Η οικονομική βιωσιμότητα της Λυκόβρυσης – Πεύκης που έχει εξασφαλιστεί αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας με προτεραιότητα τα παιδιά αποτελούν τον πυρήνα πολιτικής του δημάρχου Τάσου Μαυρίδη.
Σε μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τον δήμαρχο Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσο Μαυρίδη, ενάμισι χρόνο και κάτι μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης στην πόλη όπως αυτή προέκυψε από τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου 2014, ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει επί μακρόν η χώρα, η αναχρηματοδότηση του δημοτικού δανεισμού που ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την οικονομική βιωσιμότητα της πόλης. Μέσω της αναχρηματοδότησης ο Δήμος αποκτά τα πρώτα χρόνια ρευστότητα της τάξης των 500 – 600 χιλ. ευρώ, τονίζει ο δήμαρχος, ρευστότητα που θα κατευθυνθεί στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη με πρώτη προτεραιτότητα τους μικρούς δημότες, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση αλλά και τις ανάγκες άθλησής τους. Σε αυτόν τον δεύτερο τομέα αρωγός στις προσπάθειες της διοίκησης του Δήμου είναι η Περιφέρεια υποστηρίζει ο δήμαρχος που έχει κατανοήσει τα προβλήματα που υπάρχουν και έχει όλη την καλή διάθεση να συνδράμει τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος εκτιμά: «Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιωθούμε, αν όχι από τους 33 και οι 33, γιατί με κάποιους δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ και το έχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει με κάποιους σημείο επαφής και συννενόησης γιατί έχουν άλλα στο μυαλό τους. Πρόκειται για υπόγεια κέντρα ανατροπής και στοχοποίησης προσωπικά της δικής μου δημαρχιακής θητείας και οντότητας. Άρα δεν μπορώ να συγχρονιστώ και να συνομιλήσω σε οποιοδήποτε σημείο με αυτούς τους ανθρώπους και υπάρχει και ένα θέμα ανθρώπινης αξιοπρέπειας που υπερβαίνει τον θεσμό του δημάρχου».
Η οικονομική κατάσταση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Μεγάλες προκλήσεις για τον Δήμο σήμερα κ. δήμαρχε σε μια εποχή με παρατεταμένη οικονομική ύφεση στη χώρα και αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα. Μία εποχή δύσκολη και για την αυτοδιοίκηση. Ποια η θέση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης σε αυτό το περιβάλλον;
Έχει σημασία να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με ένα θέμα που για μένα είχε βασική προτεραιότητα και ήταν η αναχρηματοδότηση των δανείων που έγινε μετά από πολύ κόπο, μετά από ενέργειες πολλών ανθρώπων και τελικά είχαμε αυτή τη θετική κατάληξη για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ώστε 6,5 εκατ. ευρώ από ένα συνολικό όγκο δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, τα 6,5 εκατ. ευρώ μπήκαν σε διαδικασία αναχρηματοδότησης ευτυχώς μετά από έναν χρόνο προσπαθειών με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο του 2016 να υπογράψουμε την αναχρηματοδότηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αυτή η αναχρηματοδότηση λοιπόν μάς επιτρέπει μία μεγάλη οικονομική ανάσα, ένα πλεόνασμα ουσιαστικό στο ταμείο μας πάνω από 500 – 600 χιλ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτή ήταν και η πρώτη προτεραιότητά της διοίκησής μας. Όλα τα υπόλοιπα πλέον μπαίνουν σε μία σειρά.
