Μπορεί η νεολαία της Λυκόβρυσης να αντιμετώπισε αρχικά με δυσπιστία και επιφυλακτικότητα το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, το οποίο συστάθηκε πριν από ένα μήνα, ωστόσο, όσο ο χρόνος περνά, η γνώμη τους αλλάζει προς το καλύτερο.
Μιλώντας στην «Α», η γραμματέας του ΤΟΣΥΝ Κατερίνα Μουστάκη υποστηρίζει ότι οι συνομήλικοί της φοβήθηκαν αρχικά ότι τα μέλη θα αποκτούσαν ξαφνικά εξουσία. Σήμερα, όμως, με βάση τα λεγόμενα της προέδρου Λίνας Αποστολοπούλου, «τα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει ότι σκοπός μας είναι το Συμβούλιο ν’ αποτελέσει μία οδό που θα φέρει τα προβλήματα των νέων πιο κοντά στη δημοτική αρχή» .
Η άμεση επικοινωνία με τους νέους στη Λυκόβρυση είναι εύκολη υπόθεση για το πενταμελές Συμβούλιο, εφόσον, όπως αναφέρουν οι δύο κοπέλες, «η Λυκόβρυση είναι μικρή περιοχή και όλοι γνωριζόμαστε». Χαρακτηριστικά, η Λίνα αναφέρει ότι τις Κυριακές το απόγευμα η νεολαία της πόλης συναντιέται συνήθως στις καφετέριες γύρω από την κεντρική πλατεία, όπου και συζητούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Μέλημά τους, ωστόσο, είναι η επαφή τους με τη νεολαία να γίνει ακόμα πιο εντατική, κάτι το οποίο σκέφτονται να επιτύχουν με τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν άμεσα. Το μέρος δεν το γνωρίζουν ακόμα, μιας και δεν έχουν δική τους αίθουσα, αλλά όπως δηλώνουν, αυτό δεν τους απασχολεί, εφόσον όποτε έχουν βρεθεί σε ανάγκη, η δημοτική αρχή τους παραχωρεί κάποιον χώρο του Δήμου, όπως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη ή το Πνευματικό Κέντρο.
«Μιλάμε ανοιχτά με τον δήμαρχο»
Τα δύο μέλη συμφωνούν ότι η σχέση των δημοτών με τον Δήμο τους είναι άμεση και αρμονική. «Ο Δήμος μας είναι πολύ προσιτός. Όποιος νέος ή μεγάλος έχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να το συζητήσει ανοιχτά όχι μόνο με τους αντιδημάρχους και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με τον ίδιο το δήμαρχο Δημήτρη Φωκιανό», τονίζει η Λίνα.
Η Κατερίνα, από την πλευρά της, παραθέτει και άλλον ένα λόγο για τον οποίο η νεολαία νιώθει «κοντά» στη δημοτική αρχή: «Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μαρμαγγιόλης είναι εδώ και αρκετά χρόνια διευθυντής του Λυκείου και για αυτό έχουμε μια επιπρόσθετη άνεση να πάμε από κοντά και να του μιλήσουμε για οτιδήποτε μας απασχολεί».
Τονίζουν, ακόμη, ότι η καλή σχέση ανάμεσα στους δημότες και τον Δήμο, αλλά και μεταξύ των τοπικών αρχόντων, οφείλεται στην απόφαση του δημάρχου να μην αφήνει περιθώρια να εισβάλλει στον Δήμο το κομματικό στοιχείο. «Στη Λυκόβρυση οι δημότες ψηφίζαμε πάντα τον καλύτερο δήμαρχο και όχι το κόμμα που εκπροσωπούσε. Την ίδια γραμμή πρόκειται να ακολουθήσουμε και εμείς στο ΤΟΣΥΝ και να μην μπλέξουμε το πολιτικό κομμάτι με το κομματικό», διαβεβαιώνει η Κατερίνα.
Ως προς την παρουσία τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πρόεδρος απαντά ότι θα είναι συνεχώς παρούσα, επειδή «γνωρίζουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα δώσουν αξία στον λόγο μας και θα μας ακούσουν». Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η ανελλιπής παρουσία της είναι αναγκαία, επειδή τα θέματα τα οποία συζητούνται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται επηρεάζουν σχεδόν πάντα και τη νεολαία.
Σε ερώτηση της «Α» σχετικά με τις ενέργειες που πραγματοποίησαν στο διάστημα πριν εκλεγεί το προεδρείο, τα μέλη απαντούν ότι είχαν συναντηθεί με άλλα Τοπικά Συμβούλια Νέων όπως της Πεύκης, της Νέας Ερυθραίας, των Βριλησσίων, του Νέου Ψυχικού, του Γαλατσίου, της Αγίας Παρασκευής και της Αθήνας. «Δεν πρόκειται να διακόψουμε τις συναντήσεις με τα άλλα ΤΟΣΥΝ και να δίνουμε το “παρών” στις εκδηλώσεις τους, επειδή πιστεύουμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή ιδεών», αναφέρουν σχετικά.
Επιθυμία τους η κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου
Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι κάθε πόλη έχει τα δικά της προβλήματα, και γι’ αυτό οι ενέργειες προσαρμόζονται ανάλογα με τον Δήμο. Στην περίπτωσή τους, τα δύο βασικά προβλήματα που έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα είναι η έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου και μίας μοντέρνας δημοτικής βιβλιοθήκης. «Έπαιζα πολλά χρόνια μπάσκετ κι αναγκαζόμουν πάντα να αθλούμαι σε ομάδες όμορων Δήμων, όπως της Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κατερίνα.
Ως προς τη βιβλιοθήκη, τα δύο μέλη υποστηρίζουν ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια ανανέωσης του υλικού της, αλλά θεωρούν ότι μια ελκυστικότερη αίθουσα θα αποτελούσε αφορμή για να μετατραπεί η βιβλιοθήκη σε πόλο έλξης των νέων παιδιών της πόλης. «Μακάρι να είχαμε μια πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι τα νούμερα της επισκεψιμότητας των νέων θ’ ανεβούν μόνο όταν δοθούν τα αντίστοιχα ερεθίσματα» υπογραμμίζει η Κατερίνα.
Αμάλθεια Καραλή