Η προηγούμενη διοίκηση, παρά τις επίσημες εκκλήσεις, αδιαφόρησε. Η ευθύνη, πλέον, περνά στη νέα δημοτική αρχή που πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, η τιμή των 40 μικρογραμμαρίων στον συγκεκριμένο ρύπο δεν θα πρέπει να παραβιάζεται για περισσότερες από 35 ημέρες τον χρόνο, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ε, λοιπόν, η πρωτεύουσα πρόλαβε να συμπληρώσει ήδη 15 ημέρες υπερβάσεων, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε τα Σαββατοκύριακα, για τα οποία το αρμόδιο υπουργείο δεν κοινοποιεί τις μετρήσεις. «Πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Λυκόβρυση, με 11 παραβιάσεις (οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων κυμάνθηκε από 58 έως 109 μικρογραμμάρια), ενώ στη λίστα βρήκε θέση για μία ημέρα και το Μαρούσι με 72 μικρογραμμάρια.
Τα μπάζα και η αδιαφορία του Δήμου
Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μιχάλης Πετράκης, στην έξαρση των αιωρούμενων σωματιδίων σημαντικός είναι ο ρόλος της έλλειψης πρασίνου, που λειτουργεί ως φυσικό φίλτρο, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Εξίσου επιβαρυντικά λειτουργούν επίσης τα μπάζα στους δρόμους, καθώς και η κακή ποιότητα της ασφάλτου που χρησιμοποιούνται στα έργα οδοποιίας. Είναι ενδεικτικό ότι η κινητή μονάδα του Αστεροσκοπείου στις μετρήσεις που πραγματοποίησε στη Λ. Κύμης, πριν και κατά τη διάρκεια κατασκευής της Αττικής Οδού, διαπίστωσε κατακόρυφη αύξηση των τιμών στη φάση υλοποίησης των έργων. Παράλληλα, ο κ. Μ. Πετράκης αναφέρει και την προσωπική του εμπειρία στο Μαρούσι, όπως εδώ και περίπου ένα τρίμηνο οι βασικοί δρόμοι έχουν γεμίσει από σωρούς χωμάτων, λόγω των έργων τοποθέτησης οπτικών ινών, και παρά τις επισημάνσεις του προς τον Δήμο δεν έχει διαπιστώσει να λαμβάνεται οποιοδήποτε μέτρο. Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο η κινητή μονάδα διαπίστωσε στην Πεντέλη στιγμιαίες κατακόρυφες αυξήσεις τιμών, οι οποίες αποδόθηκαν σε αέρια ρεύματα τα οποία μετέφεραν τους ρύπους στη συγκεκριμένη περιοχή.
Με άλλα λόγια, ακόμη και το Αστεροσκοπείο Αθηνών πήρε μια γεύση για το πώς αντιλαμβανόταν η προηγούμενη διοίκηση τα θέματα υγείας των πολιτών της. Η «Α» καθημερινά γίνεται δέκτης δεκάδων πολιτών που διαμαρτύρονται για ανολοκλήρωτα έργα και μπάζα που σωρεύονται στους δρόμους από συνεργεία που έχουν αναλάβει το έργο τοποθέτησης οπτικών ινών. Ωστόσο, καμία αντίδραση δεν υπάρχει ακόμη από πλευράς των αρμόδιων αρχών, είτε προς την κατεύθυνση να πιεστούν οι εργολάβοι των έργων να αποκαταστήσουν το οδόστρωμα, είτε μέσω της ανάληψης αντιμετώπισης του προβλήματος από τα συνεργεία του Δήμου. Τα παραδείγματα, όπως αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός της «Α», είναι αρκετά.
Χάνουμε 5.000 ζωές τον χρόνο!
Το πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια θα γίνεται ολοένα και πιο έντονο για την Αττική, ιδιαίτερα καθώς από το 2010 η τιμή των 50 μικρογραμμαρίων δεν θα πρέπει να παραβιάζεται για περισσότερες από 7 φορές ετησίως, ενώ η μέση τιμή θα μειωθεί στα 20 μικρογραμμάρια. Ωστόσο, υπάρχει μία άλλη κατηγορία μετρήσεων που πραγματικά προκαλεί σοκ, γιατί αφορά στην υγεία των ανθρώπων. Σε πρόσφατη ημερίδα τής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ecocity, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κλέα Κατσουγιάννη, αποκάλυψε τα αποτελέσματα μίας σημαντικής έρευνας. Σύμφωνα με αυτήν, οι υπερβολικά μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα προκαλούν πέντε χιλιάδες θανάτους τον χρόνο. Παράλληλα, κάθε τριαντάρης της πρωτεύουσας, θα κέρδιζε από έναν χρόνο ζωής, εάν οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων μειώνονταν κατά 15mg/m3. Τέλος, από την έρευνα προέκυψε ότι κάθε αύξηση του συγκεκριμένου ρύπου κατά 10 μικρογραμμάρια αυξάνει τη θνησιμότητα σε ποσοστό 0,6%.
Απαιτείται άμεση δράση
Το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπερνά τα όρια του Δήμου Αμαρουσίου και σίγουρα δεν αποτελεί ευθύνη αποκλειστικώς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, κάθε τοπική αρχή οφείλει να αφαιρεί όσους παράγοντες επιβαρύνουν την ήδη πνιγηρή ατμόσφαιρα της καθημερινότητάς μας. Έστω και «φρέσκια» στα καθήκοντά της, η νέα δημοτική αρχή πρέπει να σπεύσει άμεσα να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες σε διάφορους δρόμους της πόλης, απομακρύνοντας την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αλλά και αποτρέποντας τον κίνδυνο πρόκλησης κάποιου ατυχήματος ή δυστυχήματος. Πολύ περισσότερο που εάν βρέξει πολλοί από τους «ταλαιπωρημένους» δρόμους του Αμαρουσίου θα μετατραπούν σε παγίδες για οδηγούς και πεζούς.
Ελπίζουμε ότι τα αντανακλαστικά των νέων υπεύθυνων του Δήμου Αμαρουσίου να μην έχουν κανένα κοινό σημείο με τα αντίστοιχα της απερχόμενης διοίκησης…