«Όχι άλλη αθλητική εγκατάσταση στην περιοχή μας»
Εντωμεταξύ, οι κάτοικοι του Ηλιακού Χωριού εναντιώνονται και στην ιδέα της κατασκευής νέου αθλητικού κέντρου στην οδό Εράσμου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν άλλο ένα γυμναστήριο στην περιοχή τους.
«Δεν γίνεται να υπάρχουν τρία αθλητικά κέντρα και να είναι όλα στο Ηλιακό Χωριό», υποστηρίζει ο πρόεδρος. Ο Σύλλογος έχει προσφύγει για αυτό το θέμα στον ΟΕΚ, τη Νομαρχία και την Πολεοδομία και προτίθεται να προσφύγει όπου αλλού χρειάζεται, προκειμένου να μην «πληρώσει και αυτό το κόστος ο εργατόκοσμος».
Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Πεύκη δεν έχει ανάγκη από επιπρόσθετες αθλητικές υποδομές και ότι οι κατασκευές αυτές γίνονται «για να κερδοσκοπούν κάποιοι κατά επάγγελμα αθλητικοπαράγοντες, εισπράττοντας 200 – 300 ευρώ τον χρόνο από το κάθε παιδί». Μάλιστα, αφήνει σαφείς αιχμές κατά της δημοτικής αρχής για την στάση της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι νυν συντάσσονται με αυτές τις ομάδες συμφερόντων».
Γιάννης Σταυρόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Ηλιακού Χωριού
«Ύπουλα παιχνίδια στην πλάτη μας»
«Μολονότι ο Δήμος δεν είναι ο άμεσα υπεύθυνος για να αντιμετωπίσει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στο Ηλιακό Χωριό, ωστόσο, θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική πίεση στο υπουργείο Απασχόλησης και στους αρμόδιους φορείς» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου των κατοίκων Γιάννης Σταυρόπουλος.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έχουν χορτάσει από μισόλογα, υπεκφυγές και γενικές τοποθετήσεις και τονίζει ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει σαφή τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων: «Θέλουμε να μας διευκρινίσουν αν είναι μαζί με τους οικιστές ή όχι. Αυτό το οποίο μας έχει κουράσει με τη συγκεκριμένη διοίκηση είναι το γεγονός ότι ούτε λένε ναι ούτε όχι», δηλώνει ο κ. Σταυρόπουλος.
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θεωρεί απαράδεκτο είναι ότι διάφοροι φορείς συζητούν για τα προβλήματά τους, χωρίς να είναι οι ίδιοι παρόντες: «Δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας εκπροσωπεί εν αγνοία μας», δηλώνει κατηγορηματικά.
Ως προς τη συμπεριφορά της προηγούμενης διοίκησης, ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι «είχαν παίξει ύποπτα παιχνίδια και είχαν ρίξει πισώπλατα μαχαιριές σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε παίξει «ύπουλα παιχνίδια» με επιχειρηματίες, που ήθελαν να αναλάβουν τη διαχείριση των ενεργειακών συστημάτων του Ηλιακού Χωριού. Στην κίνηση αυτή πιστεύει ότι ήταν συνένοχος και ο ΟΕΚ, ο οποίος «ήθελε να μας αφήσει κληρονομιά τις προβληματικές εγκαταστάσεις, τις οποίες δεν μπορούν να διαχεριστούν ούτε οι ίδιοι».
Εντωμεταξύ, όπως υποστηρίζει ο κ. Σταυρόπουλος, γινόταν ένα ακόμα παιχνίδι του ΟΕΚ, με την ένοχη σιωπή του Δήμου εις βάρος των κατοίκων του Ηλιακού Χωριού. Το 2000 χτίστηκε στην καρδιά του Ηλιακού Χωριού το πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στο οποίο γίνονται εκδηλώσεις με συμμετοχές δημοτών από όλη την Πεύκη. Το κόστος της θέρμανσης του κτηρίου, όμως, έπεφτε για χρόνια «στις πλάτες» των κατοίκων του Ηλιακού Χωριού, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι «πλήρωναμε από την τσέπη μας για να χορεύει ο άλλος παραδοσιακούς χορούς ή λάτιν», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σταυρόπουλος. Όπως μας εξηγεί, ο ΟΕΚ στο τέλος κάθε χρόνου έκανε μια γενική συνολική εκκαθάριση, στην οποία χρέωνε επιπρόσθετα τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού με τα έξοδα της θέρμανσης του πολιτιστικού κέντρου, ενώ ο Δήμος δεν φαινόταν να συμμετέχει πουθενά.
«Είναι κατάντια ότι πληρώναμε τόσα χρόνια τις δαπάνες του Δήμου και μέχρι σήμερα δεν έχουν αξιωθεί να δώσουν πίσω τα λεφτά που μας έκλεψαν», λέει εξοργισμένος. Ο πρόεδρος επιρρίπτει την ευθύνη τόσο στην προηγούμενη διοίκηση που «έπαιζε αυτό το ύπουλο παιχνίδι» όσο και στην τωρινή, η οποία δεν έχει τακτοποιήσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της επιστροφής των χρημάτων στους κατοίκους. Αν και φέτος στους ισολογισμούς υπάρχει αναφορά στον Δήμο, ο πρόεδρος ισχυρίζεται ότι έχει υποχρέωση να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της κλοπής των χρημάτων.
Ύστερα από την αποκάλυψη αυτής της εν λόγω διαχείρισης, ο πρόεδρος είναι πλέον πεπεισμένος ότι υπάρχει κλίμα εχθρότητας απέναντι στη δική τους «κοινωνία». «Δεν μας είδαν ποτέ φιλικά, ενώ βιώσαμε την εχθρότητα με πολλούς τρόπους -ιδιαίτερα από την προηγούμενη διοίκηση». Και προσθέτει: «Πιστεύω ότι υπάρχει απαράδεκτος και άγονος κομματισμός ανάμεσα στις διοικήσεις του Δήμου. Ό,τι δεν μπορούν να το ελέγξουν στο 100%, το κυνηγούν και το αντιμετωπίζουν ως αποδιοπομπαίο τράγο». Χαρακτηριστικά παραδείγματα που αναφέρθηκαν ήταν η απομάκρυνση της νεολαίας του Ηλιακού Χωριού και η καταστροφή του εξοπλισμού που υπήρχε στα γραφεία του Συλλόγου τους. Ο πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο χώρος του Συλλόγου παραχωρήθηκε στο εργαστήριο της ζωγραφικής του Δήμου, και λίγα χρόνια αργότερα, όταν η νέα δημοτική αρχή τον παρέδωσε πίσω, βρήκαν κατεστραμμένα τα τραπέζια και τις καρέκλες που οι ίδιοι είχαν φέρει.