Διατέλεσε αντιδήμαρχος Πολεοδομίας στην τετραετία που ολοκληρώνεται και βρίσκει το Μαρούσι με ανοιχτά πολεοδομικά θέματα και προκλήσεις. Κατά τη θητεία του αρκετά χρονίζοντα ζητήματα για περιοχές του Μαρουσιού βρήκαν τον δρόμο της επίλυσης, ωστόσο πολλά ακόμη παραμένουν ανοιχτά. Ο ίδιος αποδίδει κομβική σημασία για το μέλλον της πόλης την τελική έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο θα εναρμονίζει την πόλη με τις σύγχρονες απαιτήσεις και δεδομένα, καθώς το πάλαι ποτέ Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο παραμένει το ίδιο εδώ και τρεις δεκαετίες.
Ο Κώστας Ρώτας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΨΗΛΑ! του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αναφέρεται στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των μεγάλων πολεοδομικών θεμάτων που απασχολούν την πόλη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
Κύριε Ρώτα, στις προηγούμενες εκλογές ήσασταν υποψήφιος δήμαρχος, εν συνεχεία συμπορευτήκατε με την παράταξη του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και μάλιστα με το σημαντικό αξίωμα του αντιδημάρχου για τα πολεοδομικά θέματα. Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχετε ως υποψήφιος του ψηφοδελτίου της νέας παράταξης του δημάρχου ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΨΗΛΑ! Πώς παρέλαβε την πόλη αυτή η διοίκηση και πώς την παραδίδει στην κρίση των Μαρουσιωτών κατά την άποψή σας;
Κύριε Μπεθάνη, από πολεοδομικής πλευράς παραλάβαμε αρκετές εκκρεμότητες, τις οποίες καταγράψαμε και θέσαμε τις προτεραιότητες ως νέα διοίκηση με τον δήμαρχο Θ. Αμπατζόγλου. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός, ένα κατευθυντήριο σχέδιο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη μιας πόλης .
Σας θυμίζω ότι το 1991 εγκρίθηκε για πρώτη φορά ο γενικός πολεοδομικός σχεδιασμός και τελευταία αναθεώρησή του έγινε το 1997.
Αιτηθήκαμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Νοέμβριο του 2019 να προχωρήσει ο Δήμος στο νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (πρώην γενικό πολεοδομικό).
Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας μέσω του προγράμματος εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είχε γίνει τον Ιούνιο του 2020. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται με 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαιτέρως στενά και θα πρέπει έως τα τέλη του 2025 οι μελέτες να έχουν παραδοθεί στο ΤΕΕ. Η επίσημη ενημέρωση από το ΥΠΕΝ είναι ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και άμεσα ξεκινάει η μελέτη του ΤΠΣ.
Επίσης, επιγραμματικά αναφέρω εκκρεμότητες σε περιοχές του Δήμου που σήμερα είναι εκτός σχεδίου πόλης: Είναι η περιοχή της Ελληνικής Παιδείας, η περιοχή Τζων Βορρέ, η περιοχή Δηλαβέρη και ο νότιος Σωρός.
Επίσης σε αρκετούς κοινόχρηστους χώρους (πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ.) που προβλέπονταν από το ρυμοτομικό σχέδιο δεν είχαν προχωρήσει οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, με συνέπεια να ζητηθεί μέσω των δικαστηρίων η άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία οικοδομήσιμων χώρων. Τέτοιες περιπτώσεις είχαμε και για κοινωφελείς χώρους (σχολεία – αθλητισμός – πολιτισμός), καθώς και δρόμους στο εγκεκριμένο σχέδιο (ρυμοτομικό) .
Μέσα σε όλα αυτά που αναφέρατε, τα τελευταία χρόνια το Μαρούσι γνωρίζει και πάλι υπερτοπική πολεοδομική έξαρση, καθώς κατασκευάζονται μεγάλα κτήρια γραφείων, κατά μήκος του επιχειρηματικού κέντρου που έχει διαμορφωθεί την τελευταία 20ετία στην πόλη. Πόσο έτοιμο είναι να δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή και πολεοδομική επιβάρυνση; Τι λόγο έχει σε όλα αυτά ο Δήμος;
Όπως γνωρίζετε, το επιχειρηματικό κέντρο στο Μαρούσι αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1980.Την περίοδο εκείνη το Μαρούσι δεν είχε εγκρίνει γενικό πολεοδομικό κανονισμό, με συνέπεια να κατασκευάζονται ειδικά κτήρια (κτήρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα κ.λπ.) και σε περιοχές κατοικίας.
