Από… σατανική σύμπτωση, τις ημέρες που η δημοτική αρχή εξήγγειλε τη δημιουργία ΚΕΠ -το ένα από τα οποία επρόκειτο να εγκατασταθεί στο υπόσκαφο του Πολύδροσου- άρχισε και η εκδίκαση της μήνυσης που είχε καταθέσει ομάδα κατοίκων για τα υπόσκαφα συνολικά. Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι τα υπόσκαφα τσιμεντένια κτήρια είχαν κατασκευαστεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου σε πλατείες του Αμαρουσίου, με την προοπτική να λειτουργήσουν ως χώροι συνάθροισης των κατοίκων στις γειτονιές. Ωστόσο, η κατασκευή τους ήταν εξόφθαλμα παράνομη, μια και χτίστηκαν πάνω σε πλατείες, εξ ου και η μήνυση των κατοίκων.
Αυτό το ασαφές καθεστώς ως προς τη νομιμοποίησή τους ή μη ανάγκασε τη νέα δημοτική αρχή να αλλάξει θέση στο ζήτημα δημιουργίας ΚΕΠ στο υπόσκαφο του Πολύδροσου. Και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αναζήτηση καταλληλότερου (δηλαδή νόμιμου) κτηρίου.
Ωστόσο, έχει προκύψει μεγάλο θέμα σχετικά με την τύχη που θα έχουν τα συγκεκριμένα αυθαίρετα κτίσματα. Οι γνώμες διίστανται ακόμη και μέσα στον Δήμο, μια και, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Μάριος Μαραγκάκης, «μπορεί η κατασκευή των κτηρίων αυτών να είναι παράνομη, αλλά πρέπει να εξετάσουμε αν αξίζει περισσότερο να αξιοποιηθούν παρά να γκρεμιστούν, μια και κόστισαν κάποια χρήματα». Από την πλευρά του, όμως, ο αντιδήμαρχος Διοικητικού Γιάννης Πουλόπουλος υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που είναι παράνομα, επιβάλλεται να γκρεμιστούν.
Σίγουρα, πάντως, είναι δυνατόν να γίνει λόγος για υπόσκαφα… δύο ταχυτήτων. Ένα από αυτά, εκείνο που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Ελεούσης στα Ανάβρυτα, αποτελεί ντροπή και εστία μόλυνσης για τη γειτονιά. Εγκαταλελειμμένο και κατεστραμμένο, γεμάτο σκουπίδια, σπασμένα τζάμια, μπάζα και ξερόχορτα. Κι όλα αυτά ενώ παραδίπλα βρίσκεται το μοναδικό γηπεδάκι μπάσκετ της περιοχής, όπου συχνάζουν πολλά παιδιά, ενώ λίγο παραπέρα βρίσκεται το τοπικό σχολείο.
Πώς θα χρησιμοποιηθεί το υπόσκαφο του Πολυδρόσου;
Από την άλλη, το υπόσκαφο που βρίσκεται στο Πολύδροσο διατηρείται σε καλή κατάσταση. Πρόσφατα μάλιστα ανακαινίστηκε- τοποθετήθηκαν υαλοπίνακες και στόρια στα παράθυρα. Δεν έχει γίνει πάντως ακόμη γνωστό σε ποιόν θα δοθεί και ποια θα είναι η χρήση του.
Όσο για τα υπόσκαφα που αναγέρθηκαν σε Ψαλίδι και Άγιο Κοσμά χρησιμοποιούνται ως γραφεία τοπικών συλλόγων – του Εξωραϊστικού Ψαλιδίου το ένα και του συλλόγου «Κρηταγενής Ζευς» και των προσκόπων το άλλο.
Οι κάτοικοι είναι διχασμένοι, αφού άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γκρεμιστούν και οι χώροι να χρησιμοποιηθούν ξανά ως πλατείες και άλλοι πιστεύουν ότι αξίζει να αξιοποιηθούν ως στέγη συλλόγων και συνάθροισης γειτόνων.
Ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης είχε δηλώσει από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα πρέπει να διερευνηθεί το νομικό καθεστώς γύρω από τα επίμαχα κτήρια, ώστε ενδεχομένως να βρεθεί κάποια λύση για την αξιοποίησή τους.
Από την άλλη, ο κ. Αλεξανδρής είχε δηλώσει με γλαφυρό τρόπο ότι «ενδεχομένως πρέπει να κάνουμε τοπικά δημοψηφίσματα για να δούμε τι θέλουν οι κάτοικοι της κάθε περιοχής». Διαπιστώνοντας από κοντά τις διαφορετικές απόψεις των κατοίκων γύρω από το θέμα, μάλλον έχει δίκιο.