– Συναρμοδιότητα φορέων: Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες σε σχέση με τα ρέματα διαπιστώθηκε σύγχυση σχετικά με τους φορείς ευθύνης. Όπως διαπιστώθηκε και από την επιστολή του γενικού διευθυντή Υδραυλικών Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η ευθύνη μελέτης, σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Αντιθέτως, στην εγκύκλιο που έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (03.10.07) ρητά αναφέρεται ότι την αποκλειστική ευθύνη την έχει η Νομαρχία Αθηνών.
– Ρέματα και υδατορέματα: Το ίδιο σφάλμα επαναλαμβάνεται (στην ίδια εγκύκλιο) στο θέμα των αρμοδιοτήτων για τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής στο επαρχιακό δίκτυο της Νομαρχίας Αθηνών.
Ο Νόμος 3481/2006 ρητά αναφέρει ότι από 01.01.08 η ευθύνη καθαρισμού των φρεατίων ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Περιφέρεια και στους κατά τόπους Δήμους. Έως τότε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ευθύνη αυτή ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στους Δήμους.
– Έλεγχος και συντήρηση έργων: Στην ίδια εγκύκλιο της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας αναφέρεται η υποχρέωση της Νομαρχίας Αθηνών να προχωρήσει σε άμεσο έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των ρεμάτων. Για τα αντιπλημμυρικά έργα ο νομάρχης Αθηνών υπενθύμισε ότι η συντήρησή τους είναι ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ και των δήμων, σύμφωνα με τον νόμο.
Για το δίκτυο ομβρίων υδάτων η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει στην Περιφέρεια και στους κατά τόπους δήμους.
ΥΠΕΧΩΔΕ, Περιφέρεια και δήμοι για φρεάτια
Την αμέσως επόμενη μέρα της συνεδρίασης του ΣΝΟ εξεδόθη διευκρινιστική ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία αναφέρει: «Προς άρση κάθε παρεξήγησης, η Νομαρχία Αθηνών ξεκαθαρίζει ότι σύμφωνα με τον νόμο 3481/2006 δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τον καθαρισμό φρεατίων υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο. Η ευθύνη αυτή ανήκει σήμερα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στους δήμους και από 1-1-2008 θα ανήκει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Περιφέρεια και στους δήμους».
Αιχμές Σγουρού κατά Σουφλιά
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο k. Γιάννης Σγουρός εμφανίστηκε αιχμηρός προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά: «Εμείς ως Νομαρχία, τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούμε με δικούς μας πόρους να θωρακίσουμε τους δήμους που ανήκουν στην αρμοδιότητά μας και να προστατεύσουμε τις περιουσίες των πολιτών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαθέσαμε 60.000.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα. Στον αγώνα αυτό είμαστε μόνοι, αφού το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει διαθέσει πολύ λιγότερα χρήματα για έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε εμάς, τη μεγαλύτερη νομαρχία της χώρας, δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ».
Στη συνέχεια, ο κ. Σγουρός ζήτησε καλύτερη συνεργασία από ορισμένους ΟΤΑ: «Ζήτησα για άλλη μια φορά από τους δήμους να μου στείλουν αναλυτικά την καταγραφή των επικίνδυνων σημείων, για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Δυστυχώς, όμως, μέχρι τώρα ορισμένοι δεν έχουν ανταποκριθεί. Ελπίζω σύντομα να το πράξουν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διαθέτουμε ποσά για αντιπλημμυρικά έργα, πρέπει όμως και οι Δήμοι να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένες μελέτες».
Στο ΣΝΟ πήραν μέρος η υπερνομάρχης Κων. Μπέη, αντινομάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των 48 δήμων, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας, του Στρατού, της ΔΕΗ, των εθελοντικών οργανώσεων, των δασαρχείων και άλλων φορέων.
«Πνιγόμαστε λόγω κακοτεχνιών»!
Ένα από τα «αθώα θύματα» της προχειρότητας με την οποία αναπλάστηκε το κέντρο του Αμαρουσίου κυριολεκτικά μια ανάσα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι η κ. Ρηγοπούλου, κάτοικος μονοκατοικίας που βρίσκεται επί της οδού Δημ. Μόσχα, πολύ κοντά στο δημαρχιακό μέγαρο. Όπως καταγγέλλει, τα τελευταία 4 χρόνια κάθε φορά που βρέχει δυνατά το σπίτι της πλημμυρίζει και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της -τόσο προς τη διοίκηση Τζανίκου όσο και προς τη διοίκηση Πατούλη- δεν έχει ακόμη δοθεί λύση στο πρόβλημά της.
Όπως ανέφερε στην «Α», για όλα ευθύνεται η κλίση του οδοστρώματος προς το σπίτι της, καθώς λειτουργεί ουσιαστικά ως συλλεκτήρας υδάτων, προκαλώντας συνεχώς προβλήματα όταν έχει δυνατές βροχοπτώσεις. Η ίδια έχει απευθυνθεί στο… γειτονικό της δημαρχείο ουκ ολίγες φορές και ιδού τα αποτελέσματα όπως τα περιγράφει η ίδια: «Το σπίτι μου, που βρίσκεται στην οδό Δημ. Μόσχα 48, πλημμυρίζει εδώ και 4 χρόνια. Πρώτη φορά ήταν τον Δεκέμβριο του 2004, με το τέλος των Ολυμπιακών έργων. Το σπίτι γέμισε νερά ύψους μισού μέτρου. Φοβερές ζημιές που έφτασαν τα 12.000 ευρώ!». Και συνεχίζει: «Κάναμε εξώδικο στον Δήμο, δεν έγινε τίποτα. Τότε μας έλεγαν ότι υπεύθυνη για την κατάσταση του δρόμου ήταν η εταιρεία ΜΕΣΑΪΚΟΣ, η οποία και πτώχευσε. Εμείς δεν ξέρουμε από εταιρείες, τον Δήμο ξέρουμε. Από τότε κάθε φορά που βρέχει φοβόμαστε να κοιμηθούμε. Τις δύο τελευταίες μέρες πάλι το νερό έφτασε στον κήπο τα 15 εκατοστά».
Και μπορεί, όπως αναφέρει, να έγινε καλή δουλειά με τον καθαρισμό των φρεατίων από την τωρινή διοίκηση, ωστόσο ούτε τώρα μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημά της: «Τα φρεάτια τα καθαρίσανε, όλα καλά. Το σπίτι είναι σχεδόν απέναντι από το δημαρχείο. Όμως τώρα οι αντιδήμαρχοι με στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα! Ο κ. Τσιπουράκης λέει ότι δεν είναι αρμόδιος. Σήμερα απευθύνθηκα και στο γραφείο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Τι άλλο να κάνω; Να πάω στον πρωθυπουργό;», αναρωτιέται.