Σας ανέφερα νωρίτερα ότι θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στο Μαρούσι το 1991 πολεοδομικός σχεδιασμός, θέτοντας κανόνες δόμησης και δημιουργώντας κατηγορίες χρήσης γης. Μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό μειώθηκε ο συντελεστής δόμησης στα ρυμοτομικά σχέδια προ του Οικιστικού Νόμου 1337/83 κατά 0,2 ήτοι από 1.2 σε 1 για όλο το Μαρούσι, υπολογίστηκαν πολεοδομικές προδιαγραφές για τις ανάγκες σχολικών κτηρίων αθλητισμού και ελευθέρων δημοσίων χώρων (χώροι πρασίνου), και τέλος καθορίστηκαν οι νέες περιοχές επέκτασης σχεδίου πόλης.
Μεσολάβησαν περίπου 30 χρόνια από τότε. Ο Θ. Αμπατζόγλου, από την πρώτη μας συνεργασία, μου έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το οποίο, όταν εγκριθεί, θα δίνει λύσεις και διέξοδο σε περιοχές ήδη κορεσμένες, αλλά και θα προστατεύει άλλες περιοχές, όπου σήμερα η ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι ικανοποιητική.
Κατά την τετραετία που πέρασε, υπήρξαν χρονίζοντα πολεοδομικά θέματα που δρομολογήθηκαν προς επίλυση, ενώ άλλα εξακολουθούν να εκκρεμούν. Θα θέλαμε σε αδρές γραμμές να μας πείτε ποια από αυτά ξεχωρίζετε και ποιες προτεραιότητες πρέπει να τεθούν από την επόμενη διοίκηση.
Όπως είπα και παραπάνω, προτεραιότητα είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο όπου θα οροθετηθούν οι νέες περιοχές ένταξης στο σχέδιο πόλης, τροποποιώντας τις ζώνες οικιστικού ελέγχου μετά από τρεις δεκαετίες, προστατεύοντας πόρους του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου καθώς και στοιχείων πολιτιστικής/αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Επίσης, πέραν των άλλων όρων και περιορισμών για τη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, θα προτείνονται και περιοχές αναπλάσεων.
Εν συνεχεία έχουμε το θέμα των εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης. Συγκεκριμένα, την ένταξη της Πολεοδομικής Ενότητας «Βορρέ» με 21 στρέμματα. Ήδη ολοκληρώθηκε η πολεοδομική μελέτη, καθώς και η μελέτη τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Να επισημάνω από το 2005 η έκταση αυτή είχε αποχαρακτηριστεί από δασική σε γεωργική.
Επίσης, η επανένταξη της πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή της Ελληνικής Παιδείας. Ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες με γρήγορους ρυθμούς από τις Υπηρεσίες μας και το ανάδοχο μελετητικό γραφείο και τις επόμενες μέρες οδεύει για έγκριση Προεδρικού Διατάγματος.
Εξάλλου, ολοκληρώθηκε και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η ρυμοτομική μελέτη για το Κάτω Ψαλίδι, απέναντι από το ΟΑΚΑ, επί της Λεωφ. Κύμης.
Ολοκληρώθηκε και η ένταξη του Κάτω Σωρού και πλέον ανοίγονται δρόμοι, ενώ πολύ σύντομα, με νέα εργολαβία που υπογράφεται τις προσεχείς ημέρες, θα δημιουργηθούν νέοι χώροι για παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό και πράσινο.
Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ένταξης της Πολεοδομικής Ενότητας Ηπειρώτικα – Καρπάθικα, ανατολικά του νεκροταφείου Αμαρουσίου. Μια ομολογουμένως ξεχασμένη γειτονιά, που πολύ σύντομα με την ένταξη στο σχέδιο πόλης θα δημιουργήσει νέες συνθήκες, εξασφαλίζοντας στην υπό έγκριση μελέτη χώρους πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, παιδείας, οδικό δίκτυο και βγάζοντας τους ιδιοκτήτες των ακινήτων από την ομηρία της αυθαίρετης δόμησης.
Προτεραιότητα, επίσης, είναι η τροποποίηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου σε περιοχή επέκτασης σχεδίου που έχει θεσμοθετηθεί το 1993. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο Σισμανόγλειο (οδός Μακρυγιάννη – Ειρήνης κ.λπ.) και η άλλη στην ενότητα Ανάβρυτα (στους δρόμους Κανάρη – Ευκαλύπτων κ.λπ.).
