Με πρωτοβουλία του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη και του αντιδημάρχου Δημήτρη Κατραμάδου λειτουργεί στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.
Όταν το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον τόπο σου συνταιριάζεται με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την προσπάθεια, τότε σίγουρα έρχεται στιγμή που υπάρχουν αποτελέσματα μετρήσιμα και ορατά. Ο λόγος για την πρωτοβουλία που ανέλαβαν πρόσφατα ο δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Κατραμάδος για τη δημιουργία του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης που οργανικά εντάσσεται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης. Πρόκειται για εκπαιδευτική-σεμιναριακή δομή που έρχεται να απαντήσει τις ανάγκες που δημιούργησε στην αγορά εργασίας η παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Ανάγκες, όπως η σημαντική αύξηση της ανεργίας που με τη σειρά της οδηγεί μαθηματικά στη δημιουργία νέων αναγκών όπως αυτές της βελτίωσης των δεξιοτήτων και των επαγγελματικών ικανοτήτων αλλά και η απόκτηση νέων στις περιπτώσεις που η αλλαγή επαγγέλματος δύναται να παρέχει ικανοποιητικές λύσεις σε εργασιακά αδιέξοδα.
«Στις ανάγκες του ανταγωνιστικού επαγγελματικού στίβου της εποχής της κρίσης και της σύγχρονης τεχνολογίας, οραματιζόμαστε και υλοποιούμε μια ουσιαστική και μοντέρνα εκπαιδευτική δομή, εργαλείο βελτίωσης για όλους τους επαγγελματίες όλων των ηλικιών», υποστηρίζουν οι δύο πολιτικοί άντρες, Τάσος Μαυρίδης και Δημήτρης Κατραμάδος που συνεργάστηκαν αρμονικά και διεξοδικά για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής δομής. Μιας δομής που εδράζεται σε εθελοντική βάση από την πλευρά των διδασκόντων-εκπαιδευτών. Στόχος είναι να ανδρωθεί μέσα στον επόμενο ακαδημαϊκό χρόνο ώστε να καταστεί μία μόνιμη δημοτική δομή – ουσιαστικό μαθησιακό εργαλείο αρωγής του δήμου προς τους πολίτες.
Στην πρώτη του αυτή εκπαιδευτική προσπάθεια της νέας δημοτικής δομής, το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες, μας εξηγεί ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κατραμάδος. Η πρώτη ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν το Πάσχα και αφορούσε στην «Ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία» με εισηγητή τον Χρήστο Ευσταθιάδη, έναν επιτυχημένο και έμπειρο επαγγελματία της επιχειρηματικής λειτουργίας της αγοράς με μακρά μάλιστα πορεία σε αυτή.
Η δεύτερη ενότητα αφορά στη «Διαχείριση του άγχους στον εργασιακό χώρο και στην καθημερινότητα» και αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η τρίτη ενότητα άπτεται της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των εργαλείων του marketing με στόχο κυρίως την επαγγελαματική προώθηση του ατόμου, ενώ τέλος η τέταρτη θεματική ενότητα θα αφορά τις εναλλακτικές μορφές ενέργειες παρέχοντας εξειδικευμένη ενημέρωση τόσο για τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και για όλους όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σχετικά. Όπως τέλος διευκρινίζει ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Κατραμάδος: «Βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει στόχος μας είναι η ολοκλήρωση των βιωματικών-μαθησιακών αυτών θεματικών ενοτήτων έως τα μέσα περίπου του Ιουλίου 2015».
Αξίζει τέλος να διευκρινίσουμε ότι στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης λειτουργεί ήδη μία μαθησιακή δομή, το Κέντρο δια Βίου Μάθησης που στην ουσία αποτελεί επιδοτούμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας με τον ρόλο του δήμου σχετικά να είναι διεκπεραιωτικός. Οι θεματικές ενότητες, αλλά και οι διδάσκοντες ορίζονται από το πρόγραμμα, το οποίο και ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούλιο, ενώ δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο εάν θα συνεχιστεί και με ποια μορφή.
Συνέχεια στη σελίδα ++++++
Εύη Καραγεώργου και Ιωάννα Κορδαλή – εισηγήτριες στο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης
Πώς να διαχειριστείτε το άγχος στον εργασιακό χώρο και στην καθημερινότητα
Συναντήσαμε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ τις δύο εισηγήτριες του επόμενου βιωματικού σεμιναρίου του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης του δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, σεμινάριο που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα με θέμα τη διαχείριση του άγχους στον εργασιακό χώρο και στην καθημερινότητα και συνομιλήσαμε μαζί τους γιατί άλλο παρά για το συναίσθημα του άγχους και τα προβλήματα αναποτελεσματικότητας που αυτό μας δημιουργεί όταν μας καταβάλλει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Με τις Εύη Καραγεώργου και Ιωάννα Κορδαλή, ψυχοθεραπεύτριες στο Κέντρο Ίασμος που λειτουργούν στην Πεύκη συζητήσαμε «χωρίς άγχος» για τη συνεργασία τους με τον δήμο σε εθελοντική βάση, τη διάθεση προσφοράς που διακρίνει τις δύο νεαρές επιστήμονες αλλά και τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου.
