ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ
1. Ανεπαρκές προσωπικό και μέσα στο ΙΓΕ για φύλαξη και πυροπροστασία. Έτσι το Ινστιτούτο αναγκάζεται να προστρέχει σε τρίτους οι οποίοι προσφέρουν για να ζητήσουν κατόπιν ανταλλάγματα (π.χ. Δήμος Αμαρουσίου, Αεροπρόσκοποι Αμαρουσίου κ.λπ.).
2. Παλινωδίες από το υπουργείο Γεωργίας ως προς τον σεβασμό της βουλήσεως της διαθέτιδος. Οι παλινωδίες αυτές διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες «αξιοποιήσεως» του δάσους ως χώρου μαζικής αναψυχής και εμμέσως ενθαρρύνουν τους εμπρηστές. Αν η βούληση της Ιφ. Συγγρού επιβληθεί αποφασιστικά, τα συμφέροντα της αναψυχής θα στραφούν αλλού.
3. Καθυστερήσεις:
α. Στην πρόσληψη των τακτικών θερινών πυροφυλάκων. Φέτος προσελήφθησαν νωρίτερα από πέρυσι, αλλά και πάλι δεν ήσαν στη θέση τους την 1η Μαΐου, όπως θα έπρεπε.
β. Στην ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας. Ο Δήμος Αμαρουσίου συγκάλεσε σχετική συνάντηση στις 27 (!) Αυγούστου, ενώ ο Δήμος Κηφισιάς ούτε καν ακούσθηκε.
4. Ελλιπής συντονισμός και συνεργασία φορέων. Δύο παραδείγματα:
α. Στην κατάσβεση της φωτιάς της 4ης Αυγούστου το όχημα της Πυροσβεστικής κατέφθασε σε χρόνο-ρεκόρ επιτόπου, για να βρει την πύλη απέναντι από τη Microsoft και δίπλα στη φωτιά, κλειστή! Ό,τι συνέβη και πέρυσι στις 10 Ιουλίου, είχε επισημανθεί και δεν διορθώθηκε.
β. Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας ΙΚΑ, στο βόρειο όριο του δάσους, απ' όπου κατ' επανάληψη έχουν ξεκινήσει φωτιές που επεκτάθηκαν κατόπιν και στο δάσος, έμεινε μέχρι τέλους ακαθάριστο λόγω αδυναμίας του ΙΚΑ και του Δήμου Κηφισιάς να βρουν λύση.
5. Η κατάρα της μικροπολιτικής που δυναμιτίζει την απαραίτητη για ένα τέτοιο έργο εμπιστοσύνη και συνεργασία. Ο Δήμος Αμαρουσίου παρασιωπά εντελώς τον ρόλο του ΙΓΕ, εμφανιζόμενος ως… ο σωτήρας του δάσους Συγγρού. Αεροπρόσκοποι ανταλλάσσουν εθελοντική προσφορά με… προνομιακή λέσχη μέσα στο δάσος. Πολιτικοί και επικοινωνιολόγοι συναγωνίζονται αλλήλοις προς δημιουργίαν εντυπώσεων. Όλα αυτά αποθαρρύνουν τόσο τα ευσυνείδητα στελέχη της διοίκησης που θέλουν να κάνουν το καθήκον τους όσο και τους πολίτες που θέλουν να τους βοηθήσουν.
Ερωταποκρίσεις
1. Ποιος είναι αρμόδιος για την πυροφύλαξη του δάσους Συγγρού;
Ο κατά νόμον διαχειριστής του, δηλαδή το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), το οποίο συνεργάζεται προς τούτο με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο και όποιον άλλον φορέα κρίνει σκόπιμο.
2. Τι ρόλο παίζει ο Δήμος Αμαρουσίου;
Επικουρικό. Συμπληρώνει τυχόν ελλείψεις του ΙΓΕ σε προσωπικό και μέσα.
3. Υποχρεούται ο Δήμος να κάνει κάτι τέτοιο;
Ναι. Ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως και άλλοι δήμοι της περιοχής, μετέχει στον χρηματοδοτούμενο από το κράτος Σύνδεσμο για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Ο ρόλος τον οποίον έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμμετοχής του στον ΣΠΑΠ και για τον οποίον βεβαίως χρηματοδοτείται, είναι να βοηθά στην πυροφύλαξη του δάσους Συγγρού, αφού αυτό είναι το μεγαλύτερο κομμάτι δάσους στα όριά του.
4. Και ο Δήμος Κηφισιάς;
Ως μέλος του ΣΠΑΠ ο Δήμος Κηφισιάς έχει αναλάβει τη φύλαξη του τμήματος του Πεντελικού Όρους με το οποίο συνορεύει. Ανεξαρτήτως όμως αυτού, οφείλει να φροντίζει για την καθαριότητα των ομόρων οικοπέδων και για τη φύλαξη των βορείων ορίων του δάσους.
5. Τι θα ζητούσαμε από τον νέο υπουργό Γεωργίας για την πυροπροστασία του Δάσους Συγγρού του χρόνου;
Τουλάχιστον είκοσι φύλακες στο ΙΓΕ για περιπολίες χειμώνα – καλοκαίρι ενάντια στη φωτιά, τους βανδάλους κ.λπ. Τουλάχιστον ένα μόνιμο επανδρωμένο πυροσβεστικό όχημα και ένα τζιπ για τον ίδιο λόγο. Μόνιμο ετήσιο κονδύλι για επισκευές (περίφραξη κ.λπ.). Απόλυτη υπακοή στη βούληση Συγγρού προς αποθάρρυνση των λογής «αξιοποιητών» που καραδοκούν. Κανονισμό λειτουργίας σύμφωνο με τη διαθήκη Συγγρού και τους κανόνες βιωσιμότητος ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος μέσα στον οικιστικό ιστό της μεγαλούπολης. Ενημέρωση του