Όλα όσα έχετε υλοποιήσει ή σχεδιάζετε, δεν βρίσκονται σε συνάφεια με την ύπαρξη ή εύρεση ελεύθερων χώρων; Ποιος ο σχεδιασμός σας σε αυτό το κομβικό κομμάτι;
Η απόκτηση νέων χώρων βρίσκεται σταθερά στα πλάνα της διοίκησης. Συγκεκριμένα, περίπου 52 στρέμματα στον Κάτω Σωρό για πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές. Άλλα 20 στρέμματα κοινωφελών χώρων, για σχολεία, παιδικούς σταθμούς. Από σημειακές τροποποιήσεις στο Σχέδιο Πόλης περίπου 7,2 στρέμματα. Από άρσεις ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων περίπου 27 στρέμματα.
Ήδη από το νοικοκύρεμα των οικονομικών μας εξοφλήθηκε η πλατεία του Αγίου Βλάση, η διάνοιξη της οδού Μουσών, η απόκτηση του χώρου στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θωμά, η ιδιοκτησία επί της οδού Κ. Καραμανλή στη Φραγκοκκλησιά, από πόρους του Δήμου.
Αποκτήθηκε στην οδό Μακρυγιάννη ακίνητο για χώρο πολιτισμού, ενώ αποκαταστάθηκαν οι ιδιοκτήτες στον Άγιο Θωμά (Μαδούρου) και αποκτήθηκαν 7 στρέμματα για αθλητικές εγκαταστάσεις. Ήδη εγκρίθηκε από τον Δήμο η διαδικασία κατασκευής ανοικτών χώρων άθλησης. Έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο για αποζημίωση κι άλλων χώρων.
Δεν θα ήθελα να συνεχίσω, είναι πάρα πολλές οι παρεμβάσεις μας για απόκτηση νέων χώρων.
Και φυσικά, οι όροι δόμησης στον Άγιο Θωμά.
Κύριε Μπεθάνη, 350 ιδιοκτησίες της περιοχής, τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήθηκε από το ΥΠΕΝ να τροποιηθούν οι όροι δόμησης. Η πρόταση αφορά τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται με πρόσωπο στο βασικό οδικό δίκτυο, όπου σήμερα η αρτιότητα είναι στα 1.000 μέτρα. Προτείνουμε να τροποποιηθεί στα 400 μέτρα, προκειμένου να μπορούν να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τους ισχύοντες όρους δόμησης της υπόλοιπης περιοχής.
Κύριε Ρώτα, κατά την τετραετία που ολοκληρώνεται, δύο ήταν τα μεγάλα πολεοδομικά θέματα που κλήθηκε να χειριστεί η διοίκηση Αμπατζόγλου:
- Το ένα είναι η τακτοποίηση του «The Mall» και τα συνακόλουθα ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη. Σε τι βαθμό αυτά έχουν υλοποιηθεί και τελικά πόσο ωφελημένο ή ζημιωμένο βγαίνει το Μαρούσι από αυτή την υπόθεση;
– Το δεύτερο είναι η μετεγκατάσταση του καζίνο στο κτήμα Δηλαβέρη, με τη διοίκηση να δέχεται έντονη κριτική ότι με τη στάση της ευνοεί εμμέσως πλην σαφώς την ολοκλήρωση της επένδυσης. Αυτή την περίοδο έχει τεθεί σε διαβούλευση η ΜΠΕ. Εφόσον τελικά υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση, τι έχει καταφέρει να πάρει ο Δήμος ως αντισταθμιστικά προκειμένου να μη δοκιμαστούν πολεοδομικά και κυκλοφοριακά η Αγία Φιλοθέη και η ευρύτερη περιοχή;
Ξεκινώ από το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Αυτή την τετραετία έκλεισε μια εκκρεμότητα ετών στην περιοχή του Αγίου Θωμά, των οικιστών της Ήλιδας και του εμπορικού κέντρου. Με το Π.Δ. 24/2020 εγκρίθηκε το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, η έκταση του οποίου ανέρχεται περίπου στα 230 στρέμματα. Στο Προεδρικό Διάταγμα περιλήφθηκαν υποχρεώσεις ανταποδοτικές του φορέα υλοποίησης (Lamda Olympia Village Α.Ε.). Επιγραμματικά σας αναφέρω την απόκτηση από τον Δήμο 70 στρεμμάτων χώρων πρασίνου, παιδικών χαρών, αθλοπαιδιών κ.λπ.
Επίσης, με τη σωστή διαπραγμάτευση πετύχαμε να διαγραφεί χρέος του Δήμου από δανεισμό προηγούμενων χρόνων, ύψος 29,5 εκατ. ευρώ. Την κατασκευή έργων υποδομής αγωγών ακαθάρτων και ομβρίων εντός του ειδικού χωρικού σχεδίου, αλλά και εκτός, για τους ξεχασμένους συμπολίτες της γειτονιάς του Αγίου Θωμά. Την ανάπλαση της περιοχής, τους πεζοδρόμους με χαμηλό φωτισμό κ.λπ. Τέλος, τη χρηματοδότηση, εκ μέρους του φορέα υλοποίησης κυκλοφοριακής μελέτης, για αποτροπή διαμπερούς κίνησης αλλά και της ελεγχόμενης στάθμευσης παρά την οδό για τους οικιστές της περιοχής.
Η περιοχή μελέτης αφορά τμήμα Ψαλιδίου, Αγίου Θωμά, έως τον Κοσμά Αιτωλό.
Η συνεργασία του Δήμου με τον φορέα υλοποίησης είναι εξαιρετική και ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματά μας για την αναβάθμιση της περιοχής. Το έργο υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό, πολύ σύντομα θα παραδοθεί έτοιμη διαμορφωμένη πρότυπη πλατεία, παιδική χαρά, με τους δρόμους, πεζοδρόμους κ.λπ. επιφανείας 30 περίπου στρεμμάτων. Μιλάμε για μια αναβαθμισμένη, πλέον, περιοχή που πριν λίγο ήταν χώρος απόθεσης διαφόρων υλικών, σκουπιδιών κ.λπ. Σημειώνω δε ότι ξεκίνησε η υλοποίηση του υπολοίπου τμήματος και εκτιμώ ότι τον Ιούνιο του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, να αναφέρω πέραν όλων των παραπάνω ότι ο φορέας υλοποίησης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου που αγόρασε την έκταση των 70 στρεμμάτων κοινοχρήστων χώρων, τα μετέγραψε στον Δήμο Αμαρουσίου στο Κτηματολόγιο. Όπως καταλαβαίνετε, ο Δήμος μας δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ.
Και ως προς τη μετεγκατάσταση του καζίνο;
Η θέση της διοίκησης έχει αποτυπωθεί στα ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Εφόσον τελικά υλοποιηθεί, τα αντισταθμιστικά οφέλη θα εξεταστούν στην ώρα τους.
Να τονίσω ότι έχουμε βάλει «κόκκινη γραμμή» να μη δημιουργηθεί υπερτοπική κίνηση στη γειτονιά της Αγίας Φιλοθέης, ενώ διεκδικούμε από το ΥΠΕΝ την προώθηση του σχεδίου άμεσα της Πολεοδομική Ενότητας 5 Δηλαβέρη. Δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται σε εκκρεμότητα μια ολόκληρη περιοχή επί της Λεωφ. Κηφισιάς και να αδυνατεί ο Δήμος να υλοποιήσει το σχέδιο πόλης. Σκεφτείτε ποσά έσοδα θα εισέπραττε ο Δήμος από επιχειρήσεις της περιοχής, τα οποία στη συνέχεια θα διέθετε για έργα.
Ολοκληρώνοντας, θεωρείτε ότι το Μαρούσι έχει φτάσει στα πολεοδομικά του όρια; Και τι πρέπει να κάνει η επόμενη δημοτική Αρχή, προκειμένου αυτά τα όρια να μην ξεπεραστούν εις βάρος της πόλης και των δημοτών;
Τα πολεοδομικά όρια ενός Δήμου προσδιορίζονται από τον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό και τον συντελεστή δόμησης. Με δεδομένο ότι η τελευταία αναθεώρηση του πολεοδομικού κανονισμού έγινε το 1997, θα πρέπει να σχεδιάσουμε με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις το Μαρούσι της επομένης δεκαετίας.
Όπως σας έχω αναφέρει κατ’ επανάληψη από την αρχή της συζήτησής μας, με κίνδυνο να γίνω κουραστικός, ο δήμαρχος Θ. Αμπατζόγλου, με την ανάθεση των καθηκόντων μου ως αντιδήμαρχο πολεοδομικού σχεδιασμού, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη μελέτη του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε…