Ο Χρυσόστομος (Τόμι) Σχινάς, δεν είναι γνωστός μόνο για τη μακρά παρουσία του στα γήπεδα μπάσκετ της Ελλάδας και του εξωτερικού ως διεθνής διαιτητής, αλλά και για την ενεργή συμμετοχή του στα μαρουσιώτικα κοινά. Το 2019 δεν κατάφερε ελέω απλής αναλογικής να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, ωστόσο στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου θα διεκδικήσει και πάλι την ψήφο των συνδημοτών του συμμετέχοντας στην παράταξη ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΨΗΛΑ! του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, του οποίου αποτέλεσε άμισθο σύμβουλο σε θέματα αθλητισμού την τετραετία που ολοκληρώνεται. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, αναφέρεται σε όσα υλοποιήθηκαν και όσα πρέπει ακόμη να γίνουν, ώστε να συνεχιστεί η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία βρίσκεται ο μαρουσιώτικος αθλητισμός, αλλά και στη γειτονιά του, τον Άγιο Θωμά.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
Κύριε Σχινά, είστε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΨΗΛΑ! του Θεόδωρου Αμπατζόγλου για δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση. Το 2019 δεν καταφέρατε σχεδόν οριακά να εκλεγείτε, ωστόσο είστε ξανά στο ψηφοδέλτιο, γεγονός που δείχνει την πρόθεσή σας να συνεχίσετε να ασχολείστε ενεργά με τα κοινά του Αμαρουσίου. Για ποιους λόγους ζητάτε την ψήφο των πολιτών;
Πράγματι το 2019 δεν εκλέχτηκα για ελάχιστες ψήφους, αλλά μην ξεχνάτε ότι είχα ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μου, ώστε να με γνωρίσουν οι δημότες, αλλά και ένα τελείως διαφορετικό εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική. Κατατάχτηκα 18ος σε σύνολο 54 ισάξιων υποψήφιων, αλλά εκλέχτηκαν μόλις 14 από τον συνδυασμό μας. Παρόλα αυτά, 461 συμπολίτες μας με εμπιστεύτηκαν και οφείλω να συνεχίσω την προσπάθεια που ξεκίνησα το 2019. Άλλωστε εγώ και η οικογένεια μου ζούμε στην περιοχή του Αγίου Θωμά και βιώνουμε καθημερινά τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια καθημερινά προβλήματα και έχουμε τις ίδιες ανάγκες με τους υπόλοιπους συνδημότες μας. Γι’ αυτό πιστεύω από τα βάθη της ψυχής μου ότι δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι στην αντιμετώπισή τους. Μέσα στην τετραετία και μάλιστα υπό συνθήκες πανδημίας, έγιναν πολλά στις 17 γειτονιές του Αμαρουσίου, αλλά είμαι σίγουρος ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Ζητώ λοιπόν τη στήριξη των συμπολιτών μου, προκειμένου να είμαι η φωνή τους στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ανοιχτός σε ενωτικό διάλογο και με σεβασμό σε οποιαδήποτε διαφορετική άποψη, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι κανείς δεν περισσεύει και κανείς δεν υπολείπεται.

Την τετραετία που ολοκληρώνεται, διατελέσατε άμισθος σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα αθλητισμού, έχοντας μακρά εμπειρία ως διαιτητής μπάσκετ τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα, όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις. Πώς κύλησε αυτή η συνεργασία και ποια τα αποτελέσματά της;
Η αλήθεια είναι ότι ήμουν ο συνδιαμορφωτής του αθλητικού προγράμματος του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου το 2019. Μια από τις πρώτες εισηγήσεις μου, αφορούσε τη δημιουργία ενός κλειστού γυμναστηρίου τύπου «μπαλονιού» (Ζεκάκειο) και τη δρομολόγηση άλλων δύο ίδιου τύπου γυμναστηρίων, ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της οριστικής στέγασης των αθλητικών σωματείων της πόλης, αλλά και των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού. Είμαι χαρούμενος που κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε τον πρώτο μας στόχο και με την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει θα ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό μας άμεσα.
Όμως ακόμα και μέσα στην πανδημία δεν έμεινα ανενεργός. Δημιούργησα, με τη βοήθεια του δημάρχου και της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη σελίδα Maroussi Active At Home, με ακόλουθους πάνω από 750 συνδημότες μας, μέσα από την οποία παρείχαμε τη δυνατότητα άσκησης στο σπίτι, με εκατοντάδες αθλητικά προγράμματα, με κορυφαίους γυμναστές, αθλητές, προπονητές να μας συνδράμουν διαδικτυακά. Η σελίδα σήμερα μετονομάστηκε σε #Maroussi Stay Active. Επίσης, μόλις οι συνθήκες το επέτρεψαν, εξασφάλισα από τον ΕΣΑΚΕ πάνω από 3.000 προσκλήσεις για το ελληνικό all star game που έγινε στο ΟΑΚΑ και δόθηκαν σε μαθητές των σχολείων του Αμαρουσίου, οι οποίοι το παρακολούθησαν με χαρά.
Εξάλλου, έχοντας τη μεγάλη χαρά και τιμή η σύζυγός μου Θεοδώρα Αλεξανδροπούλου να μετέχει ενεργά στο πρόγραμμα be active της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, θα διεκδικήσουμε πολλές ακόμη δράσεις για τον Ολυμπιακό μας Δήμο. Ήδη, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των 13 ανοιχτών γηπέδων μας, ενώ υλοποιούμε σταδιακά ένα τεράστιο πρόγραμμα αναβάθμισης των παιδικών χαρών της πόλης. Επομένως πιστεύω ότι η συνεργασία κύλησε ικανοποιητικά και θα συνεχιστεί πιο δημιουργικά, εάν μου δοθεί η ευκαιρία να είμαι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το Μαρούσι ζει και πάλι ιδιαίτερες αθλητικές στιγμές, με την άνοδο της ομάδας μπάσκετ του ΓΣ Αμαρουσίου στη Basket League, ενώ έχει και άλλες ομάδες που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και στίβου. Διαθέτει τρία κλειστά γυμναστήρια, ένα «μπαλόνι» και ένα κολυμβητήριο. Είναι αρκετά για να στηρίξουν την ανάπτυξη του αθλητισμού και των συλλόγων της πόλης;
Κατ’ αρχάς πρέπει να είμαστε περήφανοι ως Μαρουσιώτες για τα επιτεύγματα των αθλητικών συλλόγων της πόλης μας, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα αθλήματα. Ειδικά στο αγαπημένο μου άθλημα το μπάσκετ, πιστεύω ότι οι άνθρωποι που τρέχουν το σύλλογο του Γ.Σ. Αμαρουσίου είναι άξιοι συγχαρητηρίων, τους οφείλεται σεβασμός και αμέριστη στήριξη. Όμως και οι υπόλοιποι σύλλογοι (Νίκη Αμαρουσίου, Τριφυλλιακός Πολυδρόσου, Ακαδημία Ανάπτυξης Αθλητών, Οδυσσέας, Αρίωνας) προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία, δίνοντας αθλητική διέξοδο και νόημα στην καθημερινότητα των νέων της πόλης μας. Βρισκόμαστε σε ένα Ολυμπιακό Δήμο, οπότε δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα παρέχει ο Δήμος τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε δημότη να έχει πρόσβαση σε όποιο άθλημα επιθυμεί. Άρα πρέπει να δημιουργήσουμε αθλητικούς χώρους σε κάθε γειτονιά, για κάθε άθλημα και με ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού.
Φυσικά σήμερα οι αθλητικοί χώροι δεν επαρκούν. Το κλειστό «Σπύρος Λούης» στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, οπότε πρέπει άμεσα να ανακαινιστεί και να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις του. Είναι αναγκαία η δημιουργία νέων αθλητικών χώρων για την ομαλή λειτουργία ιδιαίτερα των ακαδημιών των σωματείων μας. Στόχος μου να βοηθήσω τόσο ως δικηγόρος, όσο και ως άνθρωπος που ασχολείται 40 χρόνια με τον αθλητισμό, στην εξεύρεση λύσεων.
Εν έτει 2023 το γήπεδο ποδοσφαίρου εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο γρίφο για την πόλη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ομάδες της. Πιστεύετε ότι μπορεί να λυθεί και με ποιον τρόπο;
Ήμουν νομικός σύμβουλος στο Υφυπουργείο Αθλητισμού το 2013, όταν έφτασε ο φάκελος από τον τότε δήμαρχο Γ. Πατούλη στα χέρια μου και οι ενέργειές μου ήταν άμεσες ώστε να δοθεί η έγκριση του έργου από τη ενική Γραμματεία Αθλητισμού. Έκτοτε πέρασαν πολλά χρόνια χωρίς να προχωρήσει το έργο. Ακόμα και σήμερα, τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει σε σχέση με το ιδιοκτησιακό της περιοχής Καρέλλα και είναι γνωστή σε όλους η διεκδίκηση των 11 στρεμμάτων (κατ’ άλλους 14), από την Ελεήμονα Εταιρεία.
Ο γρίφος πρέπει να λυθεί και μάλιστα άμεσα, αλλά το ζητούμενο είναι να είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια αρνητική εξέλιξη. Πρέπει δηλαδή να έχουμε έτοιμο και να εκτελέσουμε ένα plan B, που να μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε άμεσα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με την παραχώρηση των χώρων του ΟΑΚΑ και τη δημιουργία τέτοιων βαριών εμπορικών χρήσεων στην περιοχή, δεν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα χώρο για τη δημιουργία του νέου γηπέδου. Το σίγουρο είναι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τη δημιουργία του.
Τέλος, θα θέλαμε δύο λόγια για την περιοχή σας, τον Άγιο Θωμά.
Στον Άγιο Θωμά είχαμε δύο θετικές εξελίξεις πρόσφατα. Αρχικά να πούμε ότι με ενέργειές μου και τη βοήθεια τόσο του δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου όσο και του αντιδήμαρχου Περιβάλλοντος Γιάννη Ιωαννίδη, καταφέραμε να διατηρήσουμε τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του οικοπέδου απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θωμά και δημιουργήσαμε ένα πάρκο στη θέση της παιδικής χαράς, η οποία έκλεισε για νομικούς λόγους. Η εξέλιξη αυτή ήρθε, μάλιστα, όταν όλοι πίστευαν ότι ο χώρος θα χαθεί για τους κατοίκους της περιοχής.
Προσωπικό μου στοίχημα, επίσης, αποτελούσε και αποτελεί και η επέκταση του 5ου Δημοτικού στο Ο.Τ. 855, το οποίο μετά από χρόνια επιτέλους μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωσή του, καθώς συντελέστηκε η εξαγορά του οικοπέδου από τον Δήμο.