Σε φοιτητές του τμήματος μηχανικών του Πολυτεχνείου Μαύρης Θάλασσας παρουσίασε η τουρκική αμυντική βιομηχανία τα τελευταία της οπλικά συστήματα. Η έκθεση οργανώθηκε σε συνεδριακό κέντρο και σε αυτήν μετείχαν η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας, η ΜΚΕ (κρατική εταιρία που παράγει πυρομαχικά και όπλα), η Βιομηχανία Αεροπλοΐας και Διαστήματος και αξιωματούχοι της Βιομηχανίας Ηλεκτρονικών Αεροπορίας. Κάθε σύγκριση με την ελληνική θλιβερή πραγματικότητα είναι περιττή. Πριν 20 χρόνια η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία απούσα, ενώ σήμερα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!
Ανατριχιαστικά σχέδια
Πρόσφατα, το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας ανακοίνωσε τον πενταετή στρατηγικό σχεδιασμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας για την περίοδο 2017-2021 και περικλείει σε 124 σελίδες τα σχέδια της Τουρκίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην περίοδο αυτή.
Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η μετεξέλιξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε μια ηγέτιδα παγκόσμια δύναμη με σημαντικές εξαγωγές, καλύπτοντας σε μεγάλο ποσοστό της ανάγκες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκε από 1,2 δις δολάρια που ήταν το 2002 σε 5 δις δολάρια το 2016, ενώ οι εξαγωγές από 247 εκατ. δολάρια που ήταν το 2002 έφτασαν στα 1,655 δις δολάρια!
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας έχει σε εξέλιξη και υπό την επίβλεψή του 400 εξοπλιστικά αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία θα επιτρέψουν στο εγγύς μέλλον στην Τουρκία να αποκτήσει σχεδόν πλήρη αυτονομία στον τομέα των εξοπλισμών! Μεταξύ των σύγχρονων οπλικών συστημάτων ξεχωρίζουν το νέο τουρκικό μαχητικό εναέριας υπεροχής (TF-X), το άρμα μάχης Altay, βαλλιστικοί και αντιαρματικοί πύραυλοι, πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, κορβέτες, φρεγάτες και περιπολικά σκάφη για την Ακτοφυλακή!
Εκτός από τα παραπάνω προγράμματα, η Τουρκία έχει δώσει μεγάλη προτεραιότητα στον τομέα του διαστήματος και της αντιαεροπορικής κάλυψης της χώρας με δύο προγράμματα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αλλά και λόγω της επιμονής της Άγκυρας να αποκτήσει από το εξωτερικό τη σχετική αναγκαία τεχνολογία, ιδίως με την αγορά των S 400. Στόχος του Υφυπουργείου είναι η εμπλοκή όσο το δυνατό περισσότερων εταιρειών στη σχεδίαση και ανάπτυξη νέων προϊόντων, ώστε και να αναπτυχθεί η εγχώρια τεχνολογική υποδομή και να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα από μηχανικούς και επιστήμονες, που θα μπορούσαν να συντηρήσουν τη διαχρονική ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων!
Και η Ελλάδα;
Η χώρα μας αδυνατεί ακόμα και να… αντιγράψει τον εντυπωσιακό προγραμματισμό της Τουρκίας και απλά την παρακολουθεί να εξελίσσεται σε έναν παγκόσμιο πια παίκτη της αμυντικής βιομηχανίας. Το ελληνικό επιστημονικό δυναμικό προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό και οι τεράστιες αμυντικές μας δαπάνες πηγαίνουν στα χέρια των μεγάλων εταιρειών της Δύσης, που φυσικά τρίβουν τα χέρια τους για την ανικανότητά μας!