Ο Χρυσόστομος Σχινάς είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Θεόδωρου Αμπατζόγλου και παραθέτει στην Αμαρυσία τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις του σχετικά με το παρόν και το μέλλον της πόλης, το αθλητικό της γίγνεσθαι, αλλά και την επόμενη ημέρα της «απλής αναλογικής» στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποτιμά ως «θετικό» το έργο της διοίκησης Πατούλη, δηλώνει ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» και εκφράζει την πίστη του στις νέες δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας για να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη.
Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης
Κύριε Σχινά, ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να ενταχθείτε στον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Θεόδωρου Αμπατζόγλου;
Όπως δήλωσα και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, είμαι οπαδός της ρήσης του Θουκυδίδη «Μόνοι γάρ τόν τε μηδέν τῶνδε μετέχοντα οὐκ ἀπράγμονα, ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν», που σημαίνει ότι αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά, τον θεωρούμε όχι απράγμονα αλλά άχρηστο. Άλλωστε από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται με τα κοινά τόσο στο σχολείο, όσο και στο Πανεπιστήμιο και αργότερα στο Σύνδεσμο Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Αθηνών, στο ΔΣ του οποίου είμαι μέλος και υπεύθυνος επιμόρφωσης των νέων διαιτητών. Μεγαλώνοντας στον Άγιο Θωμά του Αμαρουσίου τα δύο μου παιδιά, τον Ορέστη και τον Μάξιμο, βιώνω στην καθημερινότητά μου τις ομορφιές αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν το Δήμο μας, τις γειτονιές μας. Έχοντας αποκτήσει διοικητική εμπειρία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ως νομικός σύμβουλος δύο υφυπουργών Αθλητισμού, θεωρώ υποχρέωσή μου στη Νέα Εποχή που ανοίγεται στο Δήμο μας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνδημοτών μου και φίλων μου. Έτσι γνωρίζοντας από κοντά τον Θεόδωρο Αμπατζόγλου, έναν εξαιρετικά ικανό και μορφωμένο άνθρωπο, με διοικητική εμπειρία και γνώση που σπανίζει στην εποχή μας, πήρα την τελική μου απόφαση να συστρατευτώ μαζί του στη μάχη για το Μαρούσι μας, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες.
Ως κάτοικος Αμαρουσίου, πώς θα αποτιμούσατε το έργο της διοίκησης του Γιώργου Πατούλη τα τελευταία 13 χρόνια; Συμφωνείτε με την άποψή του ότι αφήνει «θετική κληρονομιά και έργο» στην πόλη, πάνω στην οποία θα βασιστεί η παράταξη στην οποία μετέχετε, εφόσον είναι η αυριανή διοίκηση;
Έχω την εντύπωση ότι θα ήταν πραγματικά άτοπος ο ισχυρισμός ότι το έργο του Γιώργου Πατούλη δεν αφήνει θετική κληρονομιά στην πόλη μας. Μην ξεχνάτε ότι το Μαρούσι ταλαιπωρήθηκε πολύ στο παρελθόν από άστοχες ενέργειες των προηγούμενων διοικήσεων, οι οποίες είχαν δημιουργήσει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις και είχαν χαρακτηρίσει το Δήμο μας, ως «κόκκινο Δήμο». Ο Γ. Πατούλης διόρθωσε με τιτάνια προσπάθεια τα οικονομικά του Δήμου και προσέλκυσε μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας, οι οποίες έδωσαν οικονομική πνοή στην τοπική κοινωνία. Άλλωστε το έργο του κρίθηκε θετικό και από το σύνολο των πολιτών της Αττικής γι’ αυτό και προτάθηκε και από ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας όπως είναι η Νέα Δημοκρατία για να διοικήσει την Περιφέρεια Αττικής στις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Πιστεύω λοιπόν ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα η παράταξή μας, σε περίπτωση που οι πολίτες την επιλέξουν στις επόμενες εκλογές να διοικήσει το Δήμο μας, σαφώς θα πρέπει να πορευτεί με βάση τα θετικά της περιόδου Πατούλη. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργήσει τις νέες προτάσεις, έτσι ώστε να φέρει περαιτέρω θετικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των δημοτών. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.
