρίψει τη θεωρία ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τον άνθρωπο και την έχει χαρακτηρίσει ανοησία. Επίσης, έχει υποστηρίξει ότι… οι Κινέζοι έχουν εφεύρει αυτή τη θεωρία προκειμένου να δημιουργήσουν προβλήματα στην αμερικανική βιομηχανία! Ακόμη, έχει δηλώσει πως οι αμερικανικές βιομηχανίες μειονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού από την προσπάθεια που κάνουν για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Παρόλο που η υπόθεση αυτή δίχασε το επιτελείο του, ο Τραμπ προσχώρησε στο στρατόπεδο των εθνικιστών που πιστεύουν ότι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για περισσότερο ακραίο καιρό και άνοδο της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη είναι υπερβολικές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Scott Pruitt είχε πει ενδεικτικά πως «η Κίνα και η Ινδία δεν είχαν υποχρεώσεις που να απορρέουν από τη Συνθήκη παρά μόνο από το 2030 και μετά»…
Τι σημαίνει η απόφαση;
Οι προοπτικές δεν ήταν ούτως ή άλλως ρόδινες και πριν την απόφαση Τραμπ. Οι πολιτικές μείωσης των ρύπων επί Ομπάμα ήταν ανεπαρκείς και δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν τη Συνθήκη. Ήδη, η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει και περικόπτει αυτές τις πολιτικές. Ούτως ή άλλως, πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν ότι η Συνθήκη του Παρισιού δεν μπορούσε να μειώσει αποτελεσματικά την υψηλή θερμοκρασία του πλανήτη μας, καθώς θα έπρεπε να προβλέπει περισσότερες πολιτικές για τη μείωση των ρύπων.
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία – σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια», είπε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντεζάρικ, ενώ ισχυρές ήταν οι αντιδράσεις από τις περισσότερες χώρες του κόσμου.