Σε συνέλευση προχωρούν οι περίοικοι στο οικόπεδο Πέρρου. Ζητούν να φέρουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης οι παρατάξεις της μειοψηφίας.
Σε συνέλευση προχωρούν οι περίοικοι του οικοπέδου Πέρρου σήμερα το απόγευμα με στόχο να οργανώσουν τις μελλοντικές τους δράσεις ενάντια στην εκβιαστική απόφαση του δήμου, όπως χαρακτηριστικά διατυπώνουν, να αποστείλει ατομικές ειδοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για την κατασκευή κεντρικής πλατείας στο οικόπεδο Πέρρου, ενώ ακόμη εκκρεμεί δικαστική απόφαση, διαδικασία μέσω της οποίας οι περίοικοι διεκδικούν την οριστική απαλλαγή τους από την οφειλή.
Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή των περιοίκων προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να παραστούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο (πιθανότατα στις 9 Ιουνίου) με στόχο τη διαμαρτυρία στην πολιτική που ακολουθεί ο δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τάσος Μαυρίδης, αναφέρουν πληροφορίες ότι στη συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συνδυασμού του την περασμένη Δευτέρα 20-5-2015 έδειξε μία περισσότερο διαλλακτική στάση στο θέμα επισημαίνοντας ότι στο μέτρο που αποδειχθεί νομικά το δίκαιο των περιοίκων, ο δήμος δεν έχει κανέναν λόγο να επιμένει σε περαιτέρω διεκδικήσεις.
Στην πράξη επισημαίνεται από τους φορείς και κυρίως από τους πολιτικούς ιθύνονοντες της πόλης ότι το ζήτημα της οφειλής των περιοίκων ως ορίστηκε με νόμο ο οποίος και έχει αλλάξει (σήμερα για την ίδια υπόθεση νόμος δεν θα όριζε οφειλή στους περιοίκους για την κατασκευή πλατείας) και που δεν ισχύει αναδρομικά, είναι βαθιά πολιτικό και όχι υπηρεσιακό όπως το αντιμετωπίζει καθαρά διαδικαστικά ο δήμος χωρίς να ενσκύψει στην ουσία και τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης.
Πώς θα επιλυθεί οριστικά η υπόθεση; Είτε μέσω δικαστικής απόφασης που θα απαλλάσει τους περιοίκους από την οφειλή, ή μέσω προεδρικού διατάγματος (ολιστική απαλλαγή της οφειλής ή καταβολή μόλις ενός μικρού μέρους της οφειλής και απαλλαγή από το μεγαλύτερο μέρος αυτής) την έκδοση του οποίου οφείλει να προωθήσει ο δήμος αναγνωρίζοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός δημιουργίας μίας ήσυχης πλατείας που θα αναβάθμιζε την περιουσία των περιοίκων στην πράξη δεν υφίσταται καθώς στο οικόπεδο Πέρρου προωθείται η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ αλλά μελλοντικά θα δημιουργηθεί και η γραμμή 4 του Μετρό στην περιοχή όπως έχει εξαγγείλει στον σχετικό σχεδιασμό της η Αττικό Μέτρο, στοιχεία που μετατρέπουν την περιοχή σε πολυσύχναστη. Ας δούμε όμως πως έχει η υπόθεση με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Να διατυπώσουμε μόνο πριν προχωρήσουμε σχετικά το ακόλουθο ερώτημα: Τι δείχνει η διατύπωση της Συντονιστικής Επιτροπής των περιοίκων: «Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητάμε όπως δια των υπογραφών των μελών τους αιτηθούν την εγγραφή του θέματός μας στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου»; Και να συνεχίσουμε: Γιατί θεωρήθηκε σκόπιμη μία τέτοια διατύπωση; Αρνήθηκε η δημοτική Αρχή να θέσει το θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου; Σαφές είναι ότι τα ερωτήματα αυτά χρήζουν απάντησης και αν μη τι άλλο στην παρούσα φάση καταδεικνύουν στην καλλύτερη περίπτωση την έλλειψη αποτελεσματικού διαλόγου μεταξύ περιοίκων και διοίκησης του δήμου με στόχο την επίλυση του προβλήματος και στη λιγότερη θετική τους εκδοχή δημιουργούν σκέψεις περί δυστοκίας και έλλειψης θέλησης του δήμου να συζητήσει με τους περιοίκους για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης στη λογική ότι ο δήμος και οι δημότες του βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο και όχι σε αντίπαλα μέρη. Σαφές είναι ότι η δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει δημόσια πολιτική θέση για το θέμα υπέρ ή κατά του αιτήματος των περιοίκων με συγκεκριμένα επιχειρήματα που θα αναλύουν διεξοδικά τις πολιτικές της επιλογές, ώστε ερωτήματα και σκέψεις όπως οι παραπάνω που προέκυψαν στο πλαίσιο του ρεπορτάζ μας να μην δημιουργούν ένα γκρίζο πέπλο στην πόλη.
Μία ιστορία που κρατάει χρόνια…
Τα πάνω κάτω στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης από τα ειδοποιητήρια που απέστειλε πρόσφατα ο δήμος στους περιοίκους του οικοπέδου Πέρρου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους όπως αυτές προέκυψαν από παλαιότερη νομοθεσία περί απαλλοτρίωσης του χώρου και κατασκευής σε αυτόν πλατείας ως τη μόνη και μοναδική χρήση του οικοπέδου. Νόμος όριζε εκείνη την εποχή ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί αναβάθμιση της περιουσίας των περιοίκων οι οποίοι και αναλαμβάνουν ένα μέρος του κόστους. Αυτά πριν το 2010 οπότε και ο νομοθέτης άλλαξε σχετικά τη βούλησή του για κάθε ανάλογη περίπτωση μη επιβαρύνοντας σε συναφείς ενέργειες τους περιοίκους. Δεδομένου όμως ότι εκείνη την εποχή η απαλλοτρίωση στο οικόπεδο Πέρρου είχε ολοκληρωθεί 100%, η οφειλή των περιοίκων δεν εντάχθηκε στις διατάξεις της νέας νομοθεσίας και παρέμεινε σύμφωνη με τον παλαιότερο νόμο.
Σήμερα, καθώς δεν υφίσταται στη χώρα νόμος που να ακυρώνει αναδρομικά μία παλαιότερη νομοθεσία, ο δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης απέστειλε ειδοποιήσεις προς τους περιοίκους της πλατείας, με προσαυξήσεις μάλιστα έως και 100% περί ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους όπως ορίζεται, με την καταληκτική ημερομηνία των σχετικών ρυθμίσεων να αφορά στην τρέχουσα εβδομάδα.
Από την πλευρά τους οι περίοικοι με μία σειρά επιχειρήματα που εκθέτουν στην πόλη τα τελευταία χρόνια αλλά και προσφέγοντας σε νομικές διαδικασίες διεκδικούν την αναστολή της πληρωμής τους μέχρι να τελεσιδικήσει η μαζική προσφυγή τους στη δικαιοσύνη.
Για το λόγο αυτό μάλιστα ο δικηγόρος της πλειονότητας των περιοίκων Δημήτρης Νταφούλης συναντήθηκε πρόσφατα με τον δήμαρχο Τάσο Μαυρίδη, συνάντηση κατά την οποία όπως μας είπε ο κ. Νταφούλης ο δήμαρχος υποσχέθηκε να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για την επίσπευση εκδίκασης της υπόθεσης ώστε να υφίσταται οριστική δικαστική απόφαση για το θέμα. Στην πράξη όμως αναφέρουν πληροφορίες του ρεπορτάζ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ο δήμαρχος δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ενέργεια (μέσω επιστολής όπως διατυπώθηκε στη συνάντηση) επίσπευσης της εκδίκασης της υπόθεσης.
Οι κινητοποιήσεις των περιοίκων
Από την πλευρά τους οι περίοικοι είναι ανάστατοι και προβαίνουν, σύμφωνα με ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στο οικόπεδο Πέρρου, σε συνέλευση με στόχο να οργανώσουν τις μελλοντικές τους δράσεις ενάντια στην εκβιαστική απόφαση του δήμου, όπως χαρακτηριστικά διατυπώνουν, να αποστείλει ατομικές ειδοποιήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών για την κατασκευή κεντρικής πλατείας στο οικόπεδο Πέρρου, ενώ ακόμη εκκρεμεί δικαστική απόφαση, διαδικασία μέσω της οποίας οι περίοικοι διεκδικούν την οριστική απαλλαγή τους από την οφειλή.