Ζείτε και κυκλοφορείτε στο Μαρούσι καθημερινά. Ποια θεωρείτε ως τα βασικότερα προβλήματα ή δυσλειτουργίες της πόλης και πού πιστεύετε ότι πρέπει να επικεντρωθεί η νέα διοίκηση, ειδικά εφόσον το τιμόνι του Δήμου θα κρατά ο συνδυασμός «Νέα Εποχή»;
Καταρχή πιστεύω ότι τα προβλήματα ή οι δυσλειτουργίες της πόλης μας γίνονται εύκολα αντιληπτά ακόμα και από έναν περαστικό, ακόμα και αν δεν είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης. Το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πεζοδρομίων, η τσιμεντοποίηση μεγάλων περιοχών, η έλλειψη αθλητικών χώρων για μαζικό και σωματειακό αθλητισμό, η έλλειψη ενδιαφέροντος για τις περιφερειακές γειτονιές του Δήμου μας, το ρέμα Σαπφούς που αποτελεί μόνιμη απειλή για τους πολίτες της περιοχής, η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, είναι κάποια από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα. Πιστεύω ότι οι 17 γειτονιές του Αμαρουσίου πρέπει να αποκτήσουν η καθεμία το δικό της ΚΑΠΗ. Θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχουν χώροι επισκέψιμοι από την τρίτη ηλικία σε κάθε γειτονιά. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε χώρους άθλησης για όλους τους δημότες.
Ας μην ξεχνάμε ότι το Μαρούσι αποτελεί Ολυμπιακό Δήμο κι αυτό δεν έχουμε κατορθώσει να το εκμεταλλευτούμε τουριστικά. Είκοσι εκατομμύρια τουρίστες έρχονται στην Αθήνα κάθε χρόνο και ελάχιστοι επισκέπτονται τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει και ήδη ετοιμάζουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο, προκειμένου να προσελκύσουμε αυτόν τον κόσμο τουριστικά στην περιοχή μας. Το Μαρούσι πρέπει να είναι μια φωτεινή και ασφαλής πόλη με ιδιαίτερη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στην ανάπτυξή της. Πρέπει να συνδέσουμε άμεσα τους νέους με τις μεγάλες επιχειρήσεις που εδρεύουν στην πόλη μας και αποτελούν το 25% του ΑΕΠ της χώρας. Το Μαρούσι πρέπει και οφείλει να καταστεί πόλη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και σ’ αυτό πρέπει να γίνουμε όλοι οι πολίτες κοινωνοί. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την πόλη μας καθαρή και να κάνουμε την ανακύκλωση τρόπο ζωής. Τέλος θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε δυνατότητα για να καταστήσουμε την πόλη μας smart city, έξυπνη πόλη, μέσα από την αξιοποίηση των αναγκαίων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ως διεθνής διαιτητής μπάσκετ και με θητεία ως νομικός σύμβουλος αθλητισμού σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, η γνώμη σας ως προς τον μαρουσιώτικο αθλητισμό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρόσφατα ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση με πόρους του Δήμου της κατασκευής του πολυπόθητου γηπέδου ποδοσφαίρου στο κτήμα Καρέλα κι εσείς έχετε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Θεωρείτε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να αποκτήσει ξανά το Μαρούσι αυτό που στερήθηκε «εν μια νυκτί» στον βωμό των Ολυμπιακών Αγώνων; Και ποια είναι η γενική σας εικόνα για το κομμάτι του αθλητισμού στην πόλη;
