Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους κατοίκους και στη δημοτική αρχή Πεύκης – Λυκόβρυσης το περιστατικό λαθροϋλοτομίας, που σημειώθηκε στο δάσος Κάσδαγλη, στην περιοχή της Πεύκης.
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 8:00 μ.μ., όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Ζαφειρόπουλος, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, δύο άτομα που έφτασαν στην περιοχή με Ι.Χ. αυτοκίνητο, επιχείρησαν παράνομη υλοτόμηση μέσα στο δάσος. Αρχικά παρενέβη κάτοικος της περιοχής και στη συνέχεια ο προϊστάμενος καθαριότητας του Δήμου με πυροσβεστικό όχημα, που ειδοποίησαν την Αστυνομία.
Το περιπολικό κατέφθασε 3 ώρες αργότερα και ενώ οι δύο άντρες είχαν φύγει, «με τη δικαιολογία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος «ότι υπάρχει μόνο ένα περιπολικό για όλα τα Βόρεια Προάστια». Η δημοτική αρχή υπέβαλε μήνυση εναντίον των δύο ανδρών, ο ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, εργάζεται και ως εκπαιδευτικός σε σχολείο του Δήμου.
Το γεγονός αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με αφορμή και τις επισημάνσεις που έκανε η κ. Μαρίτα Κουρούπη, εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πεύκης, σχετικά με τα ξερά δέντρα που υπάρχουν στα δύο δάση του Δήμου, στο δάσος Κάσδαγλη και στο δάσος Μορέλλα. Συγκεκριμένα η κ. Κουρούπη, απευθυνόμενη στους αρμόδιους αντιδημάρχους είπε: «Λόγω της ανομβρίας στα δύο δάση έχουν ξεραθεί πολλά και μεγάλα δέντρα, που αποτελούν πηγή μεγάλου κινδύνου και θα πρέπει να τα φροντίσετε άμεσα».
Η εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης, εκτός των άλλων αναφέρθηκε και σε ένα πεύκο στην οδό Ν. Πλαστήρα, το οποίο αν και βρίσκεται σε περιφραγμένο ιδιωτικό χώρο, αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, εξαιτίας της κλήσης που έχει πάρει και των μεγάλων ξερών κλαδιών του, που ξεπερνούν τη μάντρα και βγαίνουν στο πεζοδρόμιο. Η σχετική απάντηση δόθηκε από την αντιδήμαρχο των Υπηρεσιών Πρασίνου και Εκπαίδευσης, Ευανθία Παπαδημούλη, η οποία έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες και τον προβληματισμούς που διατυπώθηκαν και ενημέρωσε για τις ενέργειες που η ίδια ήδη έχει κάνει και πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Όντως μέσα στα δάση υπάρχουν πολλά ξερά πεύκα και καιρό πριν επιλήφθηκα του θέματος, ενημερώνοντας το Δασαρχείο».
Η κ. Παπαδημούλη, μαζί με τον επόπτη Πρασίνου, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Δασαρχείου και ένα επιτελείο τεσσάρων ατόμων, ώστε να αποφασίσουν ποια δένδρα θα κοπούν. «Όταν, όμως, οι υπεύθυνοι του Δασαρχείου είδαν το πλήθος των ξερών δένδρων, αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για την κοπή οποιουδήποτε, γιατί, όπως, είπαν, ελοχεύει ο κίνδυνος λαθροϋλοτομίας και ενδεχομένως αυτό να έδινε την ευκαιρία να κοπούν και υγιή δένδρα», είπε η κ. Παπαδημούλη. Η αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα επανέλθει επί του θέματος, ελπίζοντας ότι τώρα, λόγω της δενδροφύτευσης που πραγματοποιήθηκε στα δάση, θα δοθεί η σχετική άδεια για την απομάκρυνση των ξερών δένδρων.
Ξερά πεύκα
Όσον αφορά στο πεύκο της οδού Ν. Πλαστήρα, που βρίσκεται εντός ιδιωτικού χώρου, η κ. Παπαδημούλη επισήμανε ότι μπορεί ο Δήμος να φροντίσει για το κλάδεμα των κλαδιών που ενοχλούν στο πεζοδρόμιο, αλλά αφού πρωτίστως δοθεί άδεια από την Επιτροπή Ποιότητας και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Πολεοδομίας και Πολιτικής Προστασίας, Γ. Ζαφειρόπουλος, παρενέβη και ενημέρωσε και αυτός για την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πεύκα της περιοχής και που οφείλεται σύμφωνα με γεωπόνο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, που ο ίδιος επικοινώνησε, σε ένα μικρόβιο που προσβάλλει τον κορμό και σταδιακά ξεραίνει το πεύκο, φαινόμενο παρεμφερές της βαμβακίασης.
Τέλος, ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε και στις καταγγελίες που έγιναν από περίοικους της οδού Πόντου, σε σχέση με την ύποπτη ξήρανση ενός μεγάλου πεύκου, στον αριθμό 32. Ο αντιδήμαρχος έστειλε δείγμα από χώμα και κλαδιά στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, όπου και διαπιστώθηκε η ύπαρξη φιλοτοξικής ουσίας.