Ανάσα ανακούφισης παίρνουν οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης – Πεύκης, ύστερα από την απόφαση μετεγκατάστασης του καταυλισμού των Ρομά του Χαλανδρίου εκτός των ορίων του Δήμου τους. Σε επαγρύπνηση η Επιτροπή κατά της δημιουργίας καταυλισμού-γκέτο.
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή
Η αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν άμεση ενώ συγκροτήθηκε και «Επιτροπή κατά της δημιουργίας καταυλισμού – γκέτο στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης».
Στο πλευρό του Δήμου και οι δήμαρχοι των όμορων περιοχών, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Κηφισιάς Νίκος Χιωτάκης και Ηρακλείου Παντελής Βλασσόπουλος. Όλοι μαζί επισκέφτηκαν τόσο τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρη Καλογερόπουλο όσο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάση Τσαυτάρη.
Η ανακοίνωση του Δήμου
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος, επικαλείται την απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρη Καλογερόπουλου να μεταφερθεί ο καταυλισμός σε χώρο στο Χαλάνδρι. Συγκεκριμένα:
«Oριστικό τέλος παίρνει η υπόθεση με την ενδεχόμενη μετεγκατάσταση Ρομά σε έκταση εντός των ορίων του Δήμου μας μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του κ. Δ. Καλογερόπουλου οι συγκεκριμένοι κάτοικοι του Δήμου Χαλανδρίου θα μεταφερθούν σε ελεύθερη αδόμητη έκταση του Δημοσίου, στα όρια του Δήμου στον οποίο ανήκουν.
Ο χώρος εγκατάστασης βρίσκεται κοντά στον σημερινό καταυλισμό των Ρομά, εκτός Λυκόβρυσης και εκτός διοικητικών ορίων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.
«Κινηθήκαμε άμεσα»
Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε θέμα πιθανής μετεγκατάστασης καταυλισμού Ρομά -δημότες Χαλανδρίου- στη Λυκόβρυση, στο ΑΒΚ 218 ακίνητο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η δημοτική αρχή κινήθηκε αστραπιαία συγκαλώντας έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο απέρριψε την αποδοχή της σχετικής εισήγησης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Από τη στιγμή εκείνη η Δημοτική Αρχή με ισχυρή νομική κάλυψη, αποκάλυψε όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν την απόφαση διάτρητη και παράνομη.
Αποκάλυψε επίσης η Δημοτική Αρχή ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς καμία ενημέρωση του Δήμου, με σωρεία παρανομιών και ψευδολογιών που υπήρχαν στις αποφάσεις των οργάνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Παραβιάζονταν κατάφωρα η κοινή Υπουργική Απόφαση 23641/2003.
Επίσης, το ακίνητο του Δημοσίου στη Λυκόβρυση, ανήκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι στο Υπουργείο Οικονομικών που το πρότεινε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου.