Πολύωρη, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους κατοίκους του Ηλιακού Χωριού, ήταν η συνάντηση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 22 Ιουνίου με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
Στη συνάντηση συμμετείχαν κάτοικοι και μέλη του Συλλόγου Κατοίκων Ηλιακού Χωριού, ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος κι η επιτροπή που έχει συστήσει ο ΟΕΚ για να επιλύσει τα χρόνια ενεργειακά ζητήματα του οικισμού.
Στην επιτροπή, μ’ επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΕΚ Θωμά Στάμου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το υπουργείο Ανάπτυξης και το Ολυμπιακό Χωριό.
Οι ειδικοί εξέθεσαν διεξοδικά τις προτάσεις τους για τον οικισμό, μερικές από τις οποίες ήταν η αντικατάσταση ηλιακών συλλεκτών, η κατάργηση του κεντρικού ενεργειακού κέντρου, η διασύνδεση με το φυσικό αέριο, η αντικατάσταση διαβρωμένων σωλήνων κι ο εσωτερικός καθαρισμός των υπολοίπων κι ο έλεγχος των δεξαμενών.
Μετά την παρουσίαση, ο πρόεδρος του Ηλιακού Χωριού Γιάννης Σταυρόπουλος τούς απάντησε ότι υπάρχουν πολλές ανακρίβειες σε όσα αναφέρουν και τα οποία βρίσκονται, σε ορισμένα σημεία, πολύ μακριά από την πραγματικότητα την οποία εκείνοι ζουν από κοντά πάνω από 20 χρόνια. Το αίτημα των κατοίκων, όπως ανέφερε, είναι απλό: Να τοποθετήσουν λεβητάκια φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την ηλιακή ενέργεια, τα οποία θα τους παρέχουν ζεστό νερό και θέρμανση, αυτόνομα σε κάθε κατοικία.
Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι «ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το Ηλιακό Χωριό ως πρότυπο σύστημα αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Μάλιστα, εκπρόσωπος από τον «Δημόκριτο» δήλωσε κατηγορηματικά: «Αν αλλάξουμε τον χαρακτήρα του Ηλιακού Χωριού, θα είναι έγκλημα».
Ο σκοπός της συζήτησης, επομένως, όπως υπενθύμισαν οι ειδικοί στους κατοίκους ήταν η ενημέρωση των παρεμβάσεων που έχουν σκεφτεί να κάνουν κι η συζήτηση μαζί τους γίνεται για να ενσωματώσουν τυχόν παρατηρήσεις τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου δήλωσε ότι «οι επιστήμονες επιμένουν να εφαρμόζουν συστήματα τα οποία έχουν αποτύχει παταγωδώς στο παρελθόν κι είναι ανθυγιεινά, ακριβά, ενώ μπλέκουν παράλληλα τα ιδιοκτησιακά».
Μάλιστα, ο πρόεδρος έθεσε κι ένα άλλο ζήτημα, το οποίο αφορά στο «ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση και τη συντήρηση του πολύπλοκου και πανάκριβου συστήματος, εφόσον ο ΟΕΚ έχει δηλώσει εγγράφως ότι -μετά τις επισκευές και τις αναβαθμίσεις των συστημάτων- θα φύγει;».
Πράγματι, σε ερώτηση που έθεσε στη συνάντηση ενώπιον της επιτροπής σχετικά με το ποιος θα επωμιστεί το κόστος της συντήρησης της κατασκευής του συστήματος, δεν έλαβε καμία απάντηση, γεγονός το οποίο ενίσχυσε την άποψή του ότι «ο ΟΕΚ θέλει να φτιάξει τα συστήματα και μετά να μας ξεφορτωθεί».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο λόγος για τον οποίο, ο ΟΕΚ έχει μπει στη διαδικασία συζήτησης μαζί τους είναι επειδή «απαιτείται η συναίνεσή μας πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, δεδομένου ότι όταν ξεκινήσουν οι εργασίες, θα πρέπει να μπαινοβγαίνουν στα σπίτια μας και στις πολυκατοικίες γι’ αρκετούς μήνες μέχρι να τελειώσουν οι εργασίες». Επίσης, ο κ. Σταυρόπουλος τόνισε ότι ο εισηγητής του θέματος στην επιτροπή του ΟΕΚ έχει δηλώσει ότι «ακόμη και τώρα αν ξεκινούσαν τα έργα, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν». Τέλος, ο πρόεδρος θέλησε να επισημάνει ότι «τον τελευταίο λόγο θέλουμε να τον έχουν οι κάτοικοι και όχι ο Σύλλογος».
Την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους εξέφρασε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να δοθεί «τέλος» στην ταλαιπωρία τους, ενώ παράλληλα ζήτησε από τους επιστήμονες να δείξουν κατανόηση απέναντι σε τυχόν αντιδράσεις που λαμβάνουν από τη μεριά τους. «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτούς τους ανθρώπους να πιστέψουν αυτά που λέτε σήμερα, επειδή εδώ και 20 χρόνια έχουν πάρει πολλές υποσχέσεις και τις περισσότερες φορές δεν έχουν δει τίποτα», δήλωσε.
Αμάλθεια Καραλή