Η έναρξη της φετινής περιόδου για την «Ταινία των εφτάμισι» συνέπεσε με ένα ιστορικό γεγονός: το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, που σηματοδότησε το τέλος μιας περιόδου παγκόσμιων ένοπλων επαναστατικών κοινωνικών αλλαγών, αλλά και σπουδαίων ηγετών του 20ού αιώνα. Η «Ταινία των εφτάμισι» και ο « απέδωσε την περασμένη Κυραική 4 Δεκέμβρη το απόγευμα φόρο τιμής προς τον εκλιπόντα με την προβολή της εξαιρετικής ταινίας του 1964 Soy Cuba (Iam Cuba) σε σκηνοθεσία του Ρώσου Mikhail Kalatozov (Μιχαήλ Καλατόζοφ, «Χρυσός Φοίνικας» το 1958 στις Κάννες για την ταινία του Όταν περνούν οι γερανοί) σε σενάριο δύο μεγάλων – συνομηλίκων, γεννημένων το 1933 – ποιητών, του Κουβανού Enrique Pineda Barnet (Ενρίκε Πινέδα Μπάρνετ) και του Ρώσου Yevgeniy Yevtushenko (Γεβγένι Γεβτουσένκο). Η διεύθυνση της καταπληκτικής φωτογραφίας ανήκει στον επίσης Ρώσο Sergei Urusevsky (Σεργκέι Ουρουσέφσκι).
Η υπόθεση
Τέσσερις ιστορίες στην Κούβα του Μπατίστα, στην Κούβα που διψά για επανάσταση. Στην Αβάνα, η Μαρία νιώθει ντροπή όταν ένας άντρας που ενδιαφέρεται γι’ αυτήν ανακαλύπτει το πώς η κοπέλα βγάζει το μεροκάματο. Ο Πέδρο, ένας γέρος αγρότης, μαθαίνει ότι η γη που καλλιεργεί, πωλείται σε μια εταιρεία. Ένας φοιτητής αντιμετωπίζει ένα πλήθος Αμερικανών ναυτών και αντικρίζει τους φίλους του να πυροβολούνται από αστυνομικούς, στην προσπάθεια τους να διανείμουν ένα φυλλάδιο για τον Κάστρο. Ο πόλεμος χτυπά την πόρτα των χωρικών Μαριάνο, Αμέλια και των τεσσάρων παιδιών τους, όταν οι δυνάμεις του Μπατίστα βομβαρδίζουν τους λόφους της περιοχής.
Τίποτα δεν έγινε τυχαία σ’ αυτή τη σπουδαία ταινία. Η θέση της μηχανής λήψης, η κλήση αριστερά ή δεξιά του κάδρου, το ύψος της μηχανής σε σχέση με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα, το περιεχόμενο του κάδρου, τα σύννεφα του ουρανού, τα τοπία και οι χώροι, οι ήχοι και οι μουσικές, και πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα, αυτές οι μοναδικές κουβανέζικες «αγιογραφίες», όμοιες με αυτές του Ρουμπλιόφ, συνθέτουν μια μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία και όχι μόνο. Στο τέλος της ταινίας, είσαι κι εσύ η Κούβα, αυτός ο μαρτυρικός, μακρινός τόπος, που, ξέροντας το σήμερά του, χαίρεσαι που, τουλάχιστον, ελέγχουν τη μοίρα τους και αντιστέκονται ακόμα στα κατεστημένα.
Τεχνικοί σύμβουλοι στο γύρισμα ήταν ο Φιντέλ, ο αδελφός του Ραούλ, και ο Τσε Γκεβάρα, οι οποίοι συνόδευσαν το συνεργείο λήψης στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα, πεδία μαχών κατά την Επανάσταση του ’59.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Luz Maria Collazo (Λουθ Μαρία Κογιάθο, ως Μαρία), Jose Gallardo (Χοσέ Γκαγιάρντο, ως Πέδρο), Sergio Corrieri (Σέρτζιο Κοριέρι, ως Αλμπέρτο), Raul Garcia (Ραούλ Γκαρσία, ως Ενρίκε), Salvador Wood(Σαλβαντόρ Γουντ), κ.ά.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι η είσοδος όπως πάντα ήταν ελεύθερη.