Το pedion 24, όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, καταμετρά σε 24ωρη βάση το συνολικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που προκαλείται από διάφορες πηγές, όπως η ραδιοφωνία, η τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία και τα αποτελέσματά του καθίστανται διαθέσιμα στο διαδίκτυο σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση, στη διεύθυνση www.pedion24.ntua.gr.
Και στα Βόρεια Προάστια, με σταθμούς μέτρησης σε Μαρούσι, Κηφισιά και Μελίσσια καταγράφονται από τις 20 Νοεμβρίου 2006 και σε καθημερινή βάση οι τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από πολλαπλές πηγές, όπως μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας.
Η «Α» επικοινώνησε με τους υπεύθυνους του προγράμματος και ειδικότερα με τον Νίκο Παπαφιλίππου, προϊστάμενο του τμήματος σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες της Δ/νσης Εταιρικών Σχέσεων της Cosmote και ζήτησε μια πρώτη εικόνα για τις μετρήσεις στα Βόρεια Προάστια. Ο κ. Ν. Παπαφιλίππου εμφανίστηκε κατηγορηματικά καθησυχαστικός ως προς τις βλαβερές ή μη συνέπειες των ακτινοβολιών.
"Χαμηλά και αβλαβή τα επίπεδα ακτινοβολίας"
«Όπως μπορείτε και ιδίοις όμμασι να διαπιστώσετε ότι με βάση τα όρια που έχουν θεσπιστεί από την ελληνική νομοθεσία, οι μετρήσεις και στους τρεις σταθμούς αποδεικνύουν ότι τα επίπεδα της Η/Μ ακτινοβολίας βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι μια κεραία κινητής τηλεφωνίας είναι έτσι τοποθετημένη και έχει τόση ενέργεια, ώστε να μην προκαλεί κανενός είδους προβλήματα στην υγεία των κατοίκων. Το δίκτυο είναι έτσι δομημένο, ώστε να αποτελείται από πολλές κατά τόπους κεραίες που "μαρκάρουν" την περιοχή τους. Στην ουσία διασφαλίζεται το σήμα για τους χρήστες σε όλες τις περιοχές, δίχως επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τις ακτινοβολίες. Άλλωστε, η διάχυση της ακτινοβολίας είναι οριζόντια, από κεραία σε κεραία, οι οποίες βρίσκονται σε ψηλά σημεία, ταράτσες, λόφους κ.λπ. Και, ξέρετε, αν υπήρχαν κενά διαστήματα ανάμεσα στις κεραίες, ενδεχομένως οι ίδιοι που ανησυχούν τώρα για τις ακτινοβολίες, θα διαμαρτύρονταν επειδή δεν έχουν καλό σήμα. Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε γύρω στους 100.000 χρήστες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται στη γραμμή; Έπρεπε να βρεθεί ο πλέον αβλαβής και λειτουργικός τρόπος για να εξυπηρετηθεί η καθημερινή ζήτηση». Και ο κ. Ν. Παπαφιλίππου καταλήγει: «Θα μπορούσα εδώ να πω ότι πρέπει περισσότερο να ανησυχούν όταν το κινητό τους δεν έχει καλό σήμα, γιατί αυτό σημαίνει ότι ο δέκτης της συσκευής εντείνει τη λειτουργία του για να βρει σήμα, εκπέμποντας μεγαλύτερη ακτινοβολία εκ του σύνεγγυς στον χρήστη. Το ζητούμενο, επομένως, είναι το καλύτερο σήμα μέσω των κεραιών, οι οποίες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, δεν συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Όσο για την εγκυρότητα των μετρήσεων, τονίζει: «Όπως ήδη ξέρετε, φέρουν τη σφραγίδα και την εγκυρότητα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εμείς απλώς καταγράφουμε τα στοιχεία καθημερινά και από το Πολυτεχνείο ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα τα αναλυτικά αποτελέσματα».
Τα κριτήρια των περιοχών
Η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών για την εγκατάσταση των σταθμών μέτρησης έχει γίνει με βάση πολλαπλά κριτήρια, όπως είναι η πληθυσμιακή συγκέντρωση και η παρουσία ευαίσθητων χώρων, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία κ.λπ. Τα δεδομένα των μετρήσεων παρουσιάζονται με τη μορφή διαγραμμάτων που μπορούν να διαβαστούν από το ευρύ κοινό, ενώ παράλληλα με τα στοιχεία των μετρήσεων παρατίθενται και τα όρια ασφαλούς έκθεσης που έχει θεσπίσει το ελληνικό κράτος με το νόμο 3431/2006, επιτρέποντας έτσι στον κάθε ενδιαφερόμενο να καταλήξει άμεσα, εύκολα και έγκυρα σε συμπεράσματα για την προστασία και την ασφάλεια του κοινού.
Το pedion 24 υλοποιείται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με στόχο «τη διασφάλιση της διαφάνειας και εγκυρότητας των στοιχείων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ τα αποτελέσματά του δημοσιοποιούνται αυτόματα στο διαδίκτυο. Το Κέντρο Διαχείρισης του pedion24 στεγάζεται στο Εργαστήριο του ιδρύματος, όπου ανά 24 ώρες καταλήγουν για εκχώρηση και αποθήκευση οι μετρήσεις της ημέρας.
Τα τεχνικά στοιχεία των μετρήσεων
Η μεταφορά των δεδομένων από τους σταθμούς μέτρησης προς το Κέντρο Διαχείρισης επιτυγχάνεται μέσω δικτύου τεχνολογίας GSM, μέσω του οποίου πραγματοποιείται άλλωστε και αντίστροφα ο έλεγχος των σταθμών μέτρησης από το Κέντρο Διαχείρισης (έλεγχος για σφάλματα, βλάβες κ.λπ.). Τέλος, στη διάθεση του προγράμματος βρίσκονται ειδικοί ανιχνευτές μέτρησης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, πιστοποιημένοι και συμμορφωμένοι πλήρως με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, οι οποίοι, λειτουργώντας σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από τις μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες – ICNIRP, προσθέτουν στην αξιοπιστία του προγράμματος.
Όπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο Τύπου που συνόδευσε την έναρξη του προγράμματος, «το pedion 24 αποτελεί σαφέστατα μια από τις αποδείξεις του πόσο η εξέλιξη της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων μπορούν να συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη πληροφόρηση, καθώς και στην ενίσχυση του, τόσο σημαντικού για την καθημερινότητά μας, αισθήματος ασφάλειας».
Στην ιστοσελίδα του pedion 24 είναι διαθέσιμες στο κοινό οι μετρήσεις των σταθμών που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πού βρίσκονται οι μετρητές στα Βόρεια Προάστια
ΜΑΡΟΥΣΙ
Διεύθυνση: Δημοκρίτου & Ζηρίδη
Γεωγραφικό μήκος, πλάτος/Υψόμετρο: 23d47.66′, 38d02.23’/180m
Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας: 2006/10/02 13:42:00.0
ΜΕΛΙΣΣΙΑ
Διεύθυνση: Λευκάδος 5
Γεωγραφικό μήκος, πλάτος/Υψόμετρο: 23d50.19′, 38d2.93’/342m
Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας: 2006-05-06 14:38:00.0
ΚΗΦΙΣΙΑ
Διεύθυνση: Νίκης 2
Γεωγραφικό μήκος, πλάτος/Υψόμετρο: 23d48.48′, 38d03.94’/300m
Ημερομηνία έναρξης λειτουργίας: 2006-11-20 12:00:00.0