Το επιχείρημά τους εδράζεται στο γεγονός ότι στην πράξη η δημιουργία πλατείας στο οικόπεδο Πέρρου σε συνδυασμό με την κατασκευή υπόγειο πάρκιγνκ που προωθεί ο δήμος αλλά και τερματικού σταθμού του Mετρό (γραμμή 4) στην ευρύτερη περιοχή όπως έχει ανακοινωθεί από την Αττικό Μετρό με τις σχετικές διαδικασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν στο πλαίσιο της επόμενης δημαρχιακής θητείας στην πόλη, κάθε άλλο παρά αναβάθμιση των περιουσιών τους θα σηματοδοτήσει αλλά αντίθετα η περιοχή θα εξελιχθεί σε πολυσύχναστη και θορυβώδης, χαρακτηριστικά που δεν συνάδουν με το αρχικό σενάριο δημιουργίας μίας καλαίσθητης ήσυχης πλατείας – κόσμημα όχι μόνο για την πόλη αλλά και προς αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοικούντων πέριξ της πλατείας.
Το ζήτημα είναι βαθύτατα ηθικό διατυπώνουν οι περίοικοι καθώς σήμερα καλούνται για άλλη μια φορά εν μέσω της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα να συνδράμουν οικονομικά σε μία πλατεία που θα χρησιμοποιείται από κάθε πολίτη και κάτοικο που το επιθυμεί στον δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης, μία πλατεία στην οποία προωθείται η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ για την αποσυμφόρηση της κεντρικής οδικής αρτηρίας της Πεύκης, τη Λεωφόρο Ειρήνης, μία πλατεία που έχει ανακοινωθεί ότι μελλοντικά θα φιλοξενεί σε χωρική εγγύτητα τερμαντικό σταθμό χρήσης του Μετρό, γνωρίζοντας όλοι από τη δεδομένη εμπειρία χρήσης ότι οι σχετικοί σταθμοί γίνονται πόλος έλξης για κίνηση που πυροδοτεί μεταξύ άλλων και η ανάπτυξη μεγαλύτερης εμπορικής δραστηριότητας που έχει δείξει η κεκτημένη εμπειρία ότι αναπτύσσεται στους σταθούς Μετρό.
Αναμένοντας τις εγκρίσεις του ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία πάρκινγκ στο οικόπεδο Πέρρου
Να τονίσουμε ότι σήμερα ο δήμος προωθεί τη δημιουργία υπόγειου πάρκιγκ στο οικόπεδο Πέρρου αναμένοντας τις σχετικές εγκρίσεις του ΥΠΕΚΑ, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί η σχετική προμελέτη κατασκευής ήδη από την προηγούμενη δημαρχιακή θητεία στην πόλη. Βέβαια, η μοναδική χρήση αυτή τη στιγμή της πλατείας είναι αυτή που όρισε το ΦΕΚ απαλλοτρίωσης που δεν είναι άλλη από πλατεία. Στο μέτρο που ο δήμος προωθεί την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και στο μέτρο που επιθυμεί οι σχετικές του ενέργειες να ευοδωθούν στην πράξη και όχι επί χάρτου, αργά ή γρήγορα οφείλει να προωθήσει και την αλλαγή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου ώστε να προστεθεί μία ακόμη χρήση για το οικόπεδου Πέρρου, πέραν από αυτή της πλατείας, η χρήση του και ως χώρου για τη δημιουργία υπόγειου πάρκιγνκ.
Προκύπτει σε έναν ουσιαστικά σκεπτόμενο νου επισημαίνουν φορείς της πόλης που λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους και τις εξελίξεις τις υπόθεσης ότι η εφαρμογή κατά γράμμα ενός νόμου που ο νομοθέτης διόρθωσε βελτιώνοντάς τον και δεδομένων των εξελίξεων στην περιοχή με την πάροδο του χρόνου (Μετρό – υπόγειο πάρκινγκ) ότι το αίτημα των περιοίκων διακρίνεται από λογικά ερείσματα.
Η ανακοίνωση των περιοίκων
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ ΠΕΥΚΗΣ
Προσκαλούμε τους περιοίκους του οικοπέδου Πέρρου και κάθε ενεργό πολίτη, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης Πεύκης (πιθανή ημερομηνία Τρίτη 9 Ιουνίου – θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση) για την απόφαση του Δήμου αποστολής «ατομικών ειδοποιήσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών» όσον αφορά στην κατασκευή της κεντρικής πλατείας ενώ εκκρεμεί η απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με τις προσφυγές που μαζικά έχουμε καταθέσει.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΑ 33 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ & ΣΤΟΥΣ 6 ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ
Η αναιτιολόγητη επιμονή της διοίκησης του Δήμου μας στην είσπραξη υπέρογκων χρηματικών ποσών αγνοεί προκλητικά την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε ως κοινωνία αλλά και κάθε οικογένεια χωριστά και πλήθος εύλογων επιχειρημάτων τα οποία παραθέτουμε προς ενημέρωση και τοποθέτηση του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των συνδυασμών που εκπροσωπούν. Ειδικότερα:
Η επιλογή του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης να προσθέσει στη χρήση του οικοπέδου εκτός από την πλατεία και τη δημιουργία parking όφειλε να υποστηριχτεί με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για αλλαγή χρήσεων γης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αφού μεταβλήθηκε η αρχική χρήση του ΦΕΚ απαλλοτρίωσης, που όριζε μοναδικό και κύριο σκοπό την κατασκευή πλατείας. Έπρεπε να τεθεί πλέον και δεύτερος σκοπός, η εμπορική χρήση υπόγειου parking. Δηλαδή από τον κοινωφελή χαρακτήρα της πλατείας γίνεται αλλαγή χρήσης γης σε κοινόχρηστο χαρακτήρα με την προσθήκη και του parking που σημαίνει την απαλλαγή αποζημιώσεων.
Ο Δήμος ζητάει από τους περιοίκους να αποζημιωθεί για δήθεν αναβάθμιση των περιουσιών τους ενώ ο χώρος είναι ένα χωμάτινο οικόπεδο με το χρονικό ορίζοντα κατασκευής πλατείας αδιευκρίνιστο.
Η πρόφαση του Δήμου ότι περιμένει χρηματοδότηση για να κατασκευάσει ενιαίο έργο πλατείας / υπόγειου parking και άρα γι αυτό καθυστερεί η δημιουργία της πλατείας, είναι και απόδειξη ότι καταχρηστικά ζητά αποζημιώσεις από τους περιοίκους αφού ο Νόμος ορίζει ότι αποζημίωση δύναται να δοθεί όταν η περιουσία κάποιου έχει ήδη αναβαθμιστεί και όχι όταν πρόκειται αυτό να συμβεί στο αόριστο μέλλον.
Ποιος μπορεί με αξιοπιστία να γνωρίζει πότε η εταιρία Αττικό Μετρό θα ξεκινήσει τα έργα για τη γραμμή 4, πότε θα φτάσει αυτή να κάνει σταθμό στην Πεύκη και άρα για την εξυπηρέτησή του θα χρειαστεί κατασκευή υπόγειου parking. Έστω κι αν δεχτούμε υποθετικά ότι υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα, με ποιο τρόπο εξηγεί πειστικά η σημερινή Διοίκηση του Δήμου ότι οι περιουσίες των περιοίκων αναβαθμίζονται από την αλλοίωση του χαρακτήρα της πλατείας με την προσθήκη στη χρήση της αυτή του υπόγειου parking, που θα εξυπηρετεί ημερησίως τουλάχιστον 500 – 1.000 αυτοκίνητα. Είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε καταφανή υποβάθμιση των περιουσιών των περιοίκων.
Χωρίς την αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και των σχετικών χρήσεων γης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, με ποιο τρόπο οραματίζεται η Δημοτική Αρχή ότι θα επιτύχει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του υπόγειου parking επί ενός μη επισήμως θεσμοθετημένου για τη χρήση αυτή οικοπεδικού χώρου. Ποια κρατική ή ευρωπαϊκή αρχή θα χρηματοδοτήσει ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς την εξασφάλιση του σύννομου των ενεργειών της.
Είναι πρόδηλος ο εμπαιγμός προς τους περιοίκους με δεδομένο ότι ο Δήμος ενέταξε την απαλλοτρίωση στο Νόμο περί αποζημιώσεων για αναβάθμιση της αξίας των περιουσιών, χρέωσε αυτούς που είχαν εφαπτόμενες περιουσίες στο οικόπεδο και αφού κατοχύρωσε την αποζημίωσή του με τις πράξεις αναλογισμού περί 20 μέτρων λωρίδων, αργότερα έκανε φανερές τις προθέσεις του για κατασκευή υπόγειου parking, στοιχείο που αλλοιώνει το ρόλο και τη χρήση της πλατείας και την καθιστά εντελώς δευτερεύουσα.
Η προμελέτη του υπόγειου parking που στοίχισε 25.000 ευρώ, εκπονήθηκε από εξωτερικό συνεργάτη και παραλήφθηκε από το Δήμο, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις προς του περιοίκους ζητώντας όλως αυθαιρέτως και πλήρως καταχρηστικώς να αποζημιωθεί για ένα έργο που είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που αρχικά είχε εξαγγελθεί με μοναδική και κύρια χρήση πλατείας και όχι υπόγειου parking συνδυασμένου με «υποψία» πλατείας όπως ήδη οι διαδικασίες, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, καταδεικνύουν ότι τελικά θα κατασκευαστεί.