Διαφορετική προσέγγιση για το θέμα του χώρου του Οίκου Τυφλών στον Άγιο Νικόλαο Αμαρουσίου υιοθέτησε και διατύπωσε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 5 Ιουλίου ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα.
Μετά την παρέμβαση του εκπροσώπου του Συντονιστικού Κατοίκων του Αγίου Νικολάου για τον Οίκο Τυφλών Βασίλη Μπακάλη, ο οποίος παρέθεσε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής τόσο σε επίπεδο παραβατικότητας εντός του εγκαταλελειμμένου χώρου και κτηρίου, όσο και σε επίπεδο κινδύνων δημόσιας υγιεινής, ο δήμαρχος έδειχνε να απομακρύνεται από την λύση της απαλλοτρίωσης του χώρου, στην οποία επέμεινε μέχρι και πριν δύο εβδομάδες, με αποκλειστική του δήλωση στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων έξω από τον χώρο.
Όπως ανέφερε, η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν επιτρέπει την απαλλοτρίωση, επικαλούμενος και άλλα οικόπεδα «στρατηγικής» σημασίας για τον Δήμο, όπως τα χαρακτήρισε, των οποίων οι απαλλοτριώσεις εκκρεμούν. Παρά το γεγονός ότι, όπως ο ίδιος δήλωσε, έχουν προβλεφθεί σε κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για τον σκοπό της απαλλοτρίωσης του Οίκου Τυφλών, ωστόσο επισήμανε ότι ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το ΕΤΑΔ, το οποίο και έχει τις τύχες του στα χέρια του. Μάλιστα, αναφερόμενος στην προ ημερών περίφραξη του χώρου από συνεργεία του Δήμου, σημείωσε ότι αυτό γίνεται καθ’ υπέρβαση, όπως και οι εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης, καθώς ο Δήμος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στον χώρο.
Στη συνέχεια ο δήμαρχος κάλεσε τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου να συνδράμουν και να στηρίξουν την προσπάθεια της δημοτικής Αρχής σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να ασκηθεί έντονη πολιτική πίεση προς το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να παραχωρήσει τον χώρο στον Δήμο, με σκοπό εκείνος να υλοποιήσει την πρότασή του για μετατροπή του σε κέντρο ημερήσιας φροντίδας παιδιών με στέρηση όρασης και τη δημιουργική απασχόληση παιδιών με νοητική στέρηση και αυτισμό.
Μάλιστα, ενημέρωσε ότι στις σκέψεις της διοίκησης και του ιδίου ήταν και η σύναψη τραπεζικού δανείου, σκέψη που, όπως διαφάνηκε από τα λεγόμενά του, απομακρύνεται αισθητά ως ενδεχόμενο.
Η πρόταση του δημάρχου για διαπαραταξιακή προσπάθεια πίεσης προς το υπουργείο προκειμένου ο χώρος να περιέλθει στον Δήμο, έστω και με ένα συμβολικό τίμημα, έτυχε της θετικής προσέγγισης από την μειοψηφία μεν, δίχως ωστόσο να λείψει και η κριτική προς την δημοτική Αρχή για το γεγονός ότι η ιδέα της απαλλοτρίωσης του χώρου δείχνει να εγκαταλείπεται. Μάλιστα, κατηγόρησαν την δημοτική Αρχή ότι όψιμα ευαισθητοποιήθηκε για τον χώρο με δράσεις καθαρισμών και περίφραξης του Οίκου Τυφλών, αφού πρώτα έπρεπε να κινητοποιηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, όπως τόνισαν.
Η θέση των κατοίκων
Στην παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον Οίκο Τυφλών, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού των κατοίκων του Αγίου Νικολάου Βασίλης Μπακάλης, περιέγραψε την δραματική κι επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων:
«Ο Οίκος Τυφλών αποτελεί κυριολεκτικά μια υγειονομική βόμβα για την περιοχή μας, απειλώντας άμεσα την υγεία των κατοίκων. Τούτο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο κλιμακίου του τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής με αριθμό πρωτοκόλλου 559713 στις 16 Ιουνίου 2022 με θέμα «Αποτέλεσμα αυτοψίας», έπειτα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Οίκο Τυφλών και κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αμαρουσίου, στο οποίο αναφέρεται ρητά η «[…] δημιουργία οχληρών και ανθυγιεινών καταστάσεων σε βάρος των περιοίκων και πιθανών εστιών ανάπτυξης εντόμων υγειονομικής σημασίας και τρωκτικών».
Και πως άλλωστε να μην είναι έτσι. Στο εσωτερικό του κτηρίου λεηλατημένος και κατεστραμμένος είναι στο σύνολό του ο εξοπλισμός και οι υποδομές του κτηρίου. Ακαθαρσίες παντού και μια πνιγηρή οσμή από νεκρά ζώα.
Η κατάσταση λοιπόν είναι εξαιρετικά σοβαρή και μαζί με την θλίψη και την απογοήτευσή μας για την τραγική εικόνα του Οίκου Τυφλών, το φόβο στοχοποίησης και των δικών μας οικιών εν μέσω διακοπών, προστίθεται και η αγωνία μας για νέες μη αναστρέψιμες παραβατικές έως εγκληματικές συμπεριφορές εντός του χώρου, την ίδια στιγμή που παράλληλα με περιθωριακά στοιχεία που εισέρχονται εντός, η έμφυτη περιέργεια της ηλικίας ωθεί όλο και περισσότερα νέα παιδιά και παρέες εφήβων να μπαίνουν κι αυτά μέσα. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάτοικοι κατεβαίνουμε και αποτρέπουμε τα παιδιά αυτά, αναλογιζόμενοι τους κινδύνους που μπορεί να έχει ένα συναπάντημα με περιθωριακά στοιχεία ή και τους τραυματισμούς που μπορεί να έχουν από το εσωτερικό-παγίδα του οικήματος και τους μολυσματικούς παράγοντες που έπειτα τα παιδιά αυτά μεταφέρουν και στα σπίτια τους.
Γνωρίζετε καλά το ζήτημα καθώς πολλές είναι καταγγελίες των κατοίκων για την κατάσταση, η αστυνομία έχει επέμβει πολλές φορές και έχουν υπάρξει και προσαγωγές ατόμων. Βασική μας επιδίωξη σήμερα να υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για λύση του προβλήματος και της νοσηρής και επικίνδυνης κατάστασης που υπάρχει σε πρώτη φάση και μακροπρόθεσμα στην αξιοποίηση του χώρου για το καλό της περιοχής που έχει συμπαρασυρθεί σε μια καθοδική πορεία υποβάθμισης λόγω της ανυποληψίας και της εγκατάλειψης του Οίκου Τυφλών και της τραγικής εικόνας του.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας και σας ζητάμε να είστε σε εγρήγορση και με αυξημένα αντανακλαστικά σε οποιαδήποτε καλή συγκυρία παρουσιαστεί για την αξιοποίηση του πρώην ιδρύματος, όπως για παράδειγμα το σχέδιο νόμου που θα τεθεί εντός του καλοκαιριού σε δημόσια διαβούλευση για παραχώρηση στους Δήμους για 50 έτη των εγκαταλελειμμένων ακινήτων που γνωστοποιήθηκε μέσω του Τύπου.
Είμαστε στη διάθεσή σας και επιθυμούμε να έχουμε ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας με το Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Αρχή της πόλης και αναμένουμε να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που πραγματικά ταλαιπωρεί του κατοίκους της περιοχής μας και αποτελεί μια ανοικτή πληγή για όλη την πόλη του Αμαρουσίου».
Το νομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις αστικές αναπλάσεις, το οποίο διαμορφώνει για πρώτη φορά και ένα θεσμικό πλαίσιο για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια και τη διαχείρισή τους, θα μπορεί να ανατίθεται για διάστημα έως και 50 ετών στους δήμους ή και σε ιδιωτικούς φορείς, τους οποίους αυτοί θα ορίσουν, η επισκευή, η διαχείριση και η αξιοποίηση των χιλιάδων εγκαταλελειμμένων κτιρίων τόσο στην Αθήνα όσο και στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των πόλεων ανά την επικράτεια. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος τα κτήρια θα επιστρέφουν στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή τους κληρονόμους τους.
Το υπουργείο φιλοδοξεί ότι η δράση αυτή θα αναβαθμίσει συνολικά τις περιοχές που διαθέτουν πλήθος τέτοιων κτιρίων, ενώ παράλληλα θα προστατευθεί και ένας μεγάλος αριθμός κτισμάτων τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα ή μνημεία και οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης εξαιτίας του υψηλού κόστους.
Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων που εντοπίζονται σε φορέα διαχείρισης υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η χρυσή τομή μεταξύ του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, αλλά και της αδυναμίας ή της απουσίας ενδιαφέροντος αποκατάστασης από πλευράς των ιδιοκτητών.
Μητρώο εγκαταλελειμμένων κτηρίων στους ΟΤΑ
Προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο, θα πρέπει να είναι γνωστός ο αριθμός των κτιρίων που έχουν εγκαταλειφθεί. Για το λόγο αυτό θεσπίζεται η δημιουργία Μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο.
Στο μητρώο θα εγγράφονται τα ακίνητα μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου που δέχεται την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου. Οι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να φτιάξουν το μητρώο εντός 10 ημερών από την ψήφιση του νομοσχεδίου και στη συνέχεια σταδιακά να το εμπλουτίζουν είτε με ακίνητα που οι ίδιοι έχουν εντοπίσει ή τους έχουν υποδείξει οι δημότες.
Εφόσον με τον εντοπισμό τους οι συνιδιοκτήτες ενός εγκαταλελειμμένου ακινήτου δηλώσουν την επιθυμία τους να το επισκευάσουν οι ίδιοι, θα τους δίνεται η δυνατότητα να το κάνουν, αλλά με έλεγχο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο αν παρέλθει χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες επεμβάσεις, η διαχείριση του κτιρίου θα μπορεί να περιέλθει στον οικείο δήμο, ο οποίος αφού το επισκευάσει, θα έχει τη δυνατότητα είτε και το δικαίωμα είτε να το παραχωρήσει π.χ. για τη στέγαση κάποιας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας ή να προχωρήσει στην αξιοποίησή του.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά ο Διαχειριστής οφείλει να αποδώσει στον ιδιοκτήτη τα έσοδα που εισέπραξε από την αξιοποίηση του ακινήτου, αφού παρακρατήσει τις πιστοποιημένες δαπάνες αποκατάστασης και επανάχρησής του και τους δημοτικούς φόρους και τέλη τα οποία όφειλε ο ιδιοκτήτης του πριν την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου στο Δήμο.
Διαβάστε επίσης: Άγιος Νικόλαος Αμαρουσίου: Στα «κάγκελα» οι κάτοικοι για τον Οίκο Τυφλών