Το πρώτο λεύκωμα με θέμα την ιστορία της Λυκόβρυσης φιλοδοξεί να εκδώσει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, το οποίο ανέθεσε την υλοποποίηση του ερευνητικού επιστημονικού προγράμματος στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ συνάντησε τον πρόεδρο του Π.Κ. και δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας Γιάννη Διαμαντόπουλο και συζήτησε από κοντά την πορεία και τις λεπτομέρειες του φιλόδοξου εγχειρήματος, το οποίο θα πάρει «σάρκα και οστά» τον Νοέμβριο του 2010.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο «η ιδέα αποτέλεσε απόρροια της επιθυμίας των μελών του Πνευματικού Κέντρου να καταγραφεί η ιστορία της Λυκόβρυσης με επιστημονικό και όχι αυθαίρετο τρόπο».
Τι θα περιλαμβάνει η έρευνα
Πλούσιο πρόκειται να είναι το υλικό της έρευνας, το οποίο αναμένεται να εξετάσει πολύπλευρα την ιστορία της πόλης και ν’ αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή. «Στόχος μας ήταν να εξεταστεί η ιστορία της Λυκόβρυσης απ’ όλες τις πτυχές και όχι να συγκροτηθεί ένα πεζό ιστορικό κείμενο. Έτσι δικαιολογείται και η επιλογή μας ν’ αναθέσουμε την έρευνα στο καταξιωμένο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού», σχολιάζει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση της έρευνας έχει αρχίσει να διαδραματίζει και το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο πέραν της ιδέας, προσφέρει τις γνώσεις και τις πληροφορίες του για την πόλη στους επιστήμονες. Συγκεκριμένα, συλλέγει μαρτυρίες κατοίκων της πόλης, έχει συγκεντρώσει ήδη 60 παλιές φωτογραφίες – μικροφίλμ κι έχει συγκροτήσει μία λίστα περίπου 50 ατόμων, που έχουν «στιγματίσει» την ιστορία της Λυκόβρυσης, όπως δημάρχους, κοινοτάρχες και παλαιούς κατοίκους. «Ήδη γνωρίζουμε ότι στη Λυκόβρυση υπήρχε παλιά ένας φωτογράφος, καθώς και δύο γραμματείς στον Δήμο, από τους οποίους θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πληροφορίες», προσθέτει ο πρόεδρος του Π.Κ.
Η έρευνα, όμως, δεν εξαντλείται εκεί, αλλά θα διερευνηθούν στοιχεία στο Ληξιαρχείο, στην Πολεοδομία, σε υπουργεία, σε αρχεία του Δήμου, των εκκλησιών, των σχολείων, των ιδρυμάτων και των δημοτών.
Στο πλαίσιο αυτό, το Πνευματικό Κέντρο απευθύνει ανοικτό κάλεσμα προς κάθε δημότη, ο οποίος μπορεί να συνεισφέρει με στοιχεία, προφορικά ή έντυπα ή με φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να προστεθεί ένα ακόμη «λιθαράκι» στη συλλογική προσπάθεια.
Στην έρευνα, μάλιστα, ενδέχεται να συμμετάσχουν και μαθητές της Λυκόβρυσης, αναζητώντας στοιχεία στο διαδίκτυο και τις εγκυκλοπαίδειες. Εντούτοις, ο κ. Διαμαντόπουλος διευκρινίζει ότι αυτό πρόκειται να οριστεί από τους επιστήμονες.
Το σίγουρο είναι ότι στη Λυκόβρυση θα κάνει άμεσα την «εμφάνισή» του ένα Εργαστήριο Τοπικής Ιστορίας, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν 6 μαθήματα και 4 συναντήσεις πρακτικής άσκησης. Σύμφωνα με τα «σχέδια» του Ιδρύματος, σκοπός του Εργαστηρίου είναι «οι πολίτες να εξοικειωθούν με την τεχνική της έρευνας και της καταγραφής των στοιχείων». Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ερευνητικές ομάδες, στις οποίες θα συμμετέχουν δημότες κι εκπρόσωποι από σχολεία, που θα καθοδηγούνται από ερευνητές.
Ολοκλήρωση τον Νοέμβριο
Τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να «κλείσει» το υλικό της έρευνας, το οποίο θα έχει συγκεντρωθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Λίγο πριν παραδοθεί, όμως, θα πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση των δημοτών και των φορέων της πόλης, στην οποία θα γίνει παρουσίαση του συγκεντρωθέντος υλικού από τους ερευνητές. «Μέσα από την παρουσίαση του υλικού μπορεί να προκύψουν επιπρόσθετα στοιχεία από μνήμες, αντιρρήσεις, τα οποία θα καταστήσουν την έρευνα ακόμη πιο ολοκληρωμένη και διασταυρωμένη», αναφέρει ο κ. Διαμαντόπουλος.
Όλο το παραπάνω υλικό πρόκειται να εξεταστεί από 7μελή επιτροπή, μεταξύ των οποίων θα υπάρχει ιστορικός, κοινωνιολόγος, οθωμανολόγος, βυζαντινός αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος.
Μέχρι να εκδοθεί το πολυαναμενόμενο λεύκωμα, ωστόσο, θα χρειαστεί περίπου ένα έτος, αφενός λόγω του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση του υλικού, αφετέρου λόγω κόστους. «Ο προϋπολογισμός είναι 14.750 ευρώ και θα δοθεί από τον προϋπολογισμό του Πνευματικού Κέντρου», επισημαίνει ο πρόεδρος.
Το λεύκωμα θα έχει τον όγκο μιας εγκυκλοπαίδειας. Ο τρόπος διάθεσής του δεν έχει οριστεί ακόμα, αλλά σίγουρα τα κομμάτια του θα διατεθούν σε σχολεία, ιδρύματα κι όσους συνέβαλλαν στη δημιουργία του.
«Επιθυμία μας ήταν να γίνει κάτι το οποίο θα είναι χρήσιμο και γι’ αυτό θα είναι διαθέσιμο τόσο στο Πνευματικό Κέντρο όσο και στον Δήμο. Αναμένουμε ότι η ανταπόκριση των δημοτών θα είναι μεγάλη, εφόσον έχουν ήδη ανταποκριθεί οι σύλλογοι και οι υπόλοιποι στους οποίους έχουμε απευθυνθεί», υποστηρίζει.
Αμάλθεια Καραλή