Λύνεται σιγά σιγά το μυστήριο με τις ταμπέλες του υπουργείου Υγείας που αναρτήθηκαν σε μέρος του κτηρίου της HELEXPO και ανέδειξε σε προηγούμενο πρωτοσέλιδό της η «Α». Όπως έγινε γνωστό, στο σύγχρονο κτήριο επί της Λ. Κηφισιάς θα μετεγκατασταθεί το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, καθώς εκεί θα του παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των νοσοκομείων της Αττικής μέσω τηλεόρασης. Αν αυτό, μάλιστα, συνδυαστεί με παλαιότερη συνέντευξη του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, τότε ενδεχομένως το Κέντρο Επιχειρήσεων δεν θα είναι το μόνο που θα στεγαστεί στο Μαρούσι. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τον Ιούλιο του 2006 ο υπουργός, «το Κέντρο θα είναι η πρώτη υπηρεσία που θα μεταστεγαστεί στις νέες εγκαταστάσεις του υπουργείου μας» και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον το πρώτο μέρος των λεγομένων του κ. Αβραμόπουλου επιβεβαιώνεται.
Το Κέντρο είναι συνδεδεμένο on line με τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποια νοσοκομεία και ειδικότερα τμήματα ή κλινικές διαθέτουν κενά κρεβάτια.
Επίσης, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το ΕΚΑΒ, για τη διαχείριση των περιστατικών. Πλέον, το Κέντρο αποκτά και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των νοσοκομείων. Έτσι, μέσω οθονών, το υπουργείο Υγείας «βλέπει» τα νοσοκομεία και ελέγχει τους διοικητές τους, οι οποίοι ενημέρωθηκαν σχετικώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας υπό τον πρόεδρο του Κέντρου Π. Ευσταθίου και παρουσία του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Παπαγεωργίου. Προς το παρόν, οι διοικητές τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η ηλεκτρονική παρακολούθηση θα περιοριστεί σε δράσεις που αφορούν στο σύστημα των εφημεριών ή θα αποτελέσει στην ουσία μοχλό ελέγχου του έργου τους.
Τι είναι το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας
Στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει ο κ. Αβραμόπουλος (Ιούλιος 2006) είχε αναλύσει τη λειτουργία και τους στόχους του, αναφέροντας τα εξής:
«Σκοπός του Κέντρου είναι ο συντονισμός της λειτουργίας των υποσυστημάτων του Τομέα Υγείας για την υλοποίηση δράσεων σχετικών με τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών. Δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ικανό να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα πιθανές κρίσεις. Βασική μας προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της δράσης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, σύμφωνα και με τα πρότυπα που με επιτυχία έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Διασυνδέουμε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, μέσω Διαδικτύου και τηλεδιασκέψεων, με τις υγειονομικές περιφέρειες και τις μονάδες υγείας για την άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση πιθανών κρίσεων. Η συλλογή και η επεξεργασία των πληροφοριών, από ολόκληρη την επικράτεια, θα προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας εθνικής βάσης δεδομένων, η οποία με τη σειρά της θα δώσει την τεχνογνωσία για τη συνεχή βελτίωση του τρόπου διαχείρισης εκτάκτων συνθηκών. Στρατηγικός στόχος μας είναι να εξελίξουμε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων σε έναν οριζόντιας ανάπτυξης μηχανισμό για τη συντονισμένη υγειονομική παρέμβαση της Πολιτείας, σε περιπτώσεις φυσικών φαινομένων και καταστροφών.
Τα επιχειρησιακά σχέδια που έχει διαμορφώσει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας ανταποκρίνονται στις πλέον απαιτητικές συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και συντονισμένης ανταπόκρισης. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας θα αποτελέσει το στρατηγείο της Υγείας, έναν υπερσύγχρονο τεχνολογικά, επικοινωνιακά και επιχειρησιακά μηχανισμό, για την άμεση υγειονομική παρέμβαση της πολιτείας».
Γιάννης Μπεθάνης