Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το οικοτροφείο «Εστία», αλλά και το σημαντικό έργο που επιτελεί, αναδείχθηκαν στη συζήτηση των συντελεστών της με την «Α», στο πλαίσιο του παζαριού που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του δημαρχείου, την Παρασκευή 10 Απριλίου 2009.
Στον χώρο όπου οι οικότροφοι διέθεταν προς πώληση διάφορα πασχαλιάτικα είδη, φτιαγμένα από τους ίδιους, συναντήσαμε τον κ. Αντώνη Λυράκο, νευρολόγο ψυχίατρο και επιστημονικά υπεύθυνο του οικοτροφείου, και συζητήσαμε την ιστορία και τα προβλήματα της «Εστίας».
Οικονομικό το πρόβλημα
Σύμφωνα με τον κ. Λυράκο, το κοινωνικό έργο της κινδυνεύει από την αργοπορία και την ασυνέπεια του κράτους.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «το κράτος είναι ασυνεπές, αναποτελεσματικό και δίνει τα ποσά της επιδότησης σε ακανόνιστα διαστήματα και αυτό προκαλεί πολλές δυσλειτουργίες». Δεδομένου ότι η «Ηπιονή», η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που υλοποιεί το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» δεν έχει άλλα έσοδα, αυτή η μη τακτική καταβολή των χρημάτων είναι καταστροφική.
Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι λόγω αυτού του γεγονότος, το επιστημονικό προσωπικό αλλάζει διαρκώς και οι οικότροφοι αντιμετωπίζουν ένα περιβάλλον «αστάθειας», που κάνει δυσκολότερο το έργο των ειδικών. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν αλλάξει τρεις ψυχολόγοι», σημειώνει ο κ. Λυράκος, συμπληρώνοντας ότι «τα αποτελέσματα του “Ψυχαργώς” είναι πολύ ικανοποιητικά αλλά κινδυνεύει από έλλειψη ρευστού».
Η «Εστία» αποτελεί «μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης υψηλού βαθμού προστασίας, στο οποίο φιλοξενούνται για διαβίωση, θεραπεία και υποστήριξη, άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές, με σκοπό να διασφαλισθεί η παραμονή τους στην κοινότητα και η συνέχιση των σχέσεων των ατόμων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας».
Η λειτουργία του εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία – Πρόνοια 2000 – 2006», στον άξονα προτεραιότητας 2 «Ψυχική Υγεία», Μέτρο 2.1 «Αποασυλοποίηση και κοινωνικοοικονομική (επαν)ένταξη ψυχικά ασθενών», γνωστό ως «Ψυχαργώς». Η χρηματοδότηση γινόταν τους πρώτους 18 μήνες λειτουργίας του, σε ποσοστό 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και σε ποσοστό 25% από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Από τη 01/12/2007 εντάχθηκε εξ ολοκλήρου στον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ελληνικό Δημόσιο.
Οι οικότροφοι
Στην «Εστία» φιλοξενούνται 15 οικότροφοι, τη φροντίδα των οποίων έχουν ειδικοί επιστήμονες. Συγκεκριμένα το επιστημονικό προσωπικό απαρτίζουν η ψυχολόγος Νικομάχη Ξυγκάκη, η κοινωνική λειτουργός Νταουντάκη Κατερίνα, η υπεύθυνη του νοσηλευτικού Ελένη Κουτσιούρου και ο λογοθεραπευτής Νίκος Νίκας.
Στη ζωή των οικότροφων συμπεριλαμβάνονται διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την επανένταξή τους στην κοινωνία. Η κ. Ιωάννα Κέστου, η διοικητική υπεύθυνη της «Εστίας», μας τόνισε ότι «πρόσφατα έγιναν επισκέψεις σε θέατρα, στη Λυρική Σκηνή, στο Πλανητάριο και γενικά οι οικότροφοι συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες έτσι ώστε να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία».
Επιτυχής επανένταξη
Μόλις 3 έως 5 φιλοξενούμενοι της «Εστίας» χρειάζονται συνοδό όταν κυκλοφορούν εκτός του κτηρίου. Οι υπόλοιποι «έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία και κάποιοι έχουν επανενταχθεί αξιοπρεπώς» επισημαίνει ο κ. Λυράκος.
Στον χώρο του δημαρχείου, είδαμε και συνομιλήσαμε με την Γεωργία, οικότροφο της «Εστίας», η οποία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και πλέον έχει δουλειά. «Είμαι πολύ καλά, συνήλθα και δουλεύω», μας δήλωσε με χαμόγελο.
Τα έσοδα από το παζάρι πασχαλινών ειδών διατέθηκαν στους οικότροφους για να τα αξιοποιήσουν κατά τη δική τους βούληση. Στον χώρο του δημαρχείου, διακρίναμε και κάποιους πίνακες ζωγραφικής, φιλοτεχνημένους από τους οικότροφους, που δεν ήταν προς πώληση, αλλά πρόκειται να αξιοποιηθούν σε εικαστική έκθεση στο μέλλον.
Ο κ. Λυράκος, γνωστοποιώντας μας το γεγονός, τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν» και επισήμανε για ακόμα μια φορά την ανάγκη να είναι συνεπές το κράτος στις υποχρεώσεις του.