Η ρευστότητα αυτή θα υπάρχει για πόσα χρόνια;
Τα πρώτα τρία τέσσερα χρόνια θα έχουμε αυτή τη ρευστότητα που σάς ανέφερα, το 2016 , 2017 και 2018 γιατί η συμφωνία υπογράφηκε αρχές Ιανουαρίου 2016 αλλά οι προσπάθειες ξεκίνησαν από τον περασμένο χρόνο όταν έγινε και η αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση τον Δεκέμβριο του 2014 ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην αναχρηματοδότηση του δημοτικού μας δανεισμού. Το 2015 είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια από τον Δήμο με τις υπηρεσίες και με το προσωπικό που οφείλω να ευχαριστήσω, τεχνοκρατικά και με την τεχνογνωσία ένα χρόνο ακριβώς μετά έγινε η συμφωνία. Άρα ξεκινάμε από εκεί. Η ανάπτυξη του Δήμου που με ρωτήσατε ξεκινάει όταν έχεις τη δυνατότητα ως δημοτική Αρχή να προχωρήσεις σε έργα έχοντας νοικοκυρέψει τα οικονομικά της πόλης σου. Και αυτό έγινε. Και όταν λέω έχοντας νοικοκυρέψει τα οικονομικά της πόλης, εννοώ ότι σταματάς να υποθηκεύεις το μέλλον της πόλης με το να δανείζεσαι. Έτσι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης σταμάτησε να έχει συνεχείς δανειοδοτήσεις σε ένα οικονομικό περιβάλλον που όλοι γνωρίζουμε ότι τα έσοδα του Καλλικρατικού Δήμου μειώθηκαν πάνω από 50% – 60%. Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν επιβάλλαμε επιπλέον φόρους. Δεν είχαμε την πρόθεση αυτή και δεν έχουμε την πρόθεση σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία για τη χώρα να επιβάλλουμε φόρους στον Δήμο. Έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον για τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης και αυτό έγινε που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον όπου υπάρχει μία αναστάτωση, μία επικινδυνότητα και έλλειψη σταθερού πολιτικού και οικονομικού κλίματος: αλλαγές κυβερνήσεων, αλλαγές οργανισμών, δημοψήφισμα, capital control κ.λπ. Με όλ’ αυτά καταλαβαίνετε ότι σταθήκαμε όρθιοι χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τα επόμενα χρόνια για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης. Άρα αυτό το μεγάλο στοίχημα, εάν μού επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη το πετύχαμε και είναι πολύ θετική αυτή η εξέλιξη για την πόλη.
Στόχος η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη
Πού θα κατευθυνθεί η ρευστότητα που προκύπτει για την πόλη, ύψους 500 – 600 χιλ. ευρώ όπως αναφέρατε;
Όπως ήδη έχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο, η πρόθεσή μας αλλά και η δέσμευσή μας είναι – γιατί ήδη το έχουμε αποδείξει πριν ακόμη γίνει η αναχρηματοδότηση του δημοτικού δανεισμού – ότι στοχεύουμε στη βελτίωση της καθημερινότητας που σημαίνει καθαριότητα, προσλήψεις προσωπικού (δίμηνα – οκτάμηνα). Επίσης η συντήρηση στην υπηρεσία πρασίνου και ενίσχυση με την καθαριότητα κάδων και εξοπλισμού, στο πράσινο ήδη τον περασμένο χρόνο και στις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν φυτευθεί δέντρα πάνω από 1000 δέντρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι έχει γίνει μεγάλη δουλειά στον τομέα αυτό. Για να απαντήσω ολοκληρωμένα στο ερώτημά σας οφείλω να τονίσω ότι το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην καθημερινότητα του πολίτη και πάνω απ’ όλα στα θέματα της εκπαίδευσης, της συντήρησης και επισκευής σχολείων. Αυτές είναι και οι βασικές μας προτεραιτότητες που θα προωθήσουμε περαιτέρω με την οικονομική ανάσα που προκύπτει για την πόλη της Λυκόβρυσης – Πεύκης μετά την αναχρηματοδότηση του δημοτικού δανεισμού σε συνεργασία όπως σας έχω αναφέρει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πρώτη προτεραιότητα η εκπαίδευση των μικρών δημοτών και κατοίκων της πόλης λοιπόν…
