Όπως, μάλιστα, είχε αποκαλύψει η «Α» σε πρόσφατο φύλλο της, σε άλλο αίτημα του συλλόγου, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σημειώνει ότι από μια εκ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας που είχε συνάψει σύμβαση με τον ΗΣΑΠ έχουν κατατεθεί μελέτες ραδιοεκπομπών για τις κεραίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στους εξής σταθμούς: Άνω Πατήσια, Ομόνοια, Ν. Φάληρο, Θησείο, Περισσός, Νερατζιώτισσα, Μοσχάτο, Αττική, Πευκάκια, Καλλιθέα, Μοναστηράκι, Πετράλωνα και Ν. Ιωνία.
Όπως φαίνεται από την παραπάνω λίστα της ΕΕΑΕ, για τις κεραίες σε Μαρούσι, Ειρήνη ΚΑΤ (αλλά και στον σταθμό της Κηφισιάς) δεν κατατέθηκαν από την εταιρεία ούτε καν οι σχετικές μελέτες ραδιοεκπομπών, με το σχετικό έγγραφο να έχει ημερομηνία 15 Ιουλίου 2009, τον ίδιο μήνα, δηλαδή, κατά τον οποίο η «ΗΣΑΠ Α.Ε.» και οι εργαζόμενοί της προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για το ξήλωμα των πινακίδων.
«Ξηλώστε την παρανομία»
Οι κεραίες τελούν εν λειτουργία από το 2004, όταν και είχαν τοποθετηθεί εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων (μετά τα έργα ανακαίνισης των σταθμών που είχαν προηγηθεί), προκειμένου να υπάρχει δυνατό σήμα για τα κινητά τηλέφωνα μέσα στους συρμούς.
Παρ’ όλα αυτά, η τοποθέτησή τους στις αποβάθρες προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του ΗΣΑΠ στους σταθμούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι διατρέχει κίνδυνο η υγεία τους. Από τον περασμένο Ιούλιο, μάλιστα, η διοίκηση του ΗΣΑΠ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να μην ανανεώσει τις συμβάσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Οι εργαζόμενοι έφτασαν, μάλιστα, να απειλούν, μέσω δηλώσεών τους στον Τύπο, να απομακρύνουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό από τις εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι «οι αναμεταδότες είναι παράνομοι» και ότι «το δίκτυο του ΗΣΑΠ έχει μετατραπεί σε πάρκο κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στο οποίο λειτουργούν επιπλέον και 16 υποσταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας» (μια από αυτές βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τις αποβάθρες του σταθμού του ΚΑΤ).
Τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής γύρω από τους σταθμούς φτάνουν σωρηδόν στον σύλλογο και η πρόεδρος του συλλόγου «Κηφισιά SOS» Ελένη Στρατηγοπούλου δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ «Όταν η ίδια η διοίκηση του ΗΣΑΠ και οι εργαζόμενοι αντιδρούν τόσο έντονα, μπορείτε να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και τι κινδύνους εγκυμονούν οι κεραίες αυτές, όχι μόνο για τους εργαζομένους στους σταθμούς, αλλά και για τις εκατοντάδες των επιβατών που μετακινούνται, καθώς και για τους περιοίκους».
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νέος νόμος περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (εκδόθηκε στις 3-3-2006 μετά από προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, βασισμένες σε σχετικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν το 2003), μεταξύ άλλων, επιβάλλει:
• Την τήρηση της διαδικασίας έγκρισης περιβαλλοντικών όρων πριν από τη χορήγηση της άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ.
• Τη μείωση των ορίων έκθεσης του πληθυσμού σε ποσοστό 70% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2-4 της ΚΥΑ 53571/3839/2000.
• Την περαιτέρω μείωση των ορίων έκθεσης σε ποσοστό 60% των τιμών που καθορίζονται με την ίδια ΚΥΑ, σε περίπτωση που υπάρχουν κεραίες σε περίμετρο 300 μέτρων από μέρη συνάθροισης ευπαθών ομάδων πληθυσμού (σ.σ. το νοσοκομείο ΚΑΤ βρίσκεται πολύ κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ).
• Την απαγόρευση της τοποθέτησης κεραιών σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων.