Δυναμική θα είναι η αντίσταση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης σε κάθε προσπάθεια πώλησης του κτήματος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) στη Λυκόβρυση, τόνισε ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης.
Στη συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 17/10/2014 στις εγκαταστάσεις του κτήματος των 98 στρεμμάτων, στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης, με στόχο τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του ΤΑΙΠΕΔ να μετατρέψει τη συγκεκριμένη έκταση σε επιχειρηματικό πάρκο ή σε εκθεσιακό κέντρο ή ακόμα και να τιτλοποιήσει την αξία της.
Ρεπορτάζ: ΘΩΜΗ ΜΕΛΙΔΟΥ
Διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου ήταν το σύνολο των άμεσα εμπλεκομένων φορέων στο ζήτημα, δηλαδή ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης, οι εργαζόμενοι στο κτήμα αλλά και η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών που συστάθηκε για τη διερεύνηση, δημοσιοποίηση και προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα ήδη από τον περασμένο Ιούλιο.
Τον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη πλαισίωσαν στο πάνελ των ομιλητών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, Κλεάνθης Ισραηλίδης, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας Αθηνών, Σιδέρης Θεοχαρόπουλος και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, Δημήτρης Οικονόμου.
Στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, οι βουλευτές Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Νάντια Βαλαβάνη, οι επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών Λυκόβρυσης-Πεύκης, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος από τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ και Μανόλης Πάγκαλος από τη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.
Συνολικά κατά τη διάρκεια του διημέρου περί τα 350-400 άτομα επισκέφθηκαν την έκταση και ενημερώθηκαν για το πραγματικό πολύ σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται στην περιοχή από τα Ερευνητικά Ινστιτούτα, ενώ είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους των αμπελουργικών καλλιεργιών.
Σθεναρή αντίσταση
Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης έκανε λόγο για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προβλέπει την παραμονή της συγκεκριμένης έκτασης σε δημόσια «χέρια» έναντι λόγου χάρη της πώλησης και της αξιοποίησής της ως επιχειρηματικό πάρκο, απόφαση που είχε συνταχθεί και ψηφισθεί ομόφωνα από το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, με δήμαρχο τον Δημήτρη Φωκιανό και η οποία ψηφίσθηκε χωρίς καμία περαιτέρω τροποποίηση από τη σημερινή σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου επί της δημαρχιακής θητείας του δημάρχου, Τάσου Μαυρίδη. Ο τελευταίος διάβασε μάλιστα και τη σχετική απόφαση, για να υπεραμυνθεί στη συνέχεια της ζωτικής αξίας και σημασίας που έχει για την πόλη να μην προχωρήσει η εκποίηση του κτήματος, τονίζοντας εμφατικά ότι είναι αποφασιμένος να εφαρμόσει κατά γράμμα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θα πράξει τα δέοντα.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος αποτελεί εξέχουσας σημασίας η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης καθώς είναι ένα «ζωντανό κύτταρο» για το περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή, ζητώντας ταυτόχρονα και από τους όμορους Δήμους (Μαρούσι, Μεταμόρφωση, Κηφισιά και Ηράκλειο) να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχύσουν τον αγώνα διάσωσής του.
Ο Τάσος Μαυρίδης επεσήμανε ότι «σκόπιμα» δημιουργείται σύγχυση και ασάφεια γύρω από το θέμα των 20 στρεμμάτων του ακινήτου τα οποία και έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Λυκόβρυσης-Πεύκης και Μεταμόρφωσης για αθλητική αξιοποίηση. Μία τέτοια τακτική, δεν έχει καμία τύχη, τόνισε, καθώς, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης δεν αμφισβητείται.
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος κάλεσε τους Συλλόγους και τους δημότες να συμμαχήσουν στην προσπάθεια για τη διάσωση του κτήματος, καθώς όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά, δεν είναι αρκετή μόνο η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη συλλογή υπογραφών, διαδικασία που ήδη τέθηκε σε ισχύ αρχής γενομένης του εν λόγω διήμερου εκδηλώσεων.
Στις επόμενες κινήσεις της δημοτικής Αρχής εντάσσονται η περαιτέρω δημοσιοποίηση και ενημέρωση για το ζήτημα της περιφέρειας, των βουλευτών αλλά και των πολιτών.
