Κυκλοφόρησε πρόσφατα η διμηνιαία τοπική εφημερίδα της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον Μανόλη Πάγκαλο στο δημοτικό συμβούλιο Λυκόβρυσης Πεύκης. Μεταξύ των άρθρων της το ακόλουθο που υπογράφουν οι: ΜάκηςΑρκουλής, σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Πεύκης και Φανή Καραντσιούνη, Γραμματέας Ριζοσπαστικής Ανατροπής:
Στις δημοτικές εκλογές κληθήκαμε να εκλέξουμε, εκτός από δημοτικούς συμβούλους, και τοπικούς συμβούλους. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά το ρόλο, τις αρμοδιότητες, τις υποχρεώσεις και τη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων;
Τα τοπικά συμβούλια είναι όργανα άμεσης επαφής με τους πολίτες,γνωμοδοτικού αλλά και αποφασιστικού χαρακτήρα για μια σειρά ζωτικών ζητημάτων των δήμων. Ακόμα και αυτός ο αμφιλεγόμενοςνόμος Καλλικράτης (άρθρο 83, Ν.3852/2010) ορίζει με σαφήνεια ότι τα τοπικά συμβούλια πέρα από τις αποφάσεις που λαμβάνουν για την προέγκριση ή εγκατάσταση καταστημάτων και άλλων επιχειρήσεων και τη χορήγηση άδειας λειτουργίας μουσικής, εκφράζουν γνώμη και προτείνουν απόψεις για πάρα πολλά άλλα θέματα.
Πρώτα από όλα μπορούν να προτείνουν χώρους λειτουργίας λαϊκών αγορών και θέσεις άσκησης υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων.
Επιπλέον εκφράζουν γνώμεςκαι προτάσειςγια τις υπηρεσιακές μονάδες εξυπηρέτησης των δημοτών, την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου, την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής, τη συντήρηση και την καθαριότητα οδών, πλατειών, αλσών, κήπων κ.λπ., την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία του δήμου, την εκτέλεση και τη σωστή λειτουργία νέων έργων, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μέριμνα των αδέσποτων ζώων, την διοργάνωση εκδηλώσεων, για τα κοινωνικά ζητήματα (πρόνοια, μέριμνα αστέγων και ευπαθών ομάδων), τον εθελοντισμό κ.ά.
Οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων για αυτά τα θέματα προωθούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές διαβούλευσης του δήμου, όπου συζητούνται και υλοποιούνται.Όταν λοιπόν οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων έχουν να ασχοληθούν με τόσα καθημερινά προβλήματα και δραστηριότητες, γιατί σχεδόν κανείς μας δεν το γνωρίζει, δεν παρευρίσκεται στα συμβούλια και πόσο μάλλον δεν απευθύνεται σε αυτά;
Γιατί δεν υπάρχει ουσιαστική επαφή και συνεργασία των τοπικών συμβούλων με τους πολίτες και το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να ακουστούν παράπονα και δυσλειτουργίες;
Ποια η ευθύνη της δημοτικής αρχής να μάθει ο κάθε κάτοικος πως και τι μπορεί να διεκδικήσει μέσω των τοπικών συμβουλίων;
Οι απαντήσεις είναι απλές: Από σύστασης των τοπικών συμβουλίων το 2011 υπήρξε απαξίωση, υποβάθμιση και περιθωριοποίησή τουςμε καθαρά πολιτικό σκοπό. Τα τοπικά συμβούλια περιορίστηκαν μόνο στις αδειοδοτήσεις καταστημάτων! Όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν στη βάση της κοινωνίας –δηλαδή την κάθε γειτονιά σε συνεργασία με τους τοπικούς συμβούλους, οι οποίοι θα ακούν και το παραμικρό παράπονο ή πρόβλημα– μεταβιβάζονται σε μερικούς δημοτικούς συμβούλους ή στην ηγεσία της δημοτικής αρχής,όπου παίρνονται αποφάσεις ερήμην των κατοίκων.
Αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας και διαφάνειας πρέπει να σταματήσει και να ακουστεί η φωνή όλων των κατοίκων.
Σαν δημοτική παράταξη προσπαθούμε διαρκώς να τονίσουμε τη σημασία του ρόλου των τοπικών συμβουλίων και να προωθούμε τα τοπικά προβλήματα μέσω αυτών, όμως συναντούμε ένα τείχος αδιαφορίας και έλλειψης συνεργασίας που αποδεικνύει τη νοοτροπία γύρω από την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την έλλειψη ανάληψης πολιτικής ευθύνης και βούλησηςγια την επίλυση τους.
Τα τοπικά συμβούλια ουσιαστικά υπολειτουργούν, καθώς συνεδριάζουν μόνο και μόνο επειδή ο νόμος το επιβάλλει, όταν πρέπει να αποφασίσουν για την άδεια λειτουργίας κάποιου καταστήματος. Λίγες φορές έχουν έρθει σημαντικά ζητήματα προς συζήτηση (π.χ. το θέμα των μαρμαράδικων στη Λυκόβρυση, ή η λαϊκή αγορά της Πεύκης) και όταν έρχονται συνήθως δεν υπάρχουν εισηγήσεις για να γνωρίζουν οι σύμβουλοι από πριν τι θέμα καλούνται να συζητήσουν και να ψηφίσουν.
Στις 26 Φεβρουαρίου και στις 18 Μαρτίου ο τοπικός σύμβουλος και μέλος της Ριζοσπαστικής Ανατροπής Μάκης Αρκουλής κατάθεσε επιστολές στο τοπικό συμβούλιο Πεύκης ζητώντας διευκρινήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία και το ρόλο του συμβουλίου και πρότεινε,παράλληλα, συγκεκριμένες λύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του οργάνου.
Μεταξύ όσων έθιξαν οι επιστολές του τοπικού συμβούλου είναι η υφιστάμενη έλλειψη εισηγήσεων και η λανθασμένη περιγραφή «Ενημέρωση-Συζήτηση»που συνοδεύει πολλά θέματαπρος συζήτηση. Παράλληλα καταδεικνυόταν ότι η έλλειψη γραφείων των τοπικών συμβουλίων (τόσο στη Λυκόβρυση όσο και στην Πεύκη) μειώνει το επίπεδο λειτουργίας των.
Επιπλέον εισηγήθηκε να γίνονται περισσότερες συνεδριάσεις τοπικών συμβουλίων, να συζητούνται θέματα που θέτουν οι πολίτες, να θεσμοθετηθεί«Ημέρα του Πολίτη»σε αυτά και να προωθηθούν τακτικές συναντήσεις των τοπικών συμβούλων με τους κατοίκους στις γειτονιές, ώστε να υπάρχει άμεση επαφή και επιτόπια καταγραφή των προβλημάτων.
Τέλος, πρότεινε οι σύμβουλοι, για να γίνουν αποτελεσματικότεροι στο έργο τους, να αναλάβουντις αρμοδιότητες που ο νόμος ορίζει και να δουλέψουν βάσει αυτών.
Όλα αυτά,δυστυχώς,τόσο η πρόεδρος του συμβουλίου όσο και οι περισσότεροι σύμβουλοι της δημοτικής κοινότητας τα αντιμετώπισαν με υπεκφυγές και αρνητική διάθεση.
Συμπεραίνουμε λοιπόνότι δεν υπάρχει θέληση για σοβαρή δουλειά, ούτε διάθεση συνεργασίας για δημοκρατική λειτουργία αυτού του θεσμικού οργάνου, ώστε νααντιμετωπίσει την έλλειψη διαλόγου καινα αποφέρει οφέλη στους συμπολίτες μας.
Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας και να δράσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ότι η σωστή λειτουργία των τοπικών συμβουλίων και η συμμετοχή μας σε αυτά αφορά την ποιότητα ζωήςστο ίδιο μας το σπίτι και τη δημοκρατία στον τόπο μας.