Την καταβολή προστίμου για τη μη αποπληρωμή δύο δανειακών του δόσεων επιλέγει πιθανότατα ο δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του προς τρίτους.
Με το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014 -2019 που προβλέπει τους βασικούς άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης μία σειρά από προτεραιότητες για τον δήμο τέθηκαν επί τάπητος και συζητήθηκαν στο χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο. Στόχος του στρατηγικού σχεδιασμού η μετεξέλιξη του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης σε έναν δήμο όσο γίνεται πιο φιλικό στους δημότες του όπου η ποιότητα ζωής και οι ανάγκες των δημοτών θα κατέχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Όσο για την άλλη, ο δήμος σήμερα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού σε ότι αφορά την οικονομική του κατάσταση. Δήμος στο κόκκινο έχει ήδη χαρακτηριστεί πολλάκις από τον προηγούμενο δήμαρχο, Δημήτρη Φωκιανό που με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να διαχειριστεί στη θητεία του τον δήμο χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και φόρων (οι οποίοι θυμίζουμε ισοσκελίστηκαν πρόσφατα στα δύο δημοτικά διαμερίσματα της Λυκόβρυσης και της Πεύκης, 54% αύξηση για την Πεύκη 17,8% μείωση για τη Λυκόβρυση) και με την «απειλή» υπαγωγής του δήμου στον έλεγχο του Παρατηρητηρίου, εξέλιξη που όμως απεφεύχθη.
Σήμερα σημαντική ανάσα ύψους 700 με 800 χιλ. σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα πάρει ο δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης με την υπογραφή της σύμβασης αναχρηματοδότησης του δανεισμού του μέσω της μεταφοράς τους από τις εμπορικές τράπεζες στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εξέλιξη που κατέστη πρόσφατα εφικτή μετά και τη ψήφιση από τη Βουλή σχετικής τροπολογίας. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η εξέλιξη αυτή που ήταν ζητούμενο για το σύνολο του πολιτικού γίγνεσθαι μέχρι πρόσφατα στον δήμο, διαφοροποιείται σήμερα μετά και την ανάληψη των κυβερνητικών ηνίων της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σειρά αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση γεγονός που έχει δημιουργήσει ελπίδες αλλά και προβληματισμό για το ποια θα είναι τελικά η συμφέρουσα λύση για τον δήμο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω της ρύθμισης που αυτή προωθείται ή οι αλλαγές που προτίθεται να εισάγει η κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση θα δημιουργήσουν ευκαιρίες τις οποίες και δεν θα μπορεί να εκμεταλλευθεί ενδεχομένως ο δήμος καθώς θα έχει μπει σε μία ρύθμιση η αποπληρωμή των χρηματοδοτικών του υποχρεώσεων. Το σίγουρο πάντως σχετικά είναι ότι η πλειοψηφία του δήμου είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στη σύναψη της σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς τα οικοκονομικά του δήμου πιέζουν αφόρητα τη δημοτική Αρχή και είναι ο μεγάλος της πονοκέφαλος. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας: «δεν υπάρχει το περιθώριο του χρόνου για να διερευνήσουμε σε ποιες αλλαγές και ποτέ σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση. Το οικονομικό πρόβλημα του δήμου είναι επείγον και άμεσο».
Του λόγου το αληθές συμπληρώθηκαν πρόσφατα οι ημερομηνίες (τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και αρχές Φεβρουαρίου 2015) δύο δόσεων αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης ύψους περίπου λίγο πάνω από τις 500 χιλ. ευρώ τις οποίες και ο δήμος στο μέτρο που δεν επιθυμεί να του επιβληθεί πρόστιμο που θα κυμανθεί μεταξύ 2.000 με 4.000 ευρώ οφείλει να πληρώσει εντός 60 ημερών. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν είναι η λύση που θα προκριθεί όπως προκύπτει μέχρι σήμερα καθώς ο δήμος έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη ρευστότητα για να εξυπηρετήσει χρέη προς τρίτους, δικαστικές αποφάσεις κ.λπ., όπως για παράδειγμα η απαλλοτρίωση έκτασης στη Λυκόβρυση, η συντήρηση αυτοκινήτων του δήμου κ.λπ. Με δεδομένο λοιπόν όπως προκύπτει και από τα θέματα που συζητιούνται κατά καιρούς στο δημοτικό συμβούλιο ότι τα χρέη του δήμου προς τρίτους διαμορφώθηκαν για το 2014 σε 1,2 εκατ. ευρώ, ο δήμος σήμερα δυσκολεύεται ιδιαίτερα να εξυπηρετήσεις ταυτόχρονα τις δόσεις των δανείων του στις εμπορικές τράπεζες και να καλύψει και τα χρέη του. Ποια λύση θα προκριθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση; Μέχρι ακολουθείται και είναι και η επικρατέστερη η λύση της μη αποπληρωμής των δύο δόσεων που έχουν λήξει συνολικά όπως είπαμε άνω των 500 χιλ. ευρώ και η διακράτηση αυτή της ρευστότητας για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τρίτους. Πρόκειται για τη διαχειριστική πολιτική επιλογή του «μη χείρον βέλτιστον» καθώς στο μέτρο που ο δήμος δεν θα καταβάλλει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους θα μπει σε μία διαδικασία δικαστικών αγωγών, πληρωμής δικαστικών εξόδων, προστίμων κ.λπ. Στην αντίθετη περίπτωση θα επιβαρυνθεί με το πρόστιμο της μη αποπληρωμής των δύο δανειακών του δόσεων, πρόστιμο που όπως σημειώσαμε θα κυμανθεί μεταξύ 2.000 -4.000 ευρώ. Το διακύβευμα βαρύ για το δήμο που πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Στον αντίποδα ελπιδοφόρο είναι το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξής του έως το 2019 που καταρτίστηκε επί διοικήσεως Δημήτρη Φωκιανού και επικαιροποιήθηκε επί διοικήσεως Τάσου Μαυρίδη. Τι περιλαμβάνει αυτός ο σχεδιαμός; Ας ρίξουμε μια ματιά.
Επί τάπητος η στρατηγική ανάπτυξη του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης έως το 2019
Με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και ορίζοντα ολοκλήρωσής του το τέλος της θητείας της το 2019, δρα η δημοτική Αρχή με στόχο την επόμενη καλύτερη μέρα στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης για την χρονική περίοδο 2014-2019 περιλαμβάνει ειδικότερα το όραμα και τις αρχές λειτουργίας και διακυβέρνησης της δημοτικής Αρχής, τις πολιτικές προτεραιότητες, τους στρατηγικούς άξονες και τα μέτρα ανάπτυξης του δήμου και τέλος τους γενικούς στόχους τοπικής ανάπτυξης του δήμου.
Όραμα του δήμου είναι να διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης των δημοτών του, για την ανθρώπινη και κοινωνικά ευαίσθητη φυσιογνωμία του, για την ήπια και ταυτόχρονα αποτελεσματική ανάπτυξή του, που αντιμετωπίζει το μέλλον με γνώμονα την ποιότητα ζωής και την αειφορία, ενώ οι κύριοι πολιτικοί άξονες πάνω στους οποίους οικοδομείται η στρατηγική για την επίτευξη του συγκεκριμένου οράματος συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Α) Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίζεται η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των πολιτών σε διαβίωση, εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία.
Β) Ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία και την ορθολογική οικονομική διαχείριση.
Γ) Υποστήριξη της ένταξης και επανένταξης ευπαθών ομάδων πληθυσμού στην αγορά εργασίας και αντιμετώπισή τους με κοινωνική ευαισθησία.
Δ) Υποστήριξη της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των πολιτών μέσα από υψηλού επιπέδου πολιτιστικές, αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Ε) Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δήμου και αποτελεσματική διαχείριση της οικονομικής του κατάστασης.
Στ) Ενδυνάμωση προσωπικού και συστημάτων διοίκησης με γνώμονα την αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.