Άξονας 1
Περιβάλλον – κοινόχρηστοι χώροι και ποιότητα ζωής
Βασικοί στόχοι της δημοτικής Αρχής σε αυτόν τον τομέα είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των δασών, η προστασία τους αλλά και η ήπια αξιοποίησή τους και η δασολογική τους αναβάθμιση. Τους στόχους αυτούς θα επιτύχει με την ένταξη σε δασικούς χάρτες, με την παρακολούθηση του κτηματολογίου, την απένταξη από το σχέδιο πόλης δασών αλλά και διαχειριζόμενη όλων των θεμάτων που προκύπτουν από κατοικίες που υπάρχουν σήμερα σε δάση του δήμου. Στην ίδια κατεύθυνση επίτευξης των στόχων ο δήμος στοχεύει σε δράσεις αντιπυρικής, αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και σε δράσεις ήπιας αναβάθμισης και αξιοποίησης των δασών αλλά και στη δημιουργία χώρων περιπάτου και αναψυχής.
Παράλληλα, η δημοτική Αρχή αποσκοπεί στην εξασφάλιση νέων κοινόχρηστων χώρων αλλά και στην αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων . Στόχος του δήμου είναι να προσδώσει μία γενική εικόνα φυσιογνωμίας γειτονιάς σε κοινόχρηστους χώρους εν γένει. Πώς θα επιτύχει αυτούς τους στόχους; Με απαλλοτριώσεις, διαχείριση /αξιοποίηση δωρεών, εξασφάλιση οικοδομικών τετραγώνων για αξιοποίηση. Όσον αφορά το κτήμα ΕΘΙΑΓΕ /ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στόχος είναι η διαφύλαξη του χώρου, του δημόσιου χαρακτήρα του και των υφιστάμενων δομών του. Τέλος, η φυσιογνωμία γειτονιάς θα επιτευχθεί μέσω δράσεων αναπλάσεων, ηλεκτροφωτισμού, φύτευσης κ.λπ. και υπογειοποίηση τοπικών οδών.
Ταυτόχρονα, ο δήμος αποσκοπεί στην αναβάθμιση των παιδικών χαρών, στη βελτίωση και στην συντήρηση των υποδομών του δήμου, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και στην αποτελεσματική διαχείριση όλων των θεμάτων που σχετίζονται με τα ζώα είτε φιλοξενούνται από κατοίκους του δήμου είτε είναι αδέσποτα. Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν ως εξής: α) Στις παιδικές χαρές με την ολοκλήρωση των διαδικασιών εναρμόνισης των παιδικών χαρών με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα πρότυπα ISO και την καθιέρωση διαδικασιών ελέγχου, συντήρησης, λειτουργίας και φύλαξης των παιδικών χαρών, β) στις υπηρεσίες καθαριότητας με δράσεις ενίσχυσης και αξιοποίησης των υποδομών και μέσων για την καθαριότητα του δήμου, γ) στις υποδομές με τοποθέτηση ασφαλτοτάπητα, αποκατάσταση πεζοδρομίων, καθαρισμό φρεατίων, έργα όμβριων, αποχέτευσης, διανοίξεις δρόμων και δ) στη διαχείριση των θεμάτων των ζώων με Δράσεις θεραπείας, στείρωσης και επανένταξης στο περιβάλλον σε συνεργασία με τη Φιλοζωική εταιρεία και δράσεις κινητοποίησης των ιδιοκτητών στην περισυλλογή περιττωμάτων.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – πολεοδομικές παρεμβάσεις
Στον τομέα των συγκοινωνιών και της στάθμευσης στόχος του δήμου είναι η βελτίωση της δημοτικής και αστικής συγκοινωνίας αλλά και της προσβασιμότητας από και προς τον δήμο και εντός αυτού με: α) Ανασκόπηση και ανασχεδιασμό διαδρομών της δημοτικής συγκοινωνίας ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες και β) κινητοποίηση της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ, διάνοιξη της Λεωφ. Κύμης, αποθάρρυνση-αποτροπή υπερτοπικής κυκλοφορίας, σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και ερευνητικά κέντρα, μέτρα πρόληψης και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σχετικά με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στα όρια του δήμου με το δήμο Αμαρουσίου και το δήμο Ηράκλειου στο πλαίσιο των διαδημοτικών συνεργασιών.
Παράλληλα, ο δήμος στοχεύει στην εξασφάλιση χώρων στάθμευσης μέσω της δημιουργίας υπόγειων parking και της εγκατάστασης ηλεκτρονικής στάθμευσης με δημιουργία υπόγειων parking και εγκατάσταση ηλεκτρονικής στάθμευσης.
Εν τω μεταξύ ο δήμος στοχεύει σε πολεοδομική εξυγίανση με Έγκριση ΒΙΟΠΑ Λυκόβρυσης και ένταξη εκτός σχεδίου περιοχών και κάλυψη των αναγκών της σύγχρονης πόλης με Ααναθεωρήσεις ΓΠΣ, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης.
Περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση – αειφόρος ανάπτυξη
Στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης ο δήμος στοχεύει στην αξιοποίηση Φ/Β τεχνολογίας και στην χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και βελτίωση των ενεργειακών καταναλώσεων σε υποδομές του δήμου με δημοτικό ηλεκτροφωτισμό χαμηλής κατανάλωσης, ΑΠΕ στα σχολεία και σε δημοτικά κτίρια σε συνεργασία με ΚΑΠΕ, ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοτικών κτιρίων αλλά και βιοκλιματικές αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων με βιοκλιματικές αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων (κεντρική πλατεία Λυκόβρυσης, οδός Αγ. Βαρβάρας, Ελ. Βενιζέλου και Δάσους), αισθητική-ενεργειακή αναβάθμιση Τζερμιά και ένταξη της ευρύτερης περιοχής του Ηλιακού Χωριού. Παράλληλα, στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης είναι η επέκταση της ανακύκλωσης ορθολογικής διαχείρισης πόρων και ευαισθητοποίηση πολιτών με την επέκταση και εντατικοποίηση της ανακύκλωσης σε περισσότερα υλικά, κομποστοποίηση, νέος κανονισμός καθαριότητας και καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού, διαδημοτικές συνεργασίες και Σύνδεσμοι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.
Επίσης, ο δήμος στοχεύει στην επαύξηση του αστικού πρασίνου και στην αξιόπιστη παρακολούθηση της ρύπανσης και τον περιορισμό των επιπτώσεων με: α) Φυτεύσεις αναδασώσεις και το Πρόγραμμα «Πράσινες Ταράτσες» και β) λειτουργία σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ΔΕΑΡΘ στη Λυκόβρυση και κινητού σταθμού των 21 ΟΤΑ για μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και Η/Μ ακτινοβολίας, παρεμβάσεις για την απομάκρυνση παράνομων κεραιών.