Είμαι ενθουσιασμένος με το γεγονός της κατασκευής του γηπέδου, διότι λίγοι γνωρίζουν ότι ο φάκελος ήρθε στα χέρια μου από το δήμαρχο Γιώργο Πατούλη και τον αντιδήμαρχο Σπύρο Σταθούλη, όταν βρισκόμουν ως νομικός σύμβουλος του υφυπουργού Αθλητισμού Ιωάννη Ανδριανού στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και έγιναν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά μας προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Η αλήθεια είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε γήπεδο με στίβο, δυστυχώς όμως για δασικούς λόγους δεν κατέστη αυτό εφικτό. Παρόλα αυτά είναι μια θετική εξέλιξη για την περιοχή. Δυστυχώς, όμως, η εικόνα για τους αθλητικούς χώρους του Δήμου μας είναι τουλάχιστον απογοητευτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί Ολυμπιακό Δήμο, αλλά οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν έχουν αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει, διότι ο Δήμος πρέπει να έχει πρωταρχικό λόγο σε οποιαδήποτε χρήση γης στα όριά του. Είναι στο χέρι μας λοιπόν να αλλάξουμε όλοι μαζί, διοίκηση και δημότες, την εικόνα της πόλης από την επόμενη μέρα των εκλογών. Το τρίπτυχο που θα πορευτούμε είναι: μαζικός αθλητισμός, τρίτη ηλικία, σωματειακός αθλητισμός, στηριζόμενοι στο αστείρευτο πάθος και τις καινοτόμες ιδέες των μελών της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ των άξιων υπαλλήλων του Δήμου που εργάζονται με αυταπάρνηση στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα και των πολιτών που βιώνουν την καθημερινότητα.
Εφόσον εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος, θα είστε μέλος ενός Δημοτικού Συμβουλίου που θα λειτουργήσει σε περιβάλλον απλής αναλογικής. Ποια η γνώμη σας για το εκλογικό σύστημα; Συμμερίζεστε τις ανησυχίες περί προβλημάτων που μπορεί να επιφέρει στην άσκηση διοίκησης ή θεωρείτε ότι συνιστά ευκαιρία για γόνιμο διάλογο και σύνθεση απόψεων;
Το τοπίο καθίσταται αχαρτογράφητο. Η αλήθεια είναι ότι το πρόσφατο παρελθόν δεν μας αφήνει να είμαστε αισιόδοξοι. Όταν ο Κλεισθένης στην αρχαία Αθήνα έβαλε τις βάσεις της Δημοκρατίας και στην ουσία επιδίωξε την συμμετοχή όλων των πολιτών, από όλες τις τάξεις της Αθήνας, προκειμένου να στελεχώσει τη βουλή και την εκκλησία του Δήμου, η νοοτροπία των ανθρώπων ήταν διαφορετική. Δεν είχαν δημιουργηθεί οι αντιπαλότητες και η διαφορά πολιτικών και αντιλήψεων της σύγχρονης εποχής. Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής έχει και επικριτές και υποστηρικτές. Τα πάντα είναι θέμα χειρισμών και για τους χειρισμούς αποκλειστική ευθύνη φέρουν οι άνθρωποι. Η αλήθεια είναι ότι κάποιος αν εκλεγεί δήμαρχος επιθυμεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, υπάρχει όμως σοβαρό ενδεχόμενο να μη διαθέτει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο. Γι’ αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να εκλεγεί δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Αυτό δεν αναιρεί οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία με όποιον επιθυμεί το καλό της πόλης και την ευημερία των πολιτών. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ διαθέτει αυτή τη νοοτροπία. Φυσικά την ίδια νοοτροπία έχω κι εγώ. Άλλωστε τα προβλήματα είναι για όλους κοινά, αλλάζει ενδεχομένως μόνο ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών.
Μπείτε στο: https://aytodioikitikes.ekloges2019.amarysia.gr/ για να μάθετε όλα όσα συμβαίνουν στα Βόρεια Προάστια & την Περιφέρεια Αττικής στο δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου!