Την περασμένη εβδομάδα είχαμε την πρώτη μετεκλογική αντιπαράθεση για το θέμα ανάμεσα στην ΚΕΔΚΕ και την κυβέρνηση.
Την αρχή της νέας κόντρας αποτέλεσε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, την περασμένη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στην οποία τονίστηκε ότι "είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να μην είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της λόγω της συνεχούς αφαίμαξης πόρων από το κράτος".
"Υπαναχωρεί η κυβέρνηση στις υποσχέσεις της"
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η KEΔKE τονίζεται ότι "παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις ότι θα αποδοθούν πλήρως θεσμοθετημένοι πόροι, αλλά και θεσμοθετημένες οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους έναντι των OTA, αυτό που καταγράφεται με ακριβή συνέπεια είναι η υπαναχώρηση της κυβέρνησης απέναντι στις ίδιες τις δεσμεύσεις της".
Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για την κάλυψη του κόστους μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Για ό,τι αφορά στη λειτουργία παιδικών σταθμών, αθλητικών χώρων, τη συντήρηση σχολείων και την πολιτική προστασία, οι Δήμοι έχουν δαπανήσει 421 εκατομμύρια ευρώ,την ώρα που οι αποδόσεις από τον προϋπολογισμό ανέρχονται μόλις στα 180 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την KEΔKE, "με τον τρόπο αυτό η Αυτοδιοίκηση "δάνεισε" φέτος από το ταμείο της στο κράτος 241 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό από το 2003 ανέρχεται στα 883 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, μέχρι τώρα δεν έχει δρομολογηθεί η διαδικασία απόδοσης των πόρων που παρακρατήθηκαν και που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της KEΔKE, ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ".
Η απάντηση του υπουργείου
Το υπουργείο Εσωτερικών απέδωσε σε "προεκλογικές -εντός των οργάνων της ΚΕΔΚE- σκοπιμότητες την άδικη επίθεση για τον προϋπολογισμό του 2007 και τα διατιθέμενα προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση κονδύλια". Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, υποστηρίζει ότι κάλυψε και συνεχίζει να καλύπτει τις δαπάνες για τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους ΟΤΑ, ενώ θεσμοθέτησε και λειτουργεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.
"Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, "το κόστος της μισθοδοσίας του προσωπικού που μονιμοποιείται θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας των ΚΕΠ (45 εκατ. ευρώ) και των μερικώς απασχολουμένων (60 εκατ. ευρώ) έχουν ήδη τεθεί σε ειδικό κωδικό". "Είναι παράξενο" καταλήγει η ανακοίνωση "εκείνοι που ουδεμία ουσιαστική διαμαρτυρία εξέφραζαν, όταν επί χρόνια παρακρατούνταν οι θεσμοθετημένοι πόροι της αυτοδιοίκησης από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να διαμαρτύρονται τώρα".
Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι ούτε το δώρο των εργαζομένων δεν θα μπορέσουν να δώσουν, αφού τα οικονομικά τους είναι σε άθλια κατάσταση. Όπως υποστηρίζουν, οι δαπάνες των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και εκείνες που ήδη μεταφέρθηκαν, αλλά και η μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, "δημιουργούν μόνιμη πηγή οικονομικής καχεξίας στους περισσότερους Δήμους", κάτι που, άλλωστε, είχε τονιστεί ιδιαίτερα και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, με θέμα τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, ενόψει του προϋπολογισμού του 2007.
Όπως είναι φυσικό, ο υδράργυρος στο θερμόμετρο της κόντρας ΟΤΑ – κυβέρνησης αναμένεται να ανέβει κι άλλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ
–