Τα αντιπλημμυρικά έργα στα Βόρεια Προάστια άντεξαν στην πρώτη φετινή δοκιμή, καθώς η πρόσφατη μπόρα δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή. Στο Μαρούσι, πέρα από κάποιες καθιζήσεις οδοστρώματος, η προετοιμασία αποδείχθηκε επιτυχής.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι ορισμένες περιοχές, όπως η Αμαρουσίου – Χαλανδρίου ή κάποια μεμονωμένα κτήρια στο Μαρούσι και αλλού αντιμετώπισαν προβλήματα, όπως καθίζηση του οδοστρώματος ή νερά μέσα στα σπίτια, ωστόσο οι ανησυχίες που δημιούργησαν οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού προς το παρόν παρέμειναν απλώς ανησυχίες.
Κανένα απρόοπτο στην Πεντέλη
Όπως είναι φυσικό, η πιο επίφοβη περιοχή δεν είναι άλλη από την Πεντέλη. Ωστόσο, όπως αναφέρει στην «Α» ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΣΠΑΠ Δημήτρης Στεργίου, όλα πήγαν κατ' ευχήν. «Ευτυχώς δεν επρόκειτο για καταιγίδα. Ήταν μια απλή βροχή και δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα. Όλα λειτούργησαν τέλεια και δεν σημειώθηκε καμία ζημιά», μας ανέφερε χαρακτηριστικά. Αλλά και στη Ν. Πεντέλη ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Ιωάννης Σάμιος δηλώνει ικανοποιημένος από τα μέτρα θωράκισης της πόλης: «Πέρα από κάτι χαλίκια που κατέβηκαν από το βουνό, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Λειτούργησαν τα περσινά αντιπλημμυρικά έργα και η βροχή δεν έφερε ζημιές».
Μαρούσι: Ικανοποίηση, αλλά και… καθιζήσεις
Σε ό,τι αφορά το Μαρούσι -και παρά τις αναφορές για καθίζηση σε συγκεκριμένους δρόμους- ο αντιδήμαρχος Στέφανος Τσιπουράκης δήλωσε στην «Α» απόλυτα ικανοποιημένος από την έλλειψη σημαντικών προβλημάτων στην πόλη από τη βροχή. «Όλα λειτούργησαν στην εντέλεια, είχαμε επιτυχία 100%», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η πολιτική προστασία και ο καθαρισμός των φρεατίων και των ρεμάτων απέδωσε άψογα».
Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Μάριος Μαραγκάκης αναφέρθηκε σε καθιζήσεις οδοστρώματος που συνέβησαν σε ορισμένα σημεία της πόλης, όπως στην Αμαρουσίου – Χαλανδρίου: «Αυτή τη στιγμή στην πόλη πραγματοποιούνται 30 έργα ταυτόχρονα. Είναι τεχνικά αδύνατο να μην γίνουν καθιζήσεις. Παρ' όλ' αυτά και παρά την ένταση των καταιγίδων, τα φαινόμενα ήταν σχετικά ήπια, μια και ο Δήμος ήταν σε πλήρη κινητοποίηση. Όλο το Σαββατοκύριακο ο δήμαρχος επέβλεπε προσωπικά τα έργα. Όσον αφορά κάποια σπίτια που πλημμυρίζουν λόγω λάθος κλίσης του οδοστρώματος, έχουμε πάρει απόφαση και θα κατασκευάσουμε παντού ρείθρα και πεζοδρόμια, ώστε να μην υπάρχουν εσαεί τέτοια προβλήματα».
Ανήσυχος ο δήμαρχος Μελισσίων
Προβληματισμένος, ωστόσο, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος από τα πρώτα δείγματα γραφής. Όπως δήλωσε στην «Α», οι πρώτες βροχοπτώσεις «έκαναν ορατή τη διαφορά στην πόλη σε σχέση με την προ των πυρκαγιών κατάσταση, καθώς ήταν εμφανέστατο και από τον τελευταίο Μελισσιώτη ότι η ποσότητα του νερού που δεχτήκαμε ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες ανάλογης διάρκειας και έντασης βροχές», για να προσθέσει: «Πολλά προβλήματα αντιμετωπίσαμε σε δρόμους όπως η Παν. Τσαλδάρη, η 17η Νοέμβρη και η Αγ. Μαρίνας». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι σε μελλοντικές πολύ δυνατότερες καταιγίδες, τονίζοντας ότι «από δω και στο εξής μπαίνουμε σε μια νέα φάση αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς τα προβλήματα που δημιουργούνται αυξάνονται». Πάντως, ο κ. Γραφάκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόδοση των μέτρων το περασμένο Σαββατοκύριακο: «Τα αντιπλημμυρικά άντεξαν. Τα φρεάτια ήταν καθαρισμένα επαρκώς και οι δύο αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που έκανε ο Δήμος στην οδό Ανδρέα Παπανδρέου και δίπλα από το γήπεδο απέδωσαν καρπούς».
Γ. Πατούλης: «Καθαρά 1.600 στα 3.000 φρεάτια»
Αποφασισμένος να προχωρήσει στον καθαρισμό όλων των φρεατίων που βρίσκονται στα όρια του Αμαρουσίου, αδιαφορώντας αν κάτι τέτοιο δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου, εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου ο κ. Γιώργος Πατούλης.
Όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει ο Δήμος, έχουμε καταφέρει να καθαρίσουμε περίπου 1.600 από τα συνολικά 3.000 φρεάτια που βρίσκονται στο Μαρούσι και συνεχίζουμε, με επικεφαλής των συνεργείων μας τον δοκιμασμένο και από την περίοδο της αντιπυρικής προστασίας Νώντα Κατσιγιάννη». Μάλιστα, χαρακτήρισε τη διαδικασία καθαρισμού ως «την πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει στην πόλη την τελευταία εικοσαετία».
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου με θέμα την αντιπλημμυρική οργάνωση και προστασία των Δήμων του Λεκανοπεδίου, τονίζοντας ότι «μπορεί πρόσφατα να ξεκαθαρίστηκε μεν ότι για τα φρεάτια υπεύθυνοι είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Περιφέρεια και η ΕΥΔΑΠ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να περιμένουμε ανήμποροι να πλημμυρίσουμε για να δούμε τι ανήκει σε ποιους».
Ο κ. Πατούλης απένειμε τα εύσημα σε όλο το Σώμα για την ομοφωνία που έδειξε ως προς τον άμεσο καθαρισμό των φρεατίων της πόλης, «γεγονός το οποίο μας τιμά όλους σε αυτή την αίθουσα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ επαίνεσε το έργο των συνεργείων καθαρισμού, χαρακτηρίζοντάς το ως «πολύ σπουδαίο, δεδομένων των δυσκολιών ενός τέτοιου εγχειρήματος και των πενιχρών μέσων που έχουν στη διάθεσή τους».
Μοιράστηκαν τα… χωράφια
Με κύριο θέμα τις προληπτικές δράσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων πλημμυρών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνεδρίασε στις 18 Οκτωβρίου το Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο (ΣΝΟ) της Νομαρχίας Αθηνών, υπό την προεδρία του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού.
Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο συντονισμός των προληπτικών δράσεων στην περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Αθηνών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και η καταγραφή των επικίνδυνων σημείων για πλημμυρικά φαινόμενα εκ μέρους των Δήμων.
Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός ξεκαθάρισε στο ΣΝΟ και ιδιαίτερα στους δημάρχους των δήμων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχίας Αθηνών, τα παρακάτω σημεία: