Το ποδήλατο έχει αρχίσει να μπαίνει δυναμικά τα τελευταία 2-3 χρόνια στη ζωή των Ελλήνων, καθώς όλο και περισσότεροι θα προτιμούσαν να μετακινούνται με αυτό, για λόγους οικονομίας, ευελιξίας στο τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, άσκησης αλλά και οικολογικής συνείδησης. Ωστόσο, τα προβλήματα, οι κίνδυνοι, αλλά και η έλλειψη χώρων για τους ποδηλάτες είναι τεράστια και, μάλιστα, στα Βόρεια Προάστια η κατάσταση χαρακτηρίζεται χειρότερη ακόμη και από το ίδιο το κέντρο της Αθήνας!
Η κ. Λυδία Χατζηαλεξίου, γενική γραμματέας του αθηναϊκού συλλόγου «Φίλοι του Ποδηλάτου», δίνει τη δική της εξήγηση για την αύξηση των ποδηλατιστών: «Ο Έλληνας πλέον έχει αρχίσει να ταξιδεύει, να βλέπει νέα πράγματα στο εξωτερικό και να θέλει να γίνουν αντίστοιχα στη χώρα του. Την ίδια στιγμή βλέπει ότι η κατάσταση με το κυκλοφοριακό και τα αυτοκίνητα έχει αρχίσει να γίνεται αβάστακτη και γι’ αυτό προτιμάει να είναι αυτόνομος, ενώ ταυτόχρονα να το αντιμετωπίζει ως τρόπο γυμναστικής». Στην ίδια ερώτηση, ο κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου «Βριλησσός» και ποδηλάτης για πολλά χρόνια απαντάει: «Η απότομη αύξηση των ποδηλατιστών οφείλεται στις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».
Οι Έλληνες ποδηλάτες, ωστόσο, έχουν ένα καημό. Δεν έχουν ποδηλατοδρόμους. Οι μόνοι που υπάρχουν στην Αττική είναι στην περιοχή των Βριλησσίων, στο Χαλάνδρι και στο Μοσχάτο. Και για όσους ίσως σκεφτούν να επισκεφτούν αυτές τις περιοχές, στα Βριλήσσια ο ποδηλατοδρόμος είναι στην οδό Παύλου Μπακογιάννη, στο Χαλάνδρι στην οδό Ολύμπου, ενώ στο Μοσχάτο είναι ένα μικρό κομμάτι κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ.
Νέοι ποδηλατόδρομοι
Ελπίδες ανακύπτουν, ωστόσο, από το γεγονός ότι πρόσφατα, ο Δήμος Χαλανδρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ένταξη του ποδηλάτου στην ελληνική πόλη», επιλέχθηκε από το υπουργείο Μεταφορών για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων. Το έργο πρόκειται να συγχρηματοδοτηθεί από τους πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «Σιδηρόδρομοι, Αεροδρόμια, Αστικές Συγκοινωνίες – ΣΑΑΣ» του υπουργείου για την περίοδο 2000-2009, σε ποσοστό κοινοτικής συνδρομής 75%, υπό την προϋπόθεση τα έργα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει έως τις 31-12-2009. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εφαρμογή του ποδηλατοδρόμου θα πραγματοποιηθεί αρχικά στις οδούς Ολύμπου – Έβρου – Χελμού και μελλοντικά στην περιοχή Τούφα Χαλανδρίου, με απώτερο σκοπό τη συνέχιση του δικτύου και τη σύνδεση της περιοχής με το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πόλης.
Μάλιστα, υπάρχουν σχέδια και για υλοποίηση ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων μεταξύ των Δήμων Κηφισιάς, Νέας Ερυθραίας, Μελισσίων και Βριλησσίων. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών προβλέπεται ότι μέχρι το 2010 θα έχουν κατασκευαστεί ποδηλατοδρόμοι στην περιοχή της Αττικής. Ωστόσο, η κ. Χατζηαλεξίου επισημαίνει ότι η υλοποίησή τους είναι δώρο – άδωρο καθώς «οι συγκεκριμένοι ποδηλατοδρόμοι προορίζονται για κατασκευή μέσα σε πάρκα, ενώ η χρησιμότητά τους είναι μέσα στην πόλη».
Πηγαίνοντας λίγο βορειότερα, και συγκεκριμένα στη Νέα Ερυθραία, ο κ. Γιώργος Ρηγούτσος, πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Συλλόγου στο τμήμα της ποδηλασίας αναφέρει: «Στην πόλη μας υπάρχει μελέτη για ποδηλατοδρόμο που θα συνδέει το Λύκειο με το δημαρχείο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το έχουμε ήδη υποβάλει ως αίτημα στο υπουργείο Μεταφορών και Συγκοινωνιών και περιμένουμε τώρα να υλοποιηθεί».