Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι επιγραφές στα πεζοδρόμια του Αμαρουσίου
Αν ο Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει ν’ αδιαφορεί για τις μεγάλες φωτεινές διαφημιστικές επιγραφές, μία από τις οποίες έκοψε πριν από μήνες το νήμα της ζωής ενός παλικαριού, τότε οι υπαίθριες διαφημίσεις, που φύονται ανεξέλεγκτα από δω και από ’κει, ασφαλώς θα είναι για τους δημοτικούς μας… ταγούς ψιλά γράμματα.
Σε κάθε δρόμο, μικρό ή μεγάλο, στην άκρη των πεζοδρομίων, τοποθετούνται διαφημιστικές επιγραφές επάνω σε στύλους, χωρίς κανείς να παίρνει είδηση και χωρίς κανένας αρμόδιος ν’ αναλαμβάνει πρωτοβουλία και να εφαρμόζει τον νόμο. Οι πινακίδες σήμανσης που βάζουν οι ιδιώτες έμποροι για να… δείξουν στους διερχόμενους οδηγούς πού είναι το κάθε μαγαζάκι, έχουν μετατρέψει και το Μαρούσι σε άναρχο παζάρι, ενώ η δημοτική αρχή –ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας- κάνει τα στραβά μάτια.
Κι όμως, αυτές οι μικρές ταμπέλες, πάνω σε στύλους, που συνήθως τοποθετούνται κοντά σε φωτεινούς σηματοδότες ή ακόμη και πάνω σε αυτούς, εγκυμονούν πολλούς κινδύνους, όχι μόνο για την ασφάλεια των οδηγών, των οποίων η προσοχή περισπάται, αλλά και για τους διερχόμενους πεζούς, που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα ήδη στενά πεζοδρόμια. Επίσης, συχνό είναι το φαινόμενο της πτώσης των συγκεκριμένων ταμπελών μ’ ένα δυνατό φύσημα του αέρα, με όποια απρόοπτα συνεπάγεται αυτό. Φυσικά δεν γίνεται λόγος για τους συνανθρώπους μας με κινητικά προβλήματα ή για τις μητέρες που… τολμούν να μετακινούνται με το καροτσάκι στα εν λόγω πεζοδρόμια, για να μην κατέβουν στο οδόστρωμα και κινδυνέψουν από τα οχήματα.
Ο νόμος που μένει στα… χαρτιά
Ενώ, λοιπόν, ο νόμος που ψηφίστηκε επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου στο ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει «καμπάνες» και «τσουχτερά» πρόστιμα, γίνεται και εδώ ό,τι περίπου με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Κανένας νόμος δεν εφαρμόζεται, ελέω συμφέροντος, παρ’ όλο που το θεσμικό πλαίσιο είναι σαφές όσον αφορά στο ποιος είναι αρμόδιος για την αποκαθήλωση των πινακίδων, ύστερα από υπόδειξη της αστυνομίας. Επίσης, προβλέπονται κυρώσεις τόσο για τους παράνομα διαφημιζόμενους, όσο και για τις διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και για τους ιδιοκτήτες των κτηρίων, αν οι διαφημίσεις είναι πάνω σε ταράτσες, προσόψεις ή τοίχους.
Στον νόμο προβλέπεται, ταυτόχρονα, ότι στις περιπτώσεις που αρμόδιος για την επιβολή προστίμου ή για την αφαίρεση των παράνομων διαφημιστικών πλαισίων και επιγραφών είναι ο ΟΤΑ, ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας μπορεί να ορίζει σε αυτόν προθεσμία μέχρι ένα μήνα, προκειμένου είτε να επιβάλει το πρόστιμο, είτε να εκδώσει την πράξη αφαίρεσης διαφημιστικού πλαισίου, ή να εκτελέσει τέτοια πράξη αν έχει εκδοθεί. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η αρμοδιότητα περιέρχεται στον γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Στην περίπτωση αυτή αφαιρείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ποσοστό ίσο με το τριπλάσιο των εξόδων αφαίρεσης του διαφημιστικού πλαισίου.
Ξήλωμα και πρόστιμο
Μάλιστα, υπάρχει και δεδικασμένο, βάσει δύο αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει και αναφέρουν: «…Ο δήμος ή η κοινότητα στην περιφέρεια του οποίου έγινε παράβαση κατά τη διενέργεια των πράξεων του νόμου αυτού είναι υπόχρεος και αρμόδιος για την επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση, ανεξάρτητα αν η πράξη ή διαφήμιση έγινε σε χώρους που ανήκουν στο Δημόσιο, στον ΟΤΑ ή σε ιδιώτες. Οι κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος νόμου αναγραφόμενες, αναρτώμενες ή επικολλημένες διαφημίσεις αφαιρούνται ή εξαλείφονται, τα δε τοποθετούμενα πλαίσια επιγραφών και διαφημίσεων κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και αφαιρούνται τα υλικά αντικείμενα από συνεργεία του δήμου ή της κοινότητας, ύστερα από απόφαση του δημάρχου ή του αντιπροέδρου της κοινότητας, αφού προηγουμένως γίνει διαπίστωση της παράβασης από τη δημοτική αστυνομία ή την οικεία αστυνομική αρχή…».
Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί σε μια σειρά από δράσεις και συγκεκριμένα:
– Ήδη από το 1999, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για λόγους οδικής ασφάλειας, κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών και σε βάθος 150 μ. εκατέρωθεν του άξονα (προκειμένου για περιοχές που δεν είναι κατοικημένες) ή σε ζώνη βάθους 40 μ. εκατέρωθεν του άξονα της εθνικής οδού (εφόσον διέρχεται από κατοικημένη περιοχή και το όριο ταχύτητας είναι πάνω από 70 χλμ. την ώρα), απαγορεύεται παντελώς κάθε υπαίθρια διαφήμιση. Οι απαγορεύσεις αυτές αφορούν άμεσα στην οδική ασφάλεια και πρέπει να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα. Για τον λόγο αυτό, οι Περιφέρειες όλης της χώρας θα προχωρήσουν άμεσα στην έκδοση πράξεων αφαίρεσης και στην αποξήλωση των διαφημιστικών πλαισίων που βρίσκονται σε ζώνη βάθους 40 μ. (αν είναι εντός κατοικημένης περιοχής και η ταχύτητα είναι πάνω από 70 χλμ.) ή 150 μ. (αν είναι εκτός κατοικημένης περιοχής) αντίστοιχα, κατά μήκος των εθνικών και επαρχιακών οδών. Όπου είναι δυνατόν η εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων θ’ ανατεθεί στην «ΤΕΟ Α.Ε.». Παράλληλα οι γενικοί γραμματείς των Περιφερειών θα προχωρήσουν άμεσα στην επιβολή προστίμων από 1.467 ευρώ.
– Επιβάλλεται πρόστιμο 29.347 ευρώ για κάθε πλαίσιο σε βάρος: α) των ιδιοκτητών των κτηρίων, όταν το διαφημιστικό πλαίσιο είναι πάνω σε ταράτσα ή σε πρόσοψη κτηρίου, ή των ιδιοκτητών των οικοπέδων και γηπέδων που παραχώρησαν τον χώρο για την τοποθέτησή του, β) των διαφημιστικών εταιρειών που έχουν τοποθετήσει τα πλαίσια και γ) των διαφημιζομένων, δηλαδή των εταιρειών που διαφημίζονται σε αυτά.
– Η «ΕΑΧΑ Α.Ε.» θα επιταχύνει το πρόγραμμα αφαίρεσης των διαφημιστικών πλαισίων στους άξονες των κεντρικών οδών της Αθήνας και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων θα αρχίσει άμεσα την επιβολή προστίμων ύψους από 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε διαφημιστικό πλαίσιο, σε βάρος:
α) των ιδιοκτητών ή εκμισθωτών των χώρων, β) των διαφημιστικών εταιρειών και γ) των διαφημιζόμενων.
– Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει αμέσως να επιβάλουν σε βάρος των ιδιοκτητών των διαφημιστικών εταιρειών, που έχουν τοποθετήσει τα πλαίσια και των διαφημιζόμενων τα διοικητικά πρόστιμα που προβλέπονται και ν’ αποξηλώσουν τα παράνομα διαφημιστικά πλαίσια από τις ταράτσες.
– Ο ΟΟΣΑ θα πρέπει να προσαρμόσει τις διαφημίσεις που προβάλλονται στα στέγαστρα των στάσεων στη σχετική διάταξη του ΚΟΚ. Η διαφήμιση πρέπει να είναι τοποθετημένη σε τέτοια θέση, ώστε να μην είναι ορατή από τους οδηγούς. Θα πρέπει, επίσης, να εφαρμόσει τη διάταξη του άρθρου 83του ΚΟΚ, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται μεν η αναγραφή ή η τοποθέτηση διαφήμισης στο εξωτερικό του αμαξώματος αυτοκινήτων που εκτελούν δημόσια συγκοινωνία, εφόσον όμως δεν ανατρέπεται ο ομοιόμορφος χρωματισμός που χαρακτηρίζει το δημόσιο μέσο μεταφοράς. Δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε, τα μόνα διαφημιστικά πλαίσια που επιτρέπεται να είναι φωτεινά είναι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, τα πλαίσια τύπου «ΠΥΡΓΟΣ», τα πλαίσια που τοποθετούνται στις στάσεις των λεωφορείων και τα πλαίσια στη βάση της οροφής των περιπτέρων, η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα υπόλοιπα διαφημιστικά πλαίσια, όπου κι αν βρίσκονται.
Όλοι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας πρέπει να καθορίσουν άμεσα χώρους για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν συμπεριληφθεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα τις διατάξεις για την υπαίθρια διαφήμιση.
Τι προβλέπει το άρθρο 20 για τις επιγραφές και διαφημίσεις
1. Απαγορεύεται:
α) η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών ή διαφημίσεων πέρα από το ιδεατό στέρεο του οικοπέδου και πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος του κτηρίου,
β) η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών και διαφημίσεων σε περιοχές ειδικής προστασίας, αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά κέντρα, χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, μνημεία, παραδοσιακά κτήρια ή σύνολα και στον περιβάλλοντα χώρο αυτών, εκτός αν άλλως ορίζεται από τις ειδικές για κάθε περίπτωση διατάξεις,
γ) η οπτική κάλυψη εν όλω ή εν μέρει των παραπάνω χώρων ή κτηρίων από οποιαδήποτε θέση ή απόσταση από φωτεινές ή μη επιγραφές και διαφημίσεις. Στις παραπάνω περιπτώσεις β’ και γ’ καθώς και όπου από οποιαδήποτε διάταξη απαιτείται έλεγχος των κτηρίων από την ΕΠΑΕ, η τοποθέτηση φωτεινών ή μη επιγραφών ή διαφημίσεων επιτρέπεται ύστερα από έκδοση άδειας από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και ύστερα από έγκριση της ΕΠΑΕ. Το ανώτατο ύψος των επιγραφών και διαφημίσεων στα δώματα των κτηρίων ορίζεται σε 1,80 μ., στις περιπτώσεις που έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης και σε 3,30 μ. όταν δεν έχει εξαντληθεί.
2. Η τοποθέτηση επιγραφών ή διαφημίσεων σε κτήριο, οικόπεδο, κοινόχρηστο χώρο ή γήπεδο επιτρέπεται μόνο ύστερα από άδεια του δήμου ή της κοινότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1491/1984 (ΦΕΚ 173 Α), όπου διά σχετικής κοινής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων καθορίζονται ειδικότερα οι προδιαγραφές, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία τοποθέτησής τους.
3. Οι άδειες της παραγράφου 2 δεν απαιτούνται για επιγραφές ή διαφημίσεις μέσα από τις προθήκες κλειστών χώρων και για επιγραφές μικρού μεγέθους, το πολύ 30×40 εκ. στις όψεις του κτηρίου, που δηλώνουν τη χρήση του κτηρίου ή τμήματός του ή την ιδιότητα των ενοίκων του.
4. Δεν θίγονται με τον νόμο αυτό ειδικές διατάξεις που επιβάλλουν περιορισμούς στην τοποθέτηση επιγραφών και διαφημίσεων, φωτεινών ή μη.