Σε δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις προχώρησαν οι «Φίλοι του Δάσους Συγγρού». Η πρώτη αφορά στο φαινόμενο των συχνών εμπρησμών στο Συγγρού και τα φετινά μέτρα πυροπροστασίας, και η δεύτερη στην υπόθεση του Καρέλλα.
Δύο άκρως ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από τους «Φίλους του Δάσους Συγγρού» δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα του συλλόγου, με επίκεντρό τους τόσο το συχνό τα τελευταία χρόνια φαινόμενο των εμπρησμών στο Συγγρού και τα φετινά μέτρα πυροπροστασίας όσο και την υπόθεση του κτήματος Καρέλλα.
Ο σύλλογος παραθέτει μια ενδιαφέρουσα «χαρτογράφηση» των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει εντός του κτήματος Συγγρού, τις συνδέει σαφώς με αντίστοιχες στο «γειτονικό» Καρέλλα και καταλήγει σε μια σειρά από ερωτήματα και πιθανές απαντήσεις, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιχειρηματολογία περί συμφερόντων που επιβουλεύονται και τις δύο αυτές εκτάσεις του Αμαρουσίου.
Παράλληλα, λαμβάνει θέση και διατυπώνει την άποψή του για τα φετινά αντιπυρικά μέτρα που ελήφθησαν για το κτήμα Συγγρού, παραθέτει τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές παραμέτρους (πάντα σύμφωνα με την άποψή του) και καταλήγει σε νέα ερωτήματα, αλλά και σε προτάσεις-επισημάνσεις για την καλύτερη δυνατή πυροφύλαξη του δάσους.
Παρακάτω παρατίθενται αυτούσιες οι δύο ανακοινώσεις του συλλόγου.
Η γεωγραφία των εμπρησμών
Με εξαίρεση το 2004, όταν, ως φαίνεται, σημειώθηκε εμπρηστική εκεχειρία, κάθε καλοκαίρι στο δάσος Συγγρού ξεσπούν φωτιές: επτά συνολικώς φωτιές σε τέσσερα καλοκαίρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη μικροσυμβάντα που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε απροσεξία. Η γνωμάτευση της Πυροσβεστικής είναι ίδια κι απαράλλαχτη για όλες: εμπρησμός.
Δύο είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των εμπρηστών: Το ήδη καμένο το 1981, έκτοτε αναγεννημένο και πυκνό ανατολικό τμήμα του δάσους και ο άξονας Κηφισίας – κτήμα Καρέλλα. Σημειώνεται ότι και το ίδιο το κτήμα Καρέλλα έχει σε μεγάλο μέρος του καεί σε εμπρησμό του 2003.
Οι εμπρησμοί του νέου δάσους έχουν όλοι εκδηλωθεί σε μέρες με έντονο βοριά. Οι εστίες επιλέγονται προσεκτικά: Κοντά στο βόρειο όριο, σε πυκνά μέρη του δάσους, συχνά στο βάθος ρεματιών, απ' όπου η φωτιά επεκτείνεται ευκολότερα.
Χαρακτηριστικός ο καταστρεπτικότερος όλων εμπρησμός της 10ης Ιουλίου 2006, με εστία σχεδόν δίπλα στον βόρειο μαντρότοιχο στο βάθος ρεματιάς. Με τον βοριά να λυσσομανά επεκτάθηκε προς νότο σε χρόνο-ρεκόρ και κατέκαψε 33 στρέμματα.
Φέτος, κάτι ανάλογο συνέβη δυτικότερα. Στις 27 Ιουνίου, την ημέρα που άρχιζε η φωτιά της Πάρνηθας, ξέσπασε φωτιά σε σημείο με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά: πυκνή βλάστηση, κοντά σε κοίλωμα του εδάφους και πολύ κοντά στο βόρειο όριο του δάσους. Ευτυχώς, η φωτιά έγινε αμέσως αντιληπτή και σβήστηκε. Αν αυτό δεν επετυγχάνετο, θα είχε καεί άλλη μία λωρίδα δάσους δυτικά αυτής που κάηκε πέρυσι.
