Ποδηλάτες σε… κίνδυνο!
Πάντως, το σίγουρο είναι ότι μέχρι να γίνουν πράξεις οι παραπάνω υποσχέσεις, οι ποδηλάτες της Αθήνας θα συνεχίσουν να «ακροβατούν» πάνω σε δύο ρόδες, καθώς οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι ουκ ολίγοι. Το συνήθως κακό οδόστρωμα και η απρόβλεπτη συμπεριφορά των οδηγών, οι οποίοι δεν τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι για εκείνους καθημερινή πραγματικότητα. «Τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλά ατυχήματα ποδηλατιστών, οι οποίοι τώρα ξεκίνησαν το άθλημα και δεν γνωρίζουν ακόμα τις «παγίδες» που κρύβουν οι δρόμοι», σημειώνει η κ. Χατζηαλεξίου. Η εμπειρία τους μάλιστα λέει ότι, αν δεν γνωρίζεις τη διαδρομή που πας να κάνεις, τότε δεν είναι διόλου απίθανο να σφηνώσει η ρόδα του ποδηλάτου σου σε κάποιο χαντάκι είτε να αναποδογυρίσει τελείως εξαιτίας μίας βαθιάς λακκούβας.
Όσον αφορά στους οδηγούς, ο κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος σημειώνει: «Η συμπεριφορά τους είναι κακή απέναντί μας. Δεν έχουν συνηθίσει τα ποδήλατα γύρω τους και γι’ αυτό δεν έχουν την αντίστοιχη παιδεία, καθιστώντας τη μετακίνησή μας στους δρόμους ακόμα πιο δύσκολη». Οι ποδηλάτες νιώθουν αδικημένοι και έχουν πολλά παράπονα, επειδή οι οδηγοί δεν τηρούν τον ΚΟΚ, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι παρκάρουν όπου να ‘ναι, περνάνε τα φανάρια με κόκκινο και γενικά συμπεριφέρονται σαν να ΄ναι κυρίαρχοι του οδοστρώματος. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς λόγους, για τις οποίους πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνονται και προτιμούν να πάρουν το αμάξι ή ακόμα και «τα ποδαράκια» τους για να πάνε στον προορισμό τους. Κάποιοι μάλιστα προσθέτουν και το κόστος της αγοράς του ποδηλάτου χωρίς να υπολογίζουν ότι το κόστος είναι πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τις βενζίνες που θα ξόδευαν για τη μετακίνηση του αυτοκινήτου. Πάντως, ο κ. Γιώργος Ρηγούτσος υποστηρίζει ότι το ποδήλατο είναι πολύ πιο ασφαλές από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι και τονίζει: «Τα ατυχήματα που γίνονται με τα ποδήλατα είναι ελάχιστα ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι κίνδυνοι καραδοκούν σε όσους είναι πεζοί ή κυκλοφορούν».
Ελλείψεις…
Ακόμα και αν τα βόρεια προάστια είναι γνωστά για την «άπλα», τους φαρδύτερους δρόμους και τους πεζόδρομους, η φήμη αυτή καταρρέει μπροστά στην πραγματικότητα, καθώς οι ποδηλάτες έχουν τα ίδια προβλήματα με το κέντρο. Ίσως μάλιστα, όπως τονίζει ο κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος να είναι ακόμα χειρότερα, καθώς δίνουν φρούδες ελπίδες για καλύτερες συνθήκες ποδηλασίας, τη στιγμή που, αφενός υπάρχουν πεζόδρομοι, αφετέρου οι οδηγοί δεν διστάζουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πάνω τους.
Ο κ. Ρηγούτσος τονίζει: «Καθημερινά υπάρχουν πάνω από 35.000 αυτοκίνητα στην Αθήνα, τα οποία είναι παράνομα παρκαρισμένα».
Μπορεί οι περισσότεροι να φαντάζονται, ότι στα Βόρεια Προάστια οι άνθρωποι είναι πιο εξοικειωμένοι με το ποδήλατο στην πόλη, αλλά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει επειδή, όπως επισημαίνει ο κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, «οι κάτοικοι σε εκείνες τις περιοχές προτιμούν να φορτώσουν τα ποδήλατά τους στη σχάρα του αμαξιού και να πάνε σε κάποιο κοντινό δάσος, όπως του Τατοΐου». Για πιο κοντινά μέρη, οι ποδηλάτες των βορείων προαστίων επιλέγουν το δάσος Συγγρού, την Πεντέλη και τον Υμηττό.
Αξίζει τον κόπο;
Αν και δεν είναι λίγοι «οι τολμηροί», οι οποίοι έχουν κάνει το ποδήλατο μέρος της καθημερινότητάς τους, οι ποδηλάτες της Αθήνας πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει ο Έλληνας νοοτροπία, εφόσον τα θετικά είναι πάρα πολλά.
«Το ποδήλατο είναι ανέξοδη και σχετικά γρήγορη μετακίνηση» τονίζει ο κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος ενώ τονίζει και τη συμβολή του στην παγκόσμια προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος, εφόσον «είναι ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον».
Συμπληρώνοντας στο θέμα του οικονομικού, η κ. Λυδία Χατζηαλεξίου επισημαίνει ότι «το ποδήλατο σου δίνει την αίσθηση της αυτονομίας καθώς δεν εξαρτάσαι οικονομικά και χρονικά από λεωφορεία, ταξί και εισιτήρια». Ίσως όμως, η πιο αυθεντική εκδοχή και ο λόγος που τελικά θα προσελκύσει κάποιο άτομο για πολύ καιρό να είναι αυτό το οποίο ανέφερε ο κ. Γιώργος Ρηγούτσος: «Το ποδήλατο είναι αγάπη και ψώνιο».
Αμάλθεια Καραλή