Παραδοχές και ερωτηματικά
Ανάγκη για μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών και μαζική κινητοποίηση είναι ο απόχηος των διήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο κτήμα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ) στα σύνορα της Λυκόβρυσης με τη Μεταμόρφωση με στόχο τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση της συγκεκριμένης έκτασης των 98 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Από την πλευρά του δήμου καταβάλλεται η κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της έκτασης σε δημόσια χέρια, αυτό άλλωστε αποτελεί και επιθυμία των εργαζομένων στα τέσσερα Ινστιτούτα που λειτουργούν σε ένα μεγάλο κομμάτι της έκτασης. Πρόσφατα, επίσης δρομολογήθηκε και η διαδικασία για την προμελέτη αξιοποίησης της έκτασης που βρίσκεται για διάστημα περίπου ενός χρόνου στα επίσημα αρχεία των προς πώληση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.
Παραδοχές και αντιπαραδοχές όπως έχουν προκύψει του τελευταίους μήνες από το ρεπορτάζ μας ότι:
Το επιστημονικό έργο που συντελείται στα μελετητικά Ινστιτούτα είναι πράγματι ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόλογο, ενώ υπάρχουν μάλιστα ποικιλίες αμπελιού που καλλιεργούνται στην περιοχή και είναι μοναδικές στα βαλκάνια.
Η δημόσια χρηματοδότηση για λειτουργία και έρευνα έχει υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό παρά την υπογραφή των προσλήψεων νέων εργαζομένων στα Ινστιτούτα από το αρμόδιο υπουργείο.
Tο διήμερο εκδηλώσεων επισκέφθηκαν την έκταση περί τα 350 με 400 άτομα και αυτό συνιστά την επιτυχία των διοργανωτών, παραμένει όμως ο αριθμός αυτός ιδιαίτερα μικρός για έναν δήμο με εγγεγραμένουν κατοίκους άνω των 20 χιλιάδων. Αυτό σε ότι άπτεται του στόχου της μεγαλύτερης ενημέρωσης και της μαζικής κινητοποίησης.
Δεν έχει καταστεί σαφές εάν η μετατροπή λόγου χάρη της έκτασης σε επιχειρηματικό πάρκο σύμφωνα με τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ, συνιστά ταυτόχρονα και «καταστροφή του εθνικού πλούτου των αμπελιών» όπως τονίστηκε στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων. Υπάρχουν αρκετές φωνές εντός και εκτός του δήμου που κάνουν λόγο ότι τα αμπέλια μπορούν να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν και σε άλλα μέρη της εύκρατης κλιματολογικά Ελλάδας. Τι πραγματικά συμβαίνει; Μόνο μία σχετική μελέτη δύναται να το δείξει.
Η επιστολή του προηγούμενου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, στα τέλη του περασμένου Ιουλίου προς τον τότε απερχόμενο δήμαρχο, Δημήτρη Φωκιανό, επιστολή που αποτελεί και την τελευταία διαθέσιμη επίσημη επιστολή επικοινωνίας του δήμου με το ΤΑΙΠΕΔ και αντίστροφα καθώς ήταν μία απαντητική επιστολή σε αυτή που έστειλε ο Δημήτρης Φωκιανός στο ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Ιούνιο, έκανε λόγο για συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων με στόχο την επίλυση του προβλήματος, με μία λύση μάλιστα που θα είναι επωφελής για την τοπική και την εθνική οικονομία. Συνεπώς σε επίσημο επίπεδο τουλάχιστον το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείει τη συνεργασία με τον δήμο για την εξεύρεση λύσης. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάθεση μία πρότασης αξιοποίησης του κτήματος που θα είναι επωφελής για την τοπική και την εθνική οικονομία και θα διατηρεί ταυτόχρονα τον δημόσιο χαρακτήρα της έκτασης καθώς η κατεύθυνση αυτή φαίνεται να είναι η επικρατέστερη μέχρι σήμερα στον δήμο, μπορεί να επιταχύνει προς το ευνοϊκότερο τις εξελίξεις για την επίλυση του ζητήματος.
Στον αντίποδα, τι σημαίνει στην πράξη να προαχθεί το ιδιωτικό επιχειρείν; Τι σημαίνει για την πόλη σε όλα τα επίπεδα, περιβαλλοντικά, οικονομικά, εργασιακά κ.λπ. η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή; Μία σχετική μελέτη θα μπορούσε ίσως, υποστηρίζεται στον δήμο, να καταστήσει ευρύτερα κατανοητή ποια είναι η εξέλιξη που υπάρχει η επιθυμία να αποφευχθεί ή όχι σύμφωνα με άλλους που θα επιθυμούσαν να λάβουν γνώση και για τις δυο πλευρές του νομίσματος, τη δημόσια και την ιδιωτική αξιοποίηση και μετέπειτα να τοποθετηθούν στη μία ή στην άλλη κατεύθυνση σε ότι αφορά την επόμενη μέρα για την έκταση των 98 στρεμμάτων.
Στο μέτρο που το ακίνητο βρίσκεται σήμερα στα αρχεία του ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ότι μπορεί να πουληθεί χωρίς να τεθεί σε ισχύ νόμος του 2003 που προβλέπει την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή με χαμηλό συντελεστή δόμησης (36 στρέμματα περίπου). Το ερώτημα που προκύπτει με αυτή την παραδοχή-αντιπαραδοχή είναι το εξής: Οι δημότες γνώριζαν ή γνωρίζουν μία τέτοια δυνατότητα και η θέση τους ποια είναι; Θετική ή αρνητική; Βέβαια, αυτό είναι επί του παρόντος ένα ρητορικό ερώτημα στο μέτρο που όπως είπαμε το ακίνητο βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ.
Όσο για την επόμενη μέρα… το μόνο σίγουρο πως ακόμα και εάν προχωρήσουν εξελίξεις που θα περιλαμβάνουν ακόμη και δημοψήφισμα όπως πρότεινε κατά την επίσκεψή του στον χώρο τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα, Γιώργος Καραμέρος, αυτές προϋποθέτουν μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου για το ζήτημα και τις εν δυνάμει λύσεις του προβλήματος.
Όλα ξεκίνησαν όταν…
Τα 98 στρέμματα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ) εδώ και αρκετό καιρό έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από το ΤΑΙΠΕΔ ως έκταση προς πώληση. Σε αυτό το σημείο ξεκινούν και τα προβλήματα, καθώς προκύπτουν θέματα διατήρησης η μη των τεσσάρων Μελετητικών Ινστιτούτων που περιλαμβάνονται στην έκταση αυτή αλλά και αρκετών στρεμμάτων αμπελιών. Πρόκειται για τα Ινστιτούτα: Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών, Ινστιτούτο Οίνου Αθηνών, Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων και Ινστιτούτο Εδαφολογίας.
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση της έκτασης με σκοπό τη δημιουργία business park ή εκθεσιακού κέντρου ή τιτλοποίηση της έκτασης. Αντίστοιχα, στόχος του δήμου είναι η διατήρηση των Ινστιτούτων αλλά και των αμπελιών στην έκταση.
Σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1992, όπως μάς είχε διατυπώσει είπε ο προηγούμενος δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός όταν επικοινωνήσαμε μαζί του, η χρήση γης της συγκεκριμένης έκτασης αφορά:«Εθνικό τυπογραφείο και συνεργείο επισκευής κρατικών αυτοκινήτων». Με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2003 και όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως την 18η Ιουνίου 2003: «Έγκριση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου σε κτήμα του ΕΘΙΑΓΕ σε εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή της κοινότητας Λυκόβρυσης Ν. Αττικής, έκτασης 36,332,19 τ.μ., σύμφωνα με το άρθρο 26 του Ν. 1337 και το άρθρο 10 του Ν. 3044/2002, όπως φαίνεται στο σχετικό πρωτότυπο διάγραμμα σε κλίμακα 1500, που έχει θεωρηθεί από την προϊσταμένη της Δ/νσης ΠΕΧΩ και αντίτυπο του σε φωτοσμίκρυνση δημοσιεύεται στην παρούσα απόφαση. Οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης του παραπάνω χώρου καθορίζονται ως εξής: α) συντελεστής δόμησης 0,40, μέγιστο ποσοστό κάλυψης 20%, γ) μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 11 μ. δ) μέγιστο αριθμό ορόφων ν=3».
Στην πράξη όπως μάς είχε διατυπώσει επεξηγηματικά ο προηγούμενος δήμαρχος, Δημήτρης Φωκιανός, από τα εκτός σχεδίου 98 στρέμματα, με την παραπάνω τροποποίηση τα 36 τετραγωνικά μέτρα εντάχθηκαν εντός σχεδίου με συγκεκριμένο χαμηλό συντελεστή δόμησης.
Θεματικό πάρκο, ναι μεν αλλά…
Ο δήμος -και αυτή ήταν και η πάγια άποψη του προηγούμενου δημάρχου Δημήτρη Φωκιανού- προσανατολίζεται σε γενικές γραμμές και μέχρι να δει το φως της δημοσιότητας μία μελέτη αξιοποίησης της έκτασης που έχει δρομολογήσει η δημοτική Αρχή, στη δημιουργία θεματικού πάρκου το οποίο μπορεί να προσελκύσει τουρισμό και να αποτελέσει επομένως έσοδο για την περιοχή, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο τον σημερινό δήμαρχο, Τάσο Μαυρίδη αλλά και τους επικεφαλής των λοιπών συνδυασμών.
Ερωτηματικό παραμένει η ανάπλαση και συντήρηση του Μουσείου Οίνου δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας του δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, ενώ να θυμίσουμε στο τραπέζι της συζήτησης τους τελευταίους από τον περασμένο Μάϊο και μετέπετα, ανάμεσα στον προηγούμενο δήμαρχο, Δημήτρη Φωκιανό και τους επικεφαλής των συνδυασμών είχαν υπάρξει τοποθετήσεις όπως η αναζήτηση επενδυτή για την αναστήλωση του Μουσείου και η εκχώρηση της εκμετάλλευσης ανάλογα με την επένδυση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Επιθυμία όλων ήταν και είναι τα 98 αυτά στρέμματα να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, κάτι όμως το οποίο φάνταζε και φαντάζει σαν όνειρο καλοκαιρινής νυχτός, εκτός και εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση.
ΕΘΙΑΓΕ: ΟΧΙ στην καταστροφή του «εθνικού πλούτου»
Στις εισηγήσεις τους οι ερευνητές των Ινστιτούτων τόνισαν ότι το ερευνητικό έργο στην περιοχή βρίσκει την απαρχή του στη δεκαετία του 1930. Σήμερα καλλιεργούνται στην έκταση περί τις 900 ελληνικές ποικιλίες αμπελιού, ενώ εάν αποληλωθούν θα πρόκειται για πραγματική εθνική καταστροφή, τόνισε εμφανιτικά ο διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων Κλεάνθης Ισραηλίδης. Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εδαφολογίας, Σιδέρης Θεοχαρόπουλος ανέδειξε την πολιτική διάσταση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι η ενασχόληση του ΤΑΙΠΕΔ με τη συγκεκριμένη έκταση δεν λειτουργεί σε θετική κατεύθυνηση για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ δεν αναγνωρίζει την πρωτογενή έρευνα που πραγματοποιείται, παράμετρος που στο μέτρο που παραγνωρίζεται μπορεί να επιφέρει βλαπτικές συνέπειες και στην ευρύτερη οικονομία της χώρας.
Μαζική κινητοποίηση και ενημέρωση της Βουλής
Λαμβάνοντας τον λόγο, η βουλευτής, Χαρά Καφαντάρη, μίλησε για οργανωμένη προσπάθεια με στόχο την ιδιωτικοποίηση της έρευνας, απέδωσε τα εύσημα στο επιστημονικό έργο που πραγματοποιείται στα Ινστιτούτα, ενώ τόνισε ότι κλειδί των εξελίξεων αποτελεί η κινητοποίηση του κόσμου.
Από την πλευρά της η Νάντια Βαλαβάνη, τόνισε τη σημαντικότητα του ομόφωνου ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης για τη μη εκποίηση του κτήματος, ενώ επεσήμανε εμφατικά ότι χρειάζεται μαζική κινητοποίηση των πολιτών η οποία και μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη μεγαλύτερη ενημέρωσή τους. Αναφερόμενη στο ΤΑΙΠΕΔ η κα Βαλαβάνη το χαρακτήρισε ως «Ταμείο ξεπουλήματος της περιουσίας του Δημοσίου», ενώ πρότεινε στους διοργανωτές της συνέντευξης Τύπου να κοινοποιήσουν το θέμα στη Βουλή των Ελλήνων ώστε να ασκήσουν πιέσεις με απώτερο στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της έκτασης.
Καταγγελία των εργαζομένων
Προ των πυλών του διήμερου εκδηλώσεων στο ΕΘΙΑΓΕ, οι εργαζόμενοι στα Ερευνητικά Ινστιτούτα προέβησαν σε καταγγελία για την πώληση του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση από το ΤΑΙΠΕΔ στα διεθνή μέσα, ότι το αγρόκτημα 98 στρεμμάτων στη Λυκόβρυση Αττικής του ΥΠΑΑ&Τ, χρήσης από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ – {πρώην ΕΘΙΑΓΕ}, πρόκειται να πωληθεί σαν Εμπορικό Πάρκο.