Οι φωτιές κατά μήκος του άξονα Κηφισίας – Καρέλλα ενθυμίζουν τα σχέδια «αξιοποίησης» του κτήματος Καρέλλα, τα οποία απαιτούν εύκολη δίοδο στο κτήμα αυτό από τη Λ. Κηφισιάς. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον μερικές χρονικές συμπτώσεις: Το Κτήμα Καρέλλα κάηκε πέντε μέρες μετά την έκδοση δικαστικής αποφάσεως που ανέστελλε διαγωνισμό για την κατασκευή εκεί θεματικού πάρκου 1.000.000 επισκεπτών ετησίως. Ένα μήνα μετά εκδηλώθηκε φωτιά στο δάσος Συγγρού, πάνω στον άξονα Κηφισίας – Καρέλλα. Δύο χρόνια αργότερα, τη βραδιά που καιγόταν η Πεντέλη, εκδηλώθηκε νέα φωτιά μερικά μέτρα μακρύτερα από την πρώτη.
Ερωταποκρίσεις
1. Γιατί να θέλει κανείς να κάψει το ανατολικό κομμάτι του δάσους Συγγρού, που είναι ούτως ή άλλως αναδασωτέο;
Μία δυνατή απάντηση είναι ότι με τις φωτιές ο κόσμος θορυβείται και αποδέχεται πιο εύκολα το δίλημμα «φωτιά ή αξιοποίηση». Μία άλλη απάντηση είναι ότι η καταστροφή του φυσικού δάσους και της άγριας χλωρίδας και πανίδας διευκολύνει τη δημιουργία πάρκου στη θέση του δάσους και την εν συνεχεία μετεξέλιξή του σε πάρκο-επιχείρηση μαζικής αναψυχής (βλ. και σχέδια περί θεματικού πάρκου στο διπλανό κτήμα Καρέλλα).
2. Εξακολουθούν ακόμα να υφίστανται σχέδια για θεματικό πάρκο στο κτήμα Καρέλλα;
Δεν έχουν ποτέ επισήμως ακυρωθεί. Πρόσφατα μάλιστα, ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου Π. Τζανίκος δήλωσε ότι το κτήμα Καρέλλα πρέπει να αποτελέσει την επόμενη μεγάλη ιδέα του Αμαρουσίου με οδηγό το Mall.
3. Σε τι θα χρησίμευε ένας δρόμος από την Λ. Κηφισιάς προς το κτήμα Καρέλλα;
Η μελέτη για την κατασκευή θεματικού πάρκου στο κτήμα Καρέλλα θεωρεί ως μειονέκτημα του κτήματος αυτού την πρόσβαση εκεί μέσω μικρών οδών περιοχών κατοικίας. Ενδεχόμενη απευθείας πρόσβαση στο κτήμα, που θα αποφεύγει τους δρόμους αυτούς, προφανώς το αναβαθμίζει ως χώρο εμπορικής δραστηριότητος.
4. Γιατί δεν έχουν ποτέ μπει φωτιές στα δενδροπερίβολα του δάσους;
Μία δυνατή απάντηση είναι ότι οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως αγροτικές, άρα οικοδομούνται.
5. Τελικά, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το δάσος Συγγρού;
Πέραν των αυτονόητων πυροπροστατευτικών μέτρων και της συστηματικής φύλαξης, πρέπει να επιβληθεί σαφώς και αμετακλήτως από το αρμόδιο υπ. Γεωργίας η χρήση του δάσους Συγγρού αποκλειστικώς και μόνο για γεωργική εκπαίδευση, όπως όρισε η Ιφ. Συγγρού. Τίποτε άλλο. Παράλληλα πρέπει το δάσος να αναδασώνεται, να εμπλουτίζεται με δέντρα, χώμα, νερό, να συντηρείται και να φροντίζεται συστηματικά. Μία τέτοια πολιτική, σταθερή και αμετακίνητη στον χρόνο, είναι βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει τελικώς και τους εμπρηστές.