Πώς ξεκίνησε η επικοινωνία σας με τον δήμο και πώς αποφασίσατε να διδάξετε στο εν λόγω σεμινάριο;
Εύη Καραγεώργου: Καταρχάς είμαστε και οι δύο δημότες πεύκης και το ιδιωτικό μας γραφείο λειτουργεί στην Πεύκη και θελήσαμε να συνδράμουμε την πόλη μας και τους συμπολίτες μας σε εθελοντική βάση. Άλλωστε με τον εθελοντισμό έχουμε ασχοληθεί και παλαιότερα. Εγώ περισσότερο με τον τομέα της απεξάρτησης ατόμων από ναρκωτικές ουσίες, ενώ η Ιωάννα έχει εργαστεί εθελοντικά με επίκεντρο τα παιδιά. Κάπως έτσι δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στη χώρα αλλά και των αναγκών των ανθρώπων που πληθαίνουν στις συνθήκες αυτές, σκεφτήκαμε με την Ιωάννα και συζητήσαμε ότι επιθυμούμε στον δήμο να εργαστούμε εθελοντικά με βάση την ιδιότητά μας ώστε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε.
Φαντάζομαι ότι το γνωστικό αντικείμενο της διερεύνησης του άγχους, της αποδοχής του αλλά και των διαδικασιών διαχείρισής του σε ατομικό επίπεδο είναι ένα αντικείμενο επιλεγμένο καθαρά στο πλαίσιο της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει ο χώρα μας σήμερα. Έτσι δεν είναι;
Εύη Καραγεώργου: Ναι έτσι ακριβώς. Το γνωστικό αντικείμενο της διαχείρισης του άγχους από τον άνθρωπο είναι ένας τομέας με τον οποίο έχω δουλέψει αρκετά μέχρι σήμερα και συνεχίζω αλλά και η Ιωάννα εργάζεται πάνω σε αυτό το αντικείμενο επισταμένα.
Επικοινωνήσατε λοιπόν με το γραφείο του αντιδημάρχου, Δημήτρη Κατραμάδου σχετικά.
Εύη Καραγεώργου: Ναι. επικοινωνήσαμε με τον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης και το γραφείο του κ. Κατραμάδου ο οποίος μας παρέπεμψε στην Τούλα Τράνακα που έχει ενεργό δράση σε θέματα παιδείας η οποία και έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε λοιπόν με την κα Τράνακα και εν συνεχεία με τον αντιδήμαρχο ο οποίος και έδειξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να δημιουργηθούν αυτές οι σεμιναριακές ομάδες αλλά και να υπάρξει και μία συνέχεια από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά καθώς το πρώτο αυτό σεμινάριο θα λειτουργήσει κατά βάση πιλοτικά. Η συνέχεια αυτή θα πραγματοποιηθεί και πάλι σε επίπεδο ομάδας με γνωστικό αντικείμενο το άγχος.
Ιωάννα Κορδαλή: Όπως συζητήθηκε με τον αντιδήμαρχο κ. Κατραμάδο η προσπάθεια αυτή δύναται να είναι περισσότερο ανοιχτή και να αγκαλιάσει μεγαλύτερες θεματικές ενότητες της καθημερινότητάς μας πέρα από τη λογική του άγχους στο εργασιακό κομμάτι και ευρύτερα σε όλο το φάσμα της διαπροσωπικών μας σχέσεων και της ζωής μας. Παραδείγματος χάριν ενδιαφέρουσες ενότητες και στις οποίες θέλουμε να προσφέρουμε μέσα από την οργάνωση σεμιναριακών ομάδων στην πόλη μας αφορούν τις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι γονείς με παιδιά στην εφηβεία. Στην ίδια λογική μπορούν να οργανωθούν ομάδες αυτογνωσίας, τομέας ιδιαίτερα σημαντικός στη σημερινή εποχή της κρίσης όπου δοκιμάζονται τα όρια και οι αντοχές πολλών ανθρώπων. Κάπως έτσι οι αντοχές αρκετών ανθρώπων έχουν κλονιστεί, ενώ αρκετοί είναι όσοι έχουν υπερβεί τα όρια τους και αυτή τη διαπίστωση μπορείς να την κάνεις παντού, βλέποντας ή συνομιλώντας με ανθρώπους στη γειτονιά σου, πηγαίνοντας να ψωνίσεις κ.λπ. Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι ο κόσμος κινείται σε πολύ έντονους, στρεσογόνους ρυθμούς και σε αυτό το σημείο ευαισθητοποιηθήκαμε και επικοινωνήσαμε με τον δήμο με στόχο την προσφορά στους συμπολίτες μας.