Πρόκειται για το μοναδικό σχολείο με το συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο υπάρχει στην Ανατολική Αττική και σίγουρα το λουκέτο θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλήγμα για όση αγροτική ζωή έχει απομείνει, και δεν είναι λίγη, στην περιοχή σήμερα.
Ο λόγος για την παύση της λειτουργίας του, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι ο περιορισμένος αριθμός των μαθητών που φοιτούν σε αυτό. Ένα επιχείρημα που αντικρούει με δηλώσεις του στην «Α» ο διευθυντής του ΤΕΕ κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος τονίζει: «Αν εξετάσουμε καλά και τα υπόλοιπα ΤΕΕ, θα δούμε ότι ο αριθμός των μαθητών είναι περισσότερος, απλώς επειδή κάθε ΤΕΕ καλύπτει μεγαλύτερη γκάμα τομέων σε σχέση με τον δικό μας. Αν, όμως, απομονώσουμε κάθε τμήμα ξεχωριστά, θα δούμε ότι ο αριθμός των μαθητών είναι ανάλογος με τον δικό μας». Και προσθέτει: «Με τον νέο νόμο η πρώτη τάξη στα ΤΕΕ είναι κοινή για όλους. Έπειτα, όμως, ο κάθε μαθητής μπορεί να μεταπηδήσει σε όποιον κλάδο θέλει, γιατί όχι και στον κάδο που καλύπτει το ΤΕΕ Αναβρύτων. Το υπουργείο, πάντως, για φέτος δεν μας επιτρέπει νέες εγγραφές μαθητών, κάτι που σημαίνει ότι του χρόνου η 3η τάξη θα είναι και η τελευταία που θα βγει από το σχολείο μας, αν δεν γίνει κάτι».
Ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση προς τους δημάρχους των όμορων με το δάσος Συγγρού Δήμους Αμαρουσίου, Μελισσίων και Κηφισιάς, υποστηρίζοντας ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να κάνουν κάτι. «Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι Δήμοι μέσω των Σχολικών Επιτροπών και να σώσουν το μοναδικό ειδικό σχολείο που βγάζει τεχνικούς γεωπόνους στην Ανατολική Αττική. Αλλά και όποιος ευαρεστείται να βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος».
Το θέμα θέλησε να αναδείξει με δηλώσεις του στην «Α» και ο πρώην πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας Γ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του νέου δημάρχου Μ. Γραφάκου στα Μελίσσια. «Ένα προσωπικό 17 γεωπόνων προσπαθεί να διδάξει τα παιδιά και να κρατήσει ζωντανή την ελάχιστη αγροτική οικογένεια που έχει απομείνει στην Αν. Αττική», μας λέει και προσθέτει: «Αν τελικά του χρόνου το υπουργείο Παιδείας κλείσει το σχολείο, τότε εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιος θα φέρει την ευθύνη της διαδικασίας εκπλήρωσης των όρων της διαθήκης της Ιφιγένειας Συγγρού; Με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η αγροτική εκπαίδευση των γεωπόνων, όπως ορίζει το κληροδότημα;». Ο κ. Γ. Ζαφειρόπουλος έκανε λόγο, μάλιστα, για ανάγκη σύστασης μιας συντονιστικής επιτροπής με στόχο την κινητοποίηση των αγροτών και όσων ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου προκειμένου να αποτραπεί η παύση του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