Σε διαδικασία διερεύνησης της αναστολής βρίσκονται οι πληρωμές των βεβαιωθέντων ποσών για τους κατοίκους της πλατείας Πέρρου, ωστόσο οι προσαυξήσεις «τρέχουν».
Σε συνέλευση προχώρησαν οι περίοικοι του οικοπέδου Πέρρου την περασμένη Τετάρτη (27-5-2015) το απόγευμα με στόχο να οργανώσουν τις μελλοντικές τους δράσεις ενάντια στην εκβιαστική απόφαση του δήμου, όπως χαρακτηριστικά διατύπωσαν, να αποστείλει ατομικές ειδοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για την κατασκευή κεντρικής πλατείας στο οικόπεδο Πέρρου, ενώ ακόμη εκκρεμεί δικαστική απόφαση, διαδικασία μέσω της οποίας οι περίοικοι διεκδικούν την οριστική απαλλαγή τους από την οφειλή.
Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των περιοίκων προσκάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους να παραστούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο (πιθανότατα στις 9 Ιουνίου) με στόχο τη διαμαρτυρία στην πολιτική που ακολουθεί ο δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης.
Στη συνάντηση οι τόνοι της διοίκησης (δήμαρχος και αντιδήμαρχοι) ήταν ήπιοι, ενώ ο δήμαρχος τόνισε ότι θα πράξει κάθετι που είναι εφικτό με στόχο την αναστολή των βεβαιωθέντων ποσών που οφείλουν οι περίοικοι για την πλατεία Πέρρου σύμφωνα με παλαιότερο νόμο ο οποίος και έχει αλλάξει αλλά δεν περιλαμβάνει την περίπτωσή τους, έως ότου υπάρξει μία οριστική δικαστική απόφαση. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, ο δήμος ζητά από τους εμπειρογνώμονες της ΚΕΔΕ γνωμοδότηση, κυρίως νομικού περιεχομένου αλλά και πολεοδομικού χαρακτήρα έναντι της προωθούμενης κατασκευής υπόγειου πάρκινγκ στο οικόπεδο Πέρρου που αποτελεί επιχείρημα κοινόχρηστης αξιοποίησης του χώρου. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η συνεργασία με την ΚΕΔΕ είναι απαραίτητη, ελλείψει και της δικηγόρου του δήμου Ζωής Τσοροβά που απεχώρησε το τελευταίο διάστημα, αν και η διοίκηση διαθέτει νομικούς στο συνδυασμό της, όπως η Έφη Τσεκούρα η οποία και έχει επισημάνει δημόσια ότι έχει έτοιμο τον φάκελο με τα σχετικά επιχειρήματα εδώ και αρκετό διάστημα, για τη διαδικασία αναστολής της πληρωμής των βεβαιωθέντων ποσών των περιοίκων.
Για το θέμα μιλήσαμε σχετικά με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοικητικού, Παναγιώτη Πανταζή. Ο ίδιος, από τα παλαιά και με μεγάλη εμπειρία στελέχη της διοίκησης σήμερα επεσήμανε: «Είμαστε στο πλευρό των δημοτών και αναγνωρίζουμε το δίκαιο των επιχειρημάτων τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε και ο δήμος θα συνεργαστεί με την ΚΕΔΕ προκειμένου να λάβει τη σχετική γνωμοδότηση ώστε να προχωρήσει στην αναστολή των πληρωμών των βεβαιωθέντων ποσών των περιοίκων. Εντούτοις, οι προσαυξήσεις θα τρέχουν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν μπει σήμερα στη ρύθμιση, στο μέτρο που η δικαστική απόφαση είναι απορριπτική του αιτήματος των κατοίκων, θα έχουν επωφεληθεί και δεν θα επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις. Στο μέτρο που η δικαστική απόφαση είναι θετική για τους περιοίκους και τους απαλλάσσει στην πράξη από την καταβολή των ποσών, όσοι έχουν εισέλθει ήδη στη ρύθμιση θα τούς επιστραφούν τα χρήματα που έχουν πληρώσει. Όσοι τώρα δεν έχουν μπει στη ρύθμιση και η δικαστική απόφαση είναι αρνητική, συνάγεται ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν και τις προσαυξήσεις», τονίζει ο κ. Πανταζής. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι προσαυξήσεις φτάνουν έως και το 100%.
Όπως μάς εξηγεί στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Πανταζής, «Και η προηγούμενη δημοτική Αρχή αναγνώριζε το δίκαιο των πολιτών όπως και η σημερινή. Για το λόγο αυτό άλλωστε και τα σχετικά ειδοποιητήρια πληρωμών στάλθηκαν προς πληρωμή από τον δήμο στο τέλος της πενταετίας (2014) καθώς σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία ο δήμος είχε το δικαίωμα να τα κρατήσει για διάστημα έως και πέντε έτη. Πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης επ’ ωφελεία των περιοίκων (διάταξη για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο) και μετά από έγγραφο υπουργείου που έφτασε σχετικά στον δήμο τον Μάρτιο του 2015, οι υπηρεσίες του προχώρησαν στην αποστολή των ειδοποιητηρίων στους περιοίκους από τις 16-4-2015 και μετέπειτα».
Τέλος, ο κ. Πανταζής μάς διευκρίνισε ότι η γνωμοδότηση της ΚΕΔΕ μαζί με σύμφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λυκόβρυσης Πεύκης θα κατευθυνθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως όλες οι αποφάσεις, για τον σχετικό έλεγχο νομιμότητας και εν συνεχεία θα αναζητηθεί στο μέτρο που θα χρειαστεί εάν επαρκεί ή όχι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την αναστολή της πληρωμής των βεβαιοθέτων ποσών των περιοίκων της πλατείας Πέρρου.
Ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό
Στην σημειώσουμε όπως επισημαίνεται από τους φορείς και κυρίως από τους πολιτικούς ιθύνονοντες της πόλης ότι το ζήτημα της οφειλής των περιοίκων ως ορίστηκε με νόμο ο οποίος και έχει αλλάξει (σήμερα για την ίδια υπόθεση νόμος δεν θα όριζε οφειλή στους περιοίκους για την κατασκευή πλατείας) και που δεν ισχύει αναδρομικά, είναι βαθιά πολιτικό.
Πώς θα επιλυθεί οριστικά η υπόθεση; Είτε μέσω δικαστικής απόφασης που θα απαλλάσει τους περιοίκους από την οφειλή, ή μέσω προεδρικού διατάγματος (ολιστική απαλλαγή της οφειλής ή καταβολή μόλις ενός μικρού μέρους της οφειλής και απαλλαγή από το μεγαλύτερο μέρος αυτής) την έκδοση του οποίου οφείλει να προωθήσει ο δήμος αναγνωρίζοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός δημιουργίας μίας ήσυχης πλατείας που θα αναβάθμιζε την περιουσία των περιοίκων στην πράξη δεν υφίσταται καθώς στο οικόπεδο Πέρρου προωθείται η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ αλλά μελλοντικά θα δημιουργηθεί και η γραμμή 4 του Μετρό στην περιοχή όπως έχει εξαγγείλει στον σχετικό σχεδιασμό της η Αττικό Μέτρο, στοιχεία που μετατρέπουν την περιοχή σε πολυσύχναστη.