Άμεση βοήθεια σε ανύπαντρες μητέρες, πολύτεκνες, άρρωστες ή με κοινωνικά προβλήματα προσφέρει ο Σύλλογος Γυναικών Λυκόβρυσης, ο οποίος δημιουργήθηκε στις αρχές του 2008 και αριθμεί ήδη 100 μέλη. Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» συνάντησε την πρόεδρο του συλλόγου Βίκυ Μάλαμα, η οποία είναι εργαζόμενη μητέρα, και μίλησε για τις δράσεις του συλλόγου, το όραμά της και το περιστατικό που στάθηκε έμπνευση για να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια.
Ενός έτους…
Το επταμελές διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου αναδείχθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του στα κοινά της πόλης. «Σκοπός μας είναι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των γυναικών και η παροχή βοήθειας σε οικογένειες του Δήμου μας που χρήζουν βοήθειας», τονίζει η πρόεδρος του συλλόγου.
Η κ. Μάλαμα εξομολογήθηκε ότι υπήρξε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η δράση του συλλόγου. Πριν από μερικά χρόνια συνάντησε στον χώρο εργασίας της μία ανύπαντρη μητέρα, η οποία δεν είχε μόνιμη δουλειά και τα οικονομικά της βρίσκονταν σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ώστε δεν είχε χρήματα ούτε για να αγοράσει γάλα στο παιδί της.
Μάλιστα, η εκκλησία την πίεζε να αφήσει το παιδί και να το δώσει για υιοθεσία, προκειμένου να επιβιώσει. Τελικά, ύστερα από ενέργειες που έγιναν από ανθρώπους που έμαθαν για την κατάσταση, η γυναίκα κατάφερε να βρει δουλειά στον Δήμο Πεύκης και παράλληλα να κρατήσει το παιδί της.
Το συγκεκριμένο περιστατικό στάθηκε σταθμός στη ζωή της κ. Μάλαμα, η οποία οραματίστηκε ένα σύλλογο γυναικών, ο οποίος θα στήριζε τις οικονομικά ή κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες.
Ανάσα
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν γυναίκες άπορες, άρρωστες, πολύτεκνες, άνεργες ή ανύπαντρες μητέρες. «Κύριο μέλημά μας είναι να δώσουμε μια ανάσα σε αυτές τις γυναίκες, την περίοδο που η ανεργία μαστίζει τη χώρα μας και η οικονομική κρίση είναι γεγονός», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο απολογισμός
Μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Γυναικών Λυκόβρυσης έχει καταφέρει να δώσει δωροεπιταγές των 100 ευρώ για αγορές σε σούπερ μάρκετ και 50 ευρώ για αγορά κρεάτων σε 16 άπορες οικογένειες της Λυκόβρυσης. Ωστόσο, η κ. Μάλαμα επισημαίνει ότι η επιθυμία τους είναι να καταφέρουν να βοηθήσουν οικονομικά και τις 40 οικογένειες, που είναι καταγεγραμμένες ως άπορες στο Δήμο. Το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ «μαζεύτηκε» από το bazaar που πραγματοποίησαν το Πάσχα και από την χριστουγεννιάτικη γιορτή.
Δημοτική αποθήκη
Επίσης, ο σύλλογος δρομολογεί άμεσα τη δημιουργία δημοτικής αποθήκης προσφοράς μεταχειρισμένων και καινούργιων ρούχων. Ως προς τον χώρο που θα γίνει η αποθήκη, αυτός θα βρίσκεται στην οδό Ρίμινι, δίπλα στο Δημοτικό Πολυϊατρείο και θα παραχωρηθεί από το Δήμο.
Ωστόσο, η καταφατική απάντηση έχει δοθεί ήδη προφορικά και η κ. Μάλαμα αναφέρει ότι περιμένει να κατατεθεί και να αποφασιστεί σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την πλευρά του Δήμου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Αντώνης Τσελέντας επιβεβαίωσε ότι θα παραχωρηθεί άμεσα ο χώρος στο σύλλογο γυναικών και τόνισε: «Έχουμε δηλώσει ότι θέλουμε ενεργούς πολίτες και όχι άπραγους».
Τι σχεδιάζουν
Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου Γυναικών Λυκόβρυσης περιλαμβάνεται η παρακολούθηση θεατρικής παράστασης μέσα στο Φεβρουάριο από γυναίκες που δεν έχουν μεταφορικό μέσο για να πάνε μόνες τους, όπως επισημαίνει η πρόεδρος Βίκυ Μάλαμα.
Επίσης, μία Κυριακή μέσα στους επόμενους μήνες σκοπεύουν να διοργανώσουν ημερήσιο περίπατο για γυναίκες που δεν έχουν σύζυγο, είναι μόνες τους ή απλά δεν έχουν τρόπο για να μετακινηθούν, και τέλος, το Μάρτιο σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη σε κάποιο μουσείο της Αθήνας.
Να σημειωθεί ακόμα ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του συλλόγου γυναικών στον πολυχώρο πολιτισμού στη Λυκόβρυση, στην οποία παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Ζωή Διαπούλη και Γεωργία Ποριώτου – Χρούσου.
Η πρόεδρος του συλλόγου Βίκυ Μάλαμα τονίζει: «Το πιο σημαντικό από όλα ήταν ότι υπήρχε προσθήκη νέων μελών, καθώς 20 γυναίκες εγγράφηκαν εκείνη τη μέρα στο σύλλογό μας».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του συλλόγου ή τη διαδικασία εγγραφής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα εξής τηλέφωνα του διοικητικού συμβουλίου:
Πρόεδρος: Βίκυ Μάλαμα – τηλ. 6937467740
Αντιπρόεδρος: Χριστίνα Αλεξοπούλου – τηλ. 6976470546
Γραμματέας: Φώφη Ανδρινοπούλου – τηλ. 6976293043
Ταμίας: Μαριάννα Μουσουράκη – τηλ. 6938870101
Υπεύθυνη Τύπου και δημοσίων σχέσεων:
Σταυρούλα Γκουντουλάκη – τηλ. 6972773135
Κοσμήτορας: Ουρανία Μπελεχρή – τηλ. 6974613619
Αμάλθεια Καραλή