Πάνω από 10.000 γλαστράκια με φυτά, που προέρχονταν από τα φυτώρια του Δήμου Αμαρουσίου, μοιράστηκαν σε περίπου 8.000 μαθητές σχολείων της πόλης, από εθελοντές, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη, με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Με μήνυμα «φύτεψέ με, υιοθέτησέ με», ο Δήμος κάλεσε τους μαθητές να αναλάβουν δράση και να γίνει μια νέα αρχή, προκειμένου να ενισχυθεί το πράσινο της πόλης.
Σταθερά «πράσινο Μαρούσι»
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος ανέφερε ότι η «συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά από άλλες δράσεις και ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα από το Δήμο Αμαρουσίου, με στόχο αφενός την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής και αφετέρου την ενίσχυση, ανάδειξη και προστασία του υφιστάμενου πρασίνου της πόλης. Ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως μια σειρά αναδασώσεις στις οποίες συμμετείχε ο Δήμος, ο καθαρισμός του κτήματος Καρέλλα και του δάσους Μιμικόπουλου, η ενίσχυση του εξοπλισμού του Δήμου με νέα μέσα για την αποτελεσματικότερη πυροπροστασία των χώρων πρασίνου του προαστίου μας, καθώς και η ενεργοποίηση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου».
Με τη συμμετοχή των πολιτών
Και ο κ. Πατούλης πρόσθεσε: «Παράλληλα με τις δράσεις αυτές ο Δήμος Αμαρουσίου προωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων, που στόχο έχουν την ενίσχυση του αστικού πρασίνου του προαστίου μας. Είναι γεγονός ότι ως Δήμος έχουμε το προνόμιο να φιλοξενούμε στα όρια της πόλης μας σημαντικούς χώρους πρασίνου υπερτοπικής σημασίας, όπως το Άλσος Συγγρού, το Άλσος Μιμικόπουλου, οι παραρεμάτιες περιοχές στα σύνορα με το Χαλάνδρι, το κτήμα Καρέλλα κλπ. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό.
Η συνολική επιφάνεια του αστικού πρασίνου της πόλης μας, σήμερα έχει συνολική επιφάνεια 277.000 τ.μ. Ουσιαστικά, σε κάθε κάτοικο του Αμαρουσίου αναλογούν περίπου 2,7 τ.μ. πρασίνου. Σε αυτά τα 2,7 τ.μ. δεν περιλαμβάνουμε τους μεγάλους χώρους υπερτοπικής σημασίας.
Οι δράσεις λοιπόν που ο Δήμος αναλαμβάνει έχουν στόχο αφενός τη διαφύλαξη και ανάδειξη του υφιστάμενου πρασίνου. Και αφετέρου, την περαιτέρω ενίσχυσή του.
«Πράσινος» απολογισμός
Στα πλαίσιο αυτό τη διετία 2007-2008 έχουν γίνει μεταξύ άλλων:
- Η φύτευση περισσότερων από 1.000 νέων δένδρων και 30.000 θάμνων και φυτών.
- Η σταδιακή αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων πάρκων της πόλης και η περαιτέρω ενίσχυση τους με νέα φυτά και δέντρα.
- Η συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου σε διαδημοτικά προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.
- Η επαναπαλλοτρίωση του κτήματος Καρέλλα, προκειμένου να διαφυλαχθεί από την οικοπεδοποίηση, ώστε να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και πρασίνου, με εξασφάλιση της πρόσβασης σε αυτό όλων των πολιτών.
- Η δημιουργία μιας “πράσινης συμμαχίας εθελοντών” από πολίτες κάθε ηλικίας από κάθε γειτονιά της πόλης, οι οποίοι σε συνεργασία με τον Δήμο αναπτύσσουν δράσεις που έχουν σαν στόχο τη φύλαξη και πυροπροστασία των υφιστάμενων χώρων πρασίνου.
- Η υποβολή πρότασης στο ‘‘Πρόγραμμα Πράσινη Ζωή στην πόλη’’, προϋπολογισμού 2,7 εκατ. ευρώ, μέσα από το οποίο φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε “πράσινες διαδρομές” κατά μήκος των γειτονιών του Αμαρουσίου.
- Η ολοκλήρωση του δημόσιου διαλόγου για την αναθεώρηση των χρήσεων γης και η ψήφιση ενός νέου σχεδίου από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα από την οποία στοχεύουμε μεταξύ άλλων να πετύχουμε και την ενίσχυση του αστικού πρασίνου στο Μαρούσι.
- Ο καθαρισμός των ρεμάτων της πόλης.
- Η δημιουργία ‘‘πράσινων πεζοδρομίων’’, σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
- Η ανακατασκευή των αύλειων χώρων των σχολείων μας, στις οποίες προβλέπεται να φυτευτούν δέντρα και φυτά.
- Η συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα ανακύκλωσης. Πρόσφατα μάλιστα ανακηρυχθήκαμε πρώτος Δήμος στο Λεκανοπέδιο, μετά το Δήμο της Αθήνας, στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών.
Εκστρατεία καθαριότητας
Το επόμενο διάστημα ξεκινά μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ευαισθητοποίησης για ζητήματα καθαριότητας.
Αυτό που είναι καθοριστικό και τονίζουμε ως δημοτική αρχή είναι ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η συμμετοχή σε προγράμματα ανακύκλωσης και η αύξηση του πράσινου της πόλης μας αφορά όλους. Πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Άλλωστε οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με τη συμμετοχή των πολιτών. Μόνο με τη βοήθεια των πολιτών και των φορέων μπορεί να εφικτό το Μαρούσι να έχει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πολύ πιο πράσινο, πιο υγιές, πιο ανθρώπινο, πιο ελκυστικό για όλους, με περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους πολίτες».