Πράγματι. Να αναφέρω παράλληλα ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια επιβαρύνθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου με 150 χιλ. ευρώ επιπλέον μόνο για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων. Και δεν αναφέρομαι στα λειτουργικά έξοδα. Πρόκειται για εργασίες που έγιναν το προηγούμενο έτος και η αντίστοιχη επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού μεταφέρθηκε σε επόμενο προϋπολογισμό. Ανάλογο ποσό θα δαπανήσουμε και το 2016, δηλαδή 300 χιλ. ευρώ για τα σχολεία της πόλης μας στη διετία 2015 – 2016. Σήμερα που μιλάμε οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου ετοιμάζουν τη μελέτη για την αξιοποίηση αυτού του κονδυλίου, θα είναι παραπάνω ο προϋπολογισμός απλά με τις εκπτώσεις των εργολάβων καταλαβαίνετε… θα είναι μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων της πόλης που είναι οι ανάγκες των παιδιών μας, των δασκάλων, των γονέων που είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε ένα πολύ καλό εκπαιδευτικό περιβάλλον. Σε αυτό λοιπόν, και με έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές, πάντα με τα δεδομένα που σάς εξήγησα νωρίτερα στη συζήτησή μας, γιατί ο Δήμος μέχρι σήμερα πέρα από τα 10 εκατ. ευρώ δανειακές υποχρεώσεις, επιβαρυνόταν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αναχρηματοδότησης με 1,5 εκατ. ευρώ τοκοχρεωλύσια. Πρόκειται για ένα ασφυκτικά μεγάλο ποσό το οποίο με πολύ βάσανο δίναμε σε ιδιωτικές κυρίως τράπεζες και φυσικά 1 εκατ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια, είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης σε τρίτους. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι ήταν πολύ ασφυκτικό το οικονομικό περιβάλλον και η επιλογή – μονόδρομος για να πάμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δεν ήταν η επιμήκυνση των δανείων για τα επόμενα χρόνια και η ρευστότητα που ακολούθησε αλλά κυρίως και κατά την άποψή μου αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, ότι είμαστε πλέον κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου.
Τι εννοείτε;
Φεύγουμε από το ιδιωτικό κομμάτι όπου θα μπορούσαμε να έχουμε ανεξέλεγκτες για τον Δήμο περιπέτειες που σε σημαντικό βαθμό θα μπορούσαν να είναι και απρόβλεπτες. Όμως κάτω από την ομπρέλα του δημοσίου είμαστε πιο ασφαλείς. Και νομίζω ότι αυτό το πετύχαμε και είμαι πολύ ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο η συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια, με την κα Δούρου και με τον κ. Καραμέρο που οφείλω να πω ότι έχουν κατανοήσει ότι ένας μικρός Δήμος όπως ο δικός μας με τα οικονομικά τα οποία σας περιέγραψα νωρίτερα, έχει ελλείψεις, κυρίως σε έργα π.χ. αθλητικών εγκαταστάσεων. Ευτυχώς υπάρχουν Σύλλογοι στο Δήμο μας που δραστηριοποιούνται και έχουν πολύ θετικό πρόσημο και απασχολούν πάρα πολλά παιδιά με σημαντικές επιτυχίες στα αθλήματα που αγωνίζονται και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και ενώ παλιά ήταν αυτονόητο σήμερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία οφείλουμε πια να τονίζουμε ότι ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης διαθέτει όλους τους αθλητικούς χώρους στους αθλητικούς συλλόγους χωρίς φυσικά να υπάρχει κάποια αντίστοιχη υποχρέωση οικονομική των συλλόγων προς τον Δήμο, καλύπτοντας φυσικά και τα πάγια των αθλητικών εγκαταστάσεων και πολλές φορές τη συντήρηση αλλά και το αθρώπινο δυναμικό: φύλακες, καθαριότητα κ.λπ. Όλ’ αυτά λοιπόν τα παρέχουμε δωρεάν στους συλλόγους για να προάγουν τον αθλητισμό και είναι ευχάριστο ότι σε όλους τους συλλόγους της πόλης μας είναι πάρα πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια αλλά και μεγαλύτερα από την εφηβική – γηπεδική ηλικία, και σε αγωνιστικό επίπεδο με πολλές επιτυχίες που στηρίζουμε. Άρα η Περιφέρεια αντιλαμβανόμενη και εκείνη με τη σειρά της τη δραστηριοποίηση των αθλητικών συλλόγων και τα θετικά αποτελέσματα μπήκαμε σε διαδικασία από την προηγούμενη διοίκηση του κ. Φωκιανού για να είμαι ειλικρινής ώστε να υπάρχουν σε εξέλιξη σήμερα δύο μεγάλα έργα. Οι ενέργειες δημοπράτησης των έργων έγιναν επί των ημερών της διοίκησής μας.
Η ανάπτυξη των αθλητικών εγκαταστάσεων
Κάνετε λόγο για το κλειστό Λυκόβρυσης και το Δημοτικό Στάδιο Πεύκης;
Ναι, για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στη δημοτική ενότητα της Λυκόβρυσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο για το Δημοτικό Στάδιο Πεύκης (ιδιοκτησία ΠΕΑΠ). Κάπως έτσι ευελπιστώ ότι χωρίς να υπάρχει κάποια επιβάρυνση στη λειτουργικότητα των Συλλόγων, το ερχόμενο καλοκαίρι (2016) θα έχουν εγκατασταθεί και οι δύο εταιρείες – εργολάβοι {αυτοί που θα μετέχουν και θα προκύψουν φυσικά από τον σχετικό διαγωνισμό} ώστε σε ένα χρονοδιάγραμμα ορισμένων μηνών να έχουν ολοκληρωθεί τα δύο αυτά έργα. Η τρίτη κατά σειρά βασική αθλητική υποδομή στην πόλη της Λυκόβρυσης – Πεύκης που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται άμεσα αφορά σε ένα μεγάλο έργο στη Λυκόβρυση σε συνιδιοκτησία με τη Μεταμόρφωση. Πρόκειται για αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτουν γήπεδα τένις, beach volley, γήπεδα ποδοσφαίρου, ένας κλειστός χώρος που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αθλητικές δραστηριότητες και η ανάπλαση του χώρου αυτού. Την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει ο Δήμος Μεταμόρφωσης στον οποίο και ανήκει το 50% της ιδιοκτησίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ το άλλο 50% ανήκει σε εμάς, τον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης. Διαθέτουμε παράλληλα και τον κλειστό αθλητικό χώρο Χρήστος Μωραΐτης – ενόργανη γυμναστική και τραμπολίνο. Σήμερα είμαστε σε διαδικασίες για να εντάξουμε το έργο σε ορισμένο προϋπολογισμό καθώς χρειάζεται αντικατάσταση η τέντα για το τραμπολίνο μετά από τόσα χρόνια χρήσης! Η διαδικασία αυτή αλλά και κάποιες παρεμβάσεις εσωτερικού και προαύλιου χώρου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν με χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Δεν έχουμε πάρει ακόμη την τελική έγκριση μεν αλλά έχουμε ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις.
Σε ό,τι τέλος αφορά το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο στη Λυκόβρυση στόχος μας είναι η δημιουργία του στον οικοπεδικό χώρο όπου και βρίσκεται, ενώ είναι σαφές ότι η δημοτική Αρχή δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει το γήπεδο με το Πράσινο Σημείο για το οποίο πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά. Σε έναν χώρο πέντε στρεμμάτων μπορούμε να βρούμε μία καλή λύση και μία καλή ισορροπία. Φυσικά αυτό με την προϋπόθεση να μας δοθεί και η αντίστοιχη αδειοδότηση για οποιαδήποτε πιθανό Πράσινο Σημείο.
Και οι τρόποι χρηματοδότησης του ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου Λυκόβρυσης κ. Μαυρίδη;
Θα σας απαντήσω. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ανέγνωσα επιστολή μου προς τον διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου με τρία τέσσερα ζητήματα και τίτλο: αποπεράτωση του κλειστού. Ζητάω το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, ποιος είναι ο φορέας χρηματοδότησης του έργου. Γνωρίζουμε ότι είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μετά από τόσα χρόνια όμως παραμένει ο ίδιος φορέας; Έχει απεμπολίσει αυτό το δικαίωμα, αυτή την υποχρέωση; Υπάρχει αδιάθετο ποσό μετά από όλα αυτά τα χρόνια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Η χρηματοδότηση λοιπόν κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης μπορεί να γίνει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εάν υπάρχει αδιάθετο ποσό, μπορεί να γίνει από την Περιφέρεια, μπορούμε να το συζητήσουμε και συνδυαστικά και με τα Πράσινα Σημεία.
Είναι σαφής άλλωστε και η επίσημη δήλωση τους προηγούμενους μήνες του κ. Καραμέρου στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ότι η Περιφέρεια προτίθεται να χρηματοδοτήσει και τη δημιουργία γηπέδου και Πράσινου Σημείου στη Λυκόβρυση.
Για το λόγο αυτό ακριβώς και σας έχω ήδη αναφέρει ότι η Περιφέρεια έχει κατανοήσει την έλλειψη των αθλητικών χώρων, έχει κατανοήσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει ο Δήμος μας και τη συνεργασία που όλοι θέλουμε να έχουμε στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων. Όλ’, αυτά πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά. Η δημοτική ενότητα της Λυκόβρυσης δεν έχει αθλητικό χώρο. Έχει πάρα πολλά παιδιά αυτή τη στιγμή που αθλούνται σε ανοιχτό χώρο και αναφέρομαι στην καλαθοσφαίριση και δίνει ο Δήμος φυσικά το κλειστό μπάσκετ της Πεύκης για να πραγματοποιηθούν οι επίσημοι αγώνες τους. Αυτό όμως δεν βοηθάει ούτε για τις προπονήσεις τους ούτε για τα πολλά τμήματα που έχει ο Αθλητικός Όμιλος Καλαθοσφαίρισης στη Λυκόβρυση.
Ο τρίτος τρόπος χρηματοδότησης του ημιτελούς κλειστού γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης {Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή Περιφέρεια οι προηγούμενοι δύο} είναι να πάμε με τον κουμπαρά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Δήμο μας που αφορά όμως την χρηματοδότηση του κομματιού του υπολοίπου έργου στο ΟΤ9 και τη χρηματοδότηση της υποχρέωσης για το δάνειο για να αγοραστεί αυτό το οικόπεδο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας κουμπαράς περίπου 1,1 εκατ. ευρώ, το ειδικό τέλος που επιβαρύνονται μόνο οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης ισχύει μέχρι το 2019 άρα ότι μπορούμε να μαζέψουμε από αυτό το κονδύλι, υπάρχει επαναλαμβάνω και το δάνειο που είναι περίπου 900 χιλ. ευρώ σε ιδιωτική τράπεζα για την αγορά του οικοπέδου. Τα βάζω όλα κάτω για να ξέρουμε και τα δεδομένα. Εάν πάει ο Δήμος και πει ότι εγώ από τον κουμπαρά που έχω μαζέψει κρίνω με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, γιατί αυτό αφορά απόφαση του πρώην Δήμου Λυκόβρυσης η οποία πρέπει να αλλάξει, όχι να ανατραπεί αλλά να τροποποιηθεί με σκοπό το καλύτερο. Καθώς είναι χρήματα που προέρχονται μόνο από τους κατοίκους της Λυκόβρυσης είναι σωστό να έχουμε μία ανταποδοτικότητα σε αθλητικό χώρο που αυτό ζητά η τοπική κοινωνία, να υπάρχει η κατασκευή, η αποπεράτωση του κλειστού. Υπάρχει επομένως και η λύση αυτή. Να παραμείνει το ειδικό τέλος έως το 2019, να μην καταργηθεί εφόσον η Περιφέρεια ολοκληρώσει τις διαδικασίες, εννοώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες γιατί η πρόθεση της Περιφέρειας έχει ήδη αναδειχθεί, υπάρχει η πρόθεση να αναλάβει το 100% κατασκευής του έργου για το ΟΤ9. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που συντελείται αυτή τη στιγμή στη Λυκόβρυση.
Το OT9 και το ειδικό τέλος στη Λυκόβρυση
Οι διαδικασίες με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και για την επίσημη ανάληψη του 30% κατασκευής του ΟΤ9 σε ποιό στάδιο βρίσκονται;
Κοιτάξτε πρόκειται για το διαδικαστικό κομμάτι που αφορά αλλαγή της προγραμματικής σύμβασης, τροποποίηση της προγραμματικής δηλαδή σύμβασης και μέχρι τότε παραμένουμε στο ίδιο καθεστώς. Ότι ποσό έχουμε μαζέψει από αυτόν τον κουμπαρά να το πω έτσι απλά μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την αποπεράτωση του κλειστού.
Ναι, αλλά το ποσό αυτό του 1 και κάτι εκατ. ευρώ θα μείνει στο Δήμο.
Ναι, αλλά έχουμε την υποχρέωση των 900 χιλ. ευρώ που αφορά το δάνειο για την αγορά του οικοπέδου. Το υπόλοιπο του δανείου για την αγορά του οικοπέδου και το ποσοστό της χρηματοδότησης του ΟΤ9 του 30% που έχει ακόμη μέχρι σήμερα ο Δήμος. Τα ποσά αυτά που λήγουν το 2019 δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αναχρηματοδότηση του δημοτικού δανεισμού. Επομένως, με το ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ περίπου ή πάμε και αποπληρώνουμε το δάνειο των 900 χιλ. ευρώ και φεύγει ένα βάρος από τις υποχρεώσεις του Δήμου, παραμένει το ειδικό τέλος μέχρι το 2019 και άρα αυτό το κονδύλι που θα έχει περισσέψει μπορεί να κατευθυνθεί για την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου της Λυκόβρυσης και αυτός ήταν ο τρίτος τρόπος χρηματοδότησής του που σας έχω αναφέρει να θυμίσω. Εάν όμως ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες με την Περιφέρεια για την ανάληψη του 30% κατασκευής του ΟΤ9, η δαπάνη που θα επιβαρύνει το Δήμο θα είναι σαφέστατα μικρότερη από αυτή που θα πηγαίναμε μέχρι το τέλος του 2019. Αν δηλαδή μέσα στο 2016 γίνει και η τροποποίηση της σύμβασης με την ολοκλήρωση και των σχετικών διαδικασιών από την Περιφέρεια ανάληψης του 30% κατασκευής θα έχουμε να πληρώνουμε μόνο τη δανειακή υποχρέωση που αφορά στην εκάστοτε ετήσια επιβάρυνση για την αποπληρωμή του δανείου αγοράς του οικοπέδου του ΟΤ9. Εάν συνεχίσουμε το ειδικό τέλος που χρειάζεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τότε μέχρι το 2019 περίπου θα έχει περισσέψει 1 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό μπορεί με κάποιον τρόπο να χρησιμέψει σε σχέση με τα 11,5 στρέμματα της πρώην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ που είναι μέχρι σήμερα χαρακτηρισμένα ως αθλητικές εγκαταστάσεις, ανήκουν στην εταιρεία και δεν διεκδικήθηκαν ποτέ από τη Λυκόβρυση;
Και σε αυτό το θέμα έχει γίνει πολύ μεγάλος ντόρος αλλά θα σας πω εκεί τι δυσκολία υπάρχει.
Έχετε αρχίσει κάποιες επαφές σχετικά με τον ιδιωτικό όμιλο όπου και ανήκει σήμερα το οικόπεδο (70 συνολικά στρέμματα) ιδιοκτησίας της πρώην ΑΓΕΤ;
Όχι. Οι επαφές δεν έχουν γίνει ακόμα. Θα πρέπει όμως να υπάρχει επαναπροσδιορισμός της απόφασης εάν πρόκειται όλ’ αυτά να έχουν μία θετική έκβαση. Γιατί το ειδικό τέλος έχει επιβληθεί στη Λυκόβρυση για ένα συγκεκριμένο λόγο και σκοπό το ΟΤ9 και την αγορά του οικοπέδου. Άρα οποιαδήποτε άλλη πρόθεση, δεν ξέρω εάν είναι και νομότυπη από την αρχική επιβολή του ειδικού τέλους και εάν μπορεί αυτό να τροποποιηθεί και να παραμείνει μέχρι το 2019. Πρόκειται δηλαδή και για ζητήματα νομικά, δεν είναι απλό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση ότι χρήματα περισσέψουν από το ειδικό τέλος στους Λυκοβρυσιώτες θα κατευθυνθεί σε έργα υποδομής για τη δημοτική τους κοινότητα, δεν θα κατευθυνθεί για την κάλυψη κανενός άλλους κενού, π.χ. αποπληρωμή δανείων που αφορούν τον εννιαίο Δήμο ή σε υποχρεώσεις προς τρίτους που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές από προηγούμενα έτη. Θα κατευθυνθεί μόνο και το ξεκαθαρίζω αυτό και είναι και δέσμευσή μου, μόνο για τη δημοτική ενότητα της Λυκόβρυσης σε ότι αποφασιστεί στο δημοτικό συμβούλιο από προτάσεις που μπορεί να προέρχονται ακόμη και από τους κατοίκους της Λυκόβρυσης. Δεν είματε αρνητικοί σε μία τέτοια εξέλιξη. Η ουσία είναι το ποσό αυτό ανταποδοτικά να επιστρέψει στους κατοίκους της δημοτικής ενότητας της Λυκόβρυσης.