Με αφορμή τις εξελίξεις, σχετικά με την παραχώρηση από το ΥΠΑΑ&Τ., στο ΤΑΙΠΕΔ της έκτασης 98 στρεμμάτων, με τη πρόταση δημιουργίας Business Park σε έκταση του αγροκτήματος ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΥΠΑΑ&Τ), στα διοικητικά όρια του Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης (πρώην ΕΘΙΑΓΕ) θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω:
Στο ανωτέρω κτήμα της Λυκόβρυσης έκτασης περίπου 75 στρεμ. (τα 23 εκ των οποίων παραχωρήθηκαν από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στους Δήμους Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης), στεγάζονται τα 4 Ερευνητικά Ινστιτούτα (Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, Οίνου, Αμπέλου και Εδαφολογίας,) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ καθώς και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών, Εργαστ. Υπολειμμάτων Φυτοφαρμάκων, Εδαφοϋδρολογικό, ΠΕΓΕΑΛ και 2 Εργαστήρια Αναφοράς).
Σας γνωστοποιούμε ότι μεγάλο τμήμα του ανωτέρω ακινήτου (περίπου 40 στρεμ.) καταλαμβάνει η αμπελογραφική συλλογή του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθήνας (Ι.Α.Α) στην οποία διατηρείται πολύτιμο αμπελουργικό γενετικό υλικό 700 περίπου αυτοχθόνων και ξενικών ποικιλιών, η μεγαλύτερη στο χώρο των Βαλκανίων.
Το συγκεκριμένο ακίνητο, εμβαδού 75 περίπου στρεμμάτων, μετά των υφισταμένων κτιριακών εγκαταστάσεων ήταν κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκε στη διαχείριση του ΥΠΑΑ&Τ. Το ακίνητο της Λυκόβρυσης παραχωρήθηκε για εκποίηση – πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (κωδικό ΑΒΚ 218, σύμφωνα με την απόφαση 243/14.11.2013}.
Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ, πέρα από την καταστροφή της εθνικής κληρονομιάς, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των υπηρεσιών–Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ, και για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Οι εργαζόμενοι των Ινστιτούτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ στο κτήμα της Λυκόβρυσης, εκφράζουν την οργή, αγανάκτηση και την έντονη αντίθεσή τους στο προωθούμενο σχέδιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκποίησης του πιο πάνω αγροκτήματος σε ιδιώτες. Καταγγέλλουν το σχέδιο πιθανής απομάκρυνσης εργαζομένων μέσω της προσχηματικής εκποίησης.
Οι εν λόγω ενέργειες υποβαθμίζουν το εξειδικευμένο επιστημονικό έργο, απαξιώνουν την προσφορά των υπηρεσιών προς τον Έλληνα αγρότη και καταναλωτή και καταστρέφουν την πολύτιμη και μοναδική Εθνική Κληρονομιά συλλογής αμπέλου. Οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι, δεν πρόκειται να το επιτρέψουν.
Θα υπερασπισθούν το επιστημονικό έργο τους, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την Εθνική Περιουσία του αγροκτήματος της Λυκόβρυσης.
Θα συντονίσουν τη δράση τους με σκοπό τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του κτήματος, σε συνεργασία με τη τοπική κοινωνία των πολιτών, το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, και την Επιτροπή φορέων του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ (ΥΠΑΑ&Τ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), με στόχο την περιφρούρηση του συμφέροντος του Έλληνα αγρότη και καταναλωτή.
Απαιτούμε την άρση της εκποίησης-πώλησης του κτήματος Λυκόβρυσης από το ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρούμε ότι ο αγώνας μας αυτός είναι δίκαιος και σωστή η επιχειρηματολογία μας.
– ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
– ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΝ «ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ».
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων από την ΑΜΑΡΥΣΙΑ
Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου και της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλεται από τον Δήμο και τους αρμόδιους φορείς για την προάσπιση του κτήματος ΕΘΙΑΓΕ στη Λυκόβρυση, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ προσκαλεί τη δημοτική Αρχή και τους συνδυασμούς που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, σύλλογο ή πολίτη να αποστείλουν στην εφημερίδα έως τις 19 Νοεμβρίου 2014, τις προτάσεις τους για την αξιοποίηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΘΙΑΓΕ).
Οι προτάσεις αυτές θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ αλλά και στον ιστότοπό της.
Για την αποστολή των προτάσεων σας: info@amarysia.gr (υπόψη κας Θώμης Μελίδου).