«Οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων συμμετέχουν στο μεγαλύτερο πείραμα της ανθρωπότητας» ήταν η φράση του δημοσιογράφου Γιάννη Ελαφρού, την οποία και επικαλέστηκε η πνευμονολόγος Ειρήνη Μαύρου κατά την ομιλία της στην εκδήλωση για τις κεραίες, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο της Λυκόβρυσης.
Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος «Κινηση Πολιτών Λυκόβρυσης», ο Διαδημοτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις Ακτινοβολίες», η «Επιτροπή Κατοίκων πλατείας 25ης Μαρτίου» και οι «Πολίτες για την προστασία από τις ακτινοβολίες».
Ο πρόεδρος της «Κίνησης Πολιτών» Χρήστος Παπαδιαμάντης δήλωσε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας κοντά στην πλατεία της 25ης Μαρτίου. «Στην εκδήλωση επιλέξαμε να μιλήσει ένας φυσικός, μία γιατρός και ένας νομικός, ώστε να υπάρχει κάλυψη από όλες τις πλευρές», τόνισε.
Αρχικά τον λόγο πήρε η πνευμονολόγος στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟ» Ειρήνη Μαύρου, η οποία επέστησε την προσοχή του κοινού όχι τόσο στην ύπαρξη των παράνομων κεραιών, όσο στους κινδύνους που ενέχουν τα ίδια τα κινητά τηλέφωνα. «Μπορεί να μην υπάρχουν 20ετής μελέτες για να εξάγουμε συμπεράσματα, αλλά οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία είναι δεδομένες», τόνισε και προσέθεσε: «Παρόμοια, ένας καπνιστής μπορεί να μην παρουσιάζει προβλήματα υγείας στα πέντε χρόνια, αλλά θα παρουσιάσει σίγουρα στα είκοσι».
Την άποψή της κ. Μαύρου, ότι «τα όρια ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία δεν είναι επαρκή», συμμερίστηκε και ο επόμενος ομιλητής Αθανάσιος Νασιόπουλος, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρονικής στο ΤΕΙ Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι: «Δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας, αλλά ανεκτά όρια κινδύνου». Ο κ. Νασιόπουλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 15 εκατ. χρήστες κινητών τηλεφώνων, αριθμός που υπερβαίνει τον πληθυσμό της. Ενδιαφέρον προκάλεσε και η άποψη ότι το θέμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ανάγεται σε ταξικό πρόβλημα. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα της Μεταμόρφωσης, στην οποία «υπάρχουν δύο τηλεφωνικά δίκτυα (πύργοι), τα οποία λειτουργούν για να εξυπηρετούν τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη Γλυφάδα!». Επίσης, υποστήριξε ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι «άφαντες» σε περιοχές κοντά σε κολέγια, ενώ υπερβαίνουν τον επιτρεπτό αριθμό κοντά σε δημόσια σχολεία στο κέντρο της Αθήνας.
«Οι μαθητές είναι οι καλύτεροι πελάτες των εταιρειών» συμπλήρωσε ο τελευταίος ομιλητής Γιάννης Δημητράκης, δικηγόρος και νομικός Περιβάλλοντος. Ο κ. Δημητράκης αναφέρθηκε στο «χάος» που επικρατεί ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με το θέμα των κεραιών και τον έλεγχο της νομιμότητάς τους. Ενθαρρυντικό, ωστόσο, ήταν το στοιχείο ότι «τον τελευταίο μήνα έχουν ξηλωθεί εφτά κεραίες σε διάφορες περιοχές».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Πεύκης Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης Ευανθία Παπαδημούλη και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δύο Δήμους.
Αμάλθεια Καραλή