Όταν η αντιπολίτευση του δήμου τοποθετείται
Μιλήσαμε με τους δημοτικούς Συνδυασμούς στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης υποβάλλοντας ένα ερώτημα για το συγκεκριμένο θέμα διατυπωμένο στο πνεύμα των ημερών, αυτό της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών του 2014. Το ερώτημα που θέσαμε έχει ως εξής: «Εάν ήσασταν διοίκηση του δήμου πως θα χειριζόσασταν το ζήτημα της διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων και ποιες λύσεις προτείνετε σχετικά.
Ας δούμε τι μάς απάντησαν οι επικεφαλείς των συνδυασμών:
Μαρία Γώγου – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
«Μέχρι σήμερα δεν έγινε στο δ.σ. συζήτηση, για μια συνολική πρόταση τοπικής διαχείρισης απορριμμάτων. Το ζήτημα είναι σοβαρό και δεν γνωρίζουμε αν ο χρόνος είναι πλέον επαρκής»
Το ζήτημα της ολοκληρωμένης οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων και η αλλαγή του μοντέλου της, αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται ενώπιων της τοπικής αυτοδιοίκησης για αυτή την πενταετία. Η επιτυχής αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των δημοτών μας στο μέλλον.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμα εναρμονιστεί πλήρως με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το μείζον αυτό πρόβλημα, ζητούμενο είναι η επιλογή λύσεων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, φιλικής προς το περιβάλλον, οι οποίες να καλύπτουν όλο το εύρος των διαθέσιμων μεθόδων.
Το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και όλοι συνειδητοποιούν πλέον ότι πρέπει να αντικατασταθεί, αφού δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και επιβαρύνει το περιβάλλον.
Η διαμόρφωση του νέου μοντέλου αφορά όλους μας και απαιτεί συνεργασία και δραστηριοποίηση των πολιτών και της πολιτείας. Κυρίως όμως, απαιτεί την ενεργοποίηση του δήμου σε τοπικό επίπεδο και την συμμετοχή των πολιτών.
Η αποκέντρωση αυτή υλοποιείται μέσω των τοπικών σχεδίων επεξεργασίας απορριμμάτων με στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης στην πηγή και το δραστικό περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή.
Αναγκαία προϋπόθεση γι αυτό είναι η μελέτη και εφαρμογή τοπικών σχεδίων διαχείρισης των απορριμμάτων από το Δήμο μας.
Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι θα έχει προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος του δήμου με τους πολίτες, ώστε το νέο μοντέλο που θα υιοθετηθεί να περιλαμβάνει δράσεις σε επίπεδο συνοικίας, γειτονιάς ή και φορέων.
Οι δράσεις που θα αναπτυχθούν θα έχουν ως βάση την διαχείριση των απορριμμάτων στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση ή την παραγωγή προϊόντων (πέλετ) από πράσινα υπολείμματα (κλαδιά).
Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο τοπικό σχέδιο δράσης από το δήμο μας πιστεύουμε ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμος και σωστά επεξεργασμένος σχεδιασμός και ανταποδοτικότητα προς τους δημότες.
Όχι όπως προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για υλοποίηση προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης των υπολειμμάτων κλαδεμάτων κλπ, του οποίου αναζητείται η τύχη!
Επισημαίνεται ότι, με επιστολή της η Περιφερειάρχης Αττικής από τον περασμένο Οκτώβριο ζήτησε προτάσεις από όλους τους δήμους της δικαιοδοσίας της για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων. Προτάσεις που ο δήμος μας δεν γνωρίζουμε αν έστειλε μέχρι σήμερα, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε συζήτηση, ώστε να διαμορφώσουμε μια συνολική πρόταση τοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν γνωρίζουμε αν ο χρόνος για τις αποφάσεις είναι πλέον επαρκής.
Επίσης, τον Φεβρουάριο 2015 πραγματοποιήθηκε Διεθνές Συνέδριο για την Διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΣΔΝΑ, στο οποίο δεν γνωρίζουμε αν συμμετείχε ο δήμος μας ή ο δήμαρχος, καθόσον δεν ενημερώθηκε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε για τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ούτε για τις τυχόν προτεινόμενες λύσεις αποτελεσματικής αντιμετώπισης του θέματος αυτού.
Το πρώτο λοιπόν που θα έπρεπε να κάνει ένας Δήμαρχος, ειδικά αν μετέχει και στον ΕΣΔΝΑ είναι να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο που ακούστηκαν και παρουσιάστηκαν όλα όσα ενδιαφέρουν για το συγκεκριμένο θέμα. Εκεί έγινε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση από διάφορους δήμους της Αττικής που οι δήμαρχοί τους κατέθεσαν την εμπειρία τους και τις προτάσεις τους.
Από το συνέδριο αυτό προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τους δήμους. Για παράδειγμα ο δήμος μας σε σχέση με άλλους δήμους του ιδίου αριθμού κατοίκων έχει μικρότερο όγκο απορριμμάτων. Αλλά και σε σχέση με άλλους δήμους αναλογικά, έχει πάλι χαμηλό όγκο απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι έχουν ικανό βαθμό συνείδησης ανακύκλωσης. Γεγονός που είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε και για την περίπτωση διαδημοτικής συνεργασίας, ώστε να μη γίνει ο δήμος μας ο χώρος απόθεσης απορριμμάτων των άλλων δήμων.
Το δεύτερο βήμα είναι να ασχοληθεί σοβαρά με τη χωροθέτηση της εγκατάστασης για την επεξεργασία και διαλογή των προς ανακύκλωση απορριμμάτων, ώστε να εφαρμόσουμε στο μέγιστο δυνατόν τη διαλογή στην πηγή που είναι και το ζητούμενο. Η εγκατάσταση αυτή δεν θα πρέπει να επιβαρύνει περιβαλλοντικά την γύρω περιοχή αλλά να βρίσκεται σε χαρακτηρισμένη βιομηχανική ζώνη. Ασφαλώς, πρέπει να αναφερθεί ότι η διαδημοτική συνεργασία μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη περιβαλλοντική προστασία, με μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των κατοίκων και τη μαζική συμμετοχή τους σ΄αυτήν.
Ένα τρίτο πολύ βασικό βήμα είναι η ενημέρωση των δημοτών, και κυρίως των νέων και των παιδιών, μιας που όλοι γνωρίζουμε, ότι η ανακύκλωση τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει αισθητά.
Τέταρτο βήμα είναι οι πολλαπλές δράσεις σε επίπεδο συνοικίας ή γειτονιάς και συμμετοχή σ΄ αυτές της μαθητικής νεολαίας. Δράσεις που εκτός των άλλων θα ευαισθητοποιήσουν όλο και περισσότερους κατοίκους στο θέμα αυτό. Στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που φεύγουν εκτός δήμου, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για λόγους οικονομίας.
Ας μη ξεχνάμε ότι η αξιοποίηση των προϊόντων της ανακύκλωσης ακόμα και για την παραγωγή ενέργειας ή προς εμπορική εκμετάλλευση είναι πλέον στρατηγικής σημασίας.
Βασικά ερωτήματα: ποιος θα αναλάβει το έργο; Ο Δήμος; Θα γίνει σύμπραξη με άλλους δήμους και ποιούς και με ποια κριτήρια; με δήμους που παράγουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, τόσο σε σχέση με τον πληθυσμό τους όσο και σε σχέση με την έκτασή τους; Θα γίνει σύμπραξη με ιδιωτικό φορέα, μέσω ΣΔΙΤ; Ποιος θα χρηματοδοτήσει το τοπικό σχέδιο; Θα καταφέρουμε να ενταχθούμε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ή πρόγραμμα της περιφέρειας; Είναι επιλέξιμη για επιδοτούμενη χρηματοδότηση η ενοικίαση ή η αγορά χώρου για την εγκατάσταση επεξεργασίας και διαλογής των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και η αγορά των μηχανημάτων για το σκοπό αυτό; έχει υπολογιστεί το κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης για το δήμο μας; γνωρίζουμε αν μπορεί να επιδοτηθεί;
Είναι θέματα που δεν έχουν συζητηθεί ακόμα και που φυσικά τίποτα δεν πρέπει να αποκλείσουμε πριν εξετάσουμε ενδελεχώς τα υπέρ και τα κατά.
Πρέπει όμως πριν από οποιαδήποτε μελέτη και πρόταση να υπάρξει ευρύτερη συζήτηση εσωτερικά στο Δήμο μας, με τη συμμετοχής των παρατάξεων, των φορέων και συλλόγων και φυσικά της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τότε και αφού θα έχουμε ολοκληρωμένη γνώση των μεθόδων διαχείρισης και των προτάσεων επ΄ αυτής, μπορεί ο Δήμαρχος να συζητά με όμορους Δήμους και την Περιφέρεια και να προτείνει λύσεις αποδεκτές από τους κατοίκους και τους φορείς του Δήμου του.
Τότε και μόνο τότε οι όποιες αποφάσεις θα έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση και θα είναι μακράς πνοής!
Αυτά θα έκανε η παράταξή μου και εγώ εάν είχαμε την ευθύνη του Δήμου μας….