Είχα καταθέσει εγγράφως ερώτηση στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, για τις εργασίες εκσκαφής στο ακίνητο επί της οδού Διονύσου 122-124 Ο.Τ. 796 και με αρ. 167/08 άδειας εκσκαφών, σε που αφορούσε το τμήμα των εκσκαφών που αγγίζουν τα όρια του ρέματος και μόνο.
Επιστολή του μέλους των «Κόντρα στον Καιρό» Σπύρου Σαμιακού
Στην ίδια ερώτηση είχε τεθεί επίσης και το ζήτημα της εναπόθεσης μεγάλου όγκου χωμάτων από εκσκαφές σε αδόμητο χώρο, με γωνία την οδό Μαραθωνομάχων και τον παράδρομο της Αττικής Οδού, για την οποία δεν γίνεται αναφορά στην απαντητική επιστολή.
Για το αν δηλαδή ο χώρος αυτός είναι δημόσιος ή ιδιωτικός και αν έγινε η απόθεση με γνώση του ιδιοκτήτη.
Η αρχική ερώτηση έγινε τον μήνα Νοέμβριο 2008 προς τις υπηρεσίες του Δήμου.
Η απάντηση δόθηκε εγγράφως και αφορούσε μόνο τις εκσκαφές του οικοπέδου επί της οδού Διονύσου 122-124 – ΟΤ 796 και δεν απαντούσε καθόλου στο θέμα της εναπόθεσης κάθε είδους μπάζων και άχρηστων οικοδομικών υλικών στον πολύ μεγάλο αδόμητο χώρο που οριοθετείται από την οδό Μαραθωνομάχων, τον παράδρομο της Αττικής Οδού και την οδό Νηρηίδων.
Η ερώτηση συνοδευόταν από φωτογραφίες που έδειχναν το μέγεθος της παρανομίας με την απόρριψη ήδη χιλιάδων κυβικών μέτρων μπάζων.
Πέρασαν από τότε αρκετοί μήνες και στη ερώτηση που κατέθεσα δύο φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο και αρχές Μαΐου και αρχές Ιουλίου στην «Ώρα του Δημότη», μου ανακοίνωσαν ότι αναθέσατε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να ερευνήσουν που εναπόθεσαν τα μπάζα οι οικοδομές που χτίζονται την εποχή αυτή κοντά στο επίμαχο σημείο.
Σε φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 27 Ιουλίου 2009 φαίνεται καθαρά ότι από τότε έχουν προστεθεί πολλές εκατοντάδες κυβικά μέτρα μπάζα και μάλιστα όχι από οικοδομές, αλλά από τα υλικά ανακατασκευής των κεντρικών δρόμων του Αμαρουσίου, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν επιφανειακά οι γρανιτένιοι κυβόλιθοι που ξηλώνονται αυτή την εποχή από το Μαρούσι.
Τα αδικήματα για τα οποία είναι υπόλογοι όλοι οι υπεύθυνοι της πλειοψηφίας, από τον δήμαρχο μέχρι και τους καθ’ ύλην αρμόδιους είναι δύο:
• Το πρώτο είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας, αφού ο χώρος αυτός είναι δημοτικός.
• Το δεύτερο είναι οικονομικό, αφού είναι γνωστό ότι οι γρανιτένιοι κυβόλιθοι έχουν υψηλό κόστος και θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν σε άλλες κατασκευές (πεζοδρομήσεις, ζώνες χαμηλής ταχύτητας έξω από σχολεία κ.λπ.).
Πέρα όμως από τα δύο ζητήματα, τα οποία ενέχουν και ποινικές ευθύνες, τίθεται και μέγα ζήτημα αξιοπιστίας του κ. Μαραγκάκη, ο οποίος, είτε δεν γνωρίζει η αριστερά του τι ποιεί η δεξιά του, είτε νομίζει ότι μπορεί να εμπαίζει τους δημότες (αν και το πιθανότερο είναι να μη βγαίνουν από τα γραφεία τους οι υπεύθυνοι, χωρίς όμως και ν’ απαλάσσονται ευθυνών).
Προς απόδειξη των παραπάνω επισυνάπτονται φωτογραφίες που ελήφθησαν στις 27/07/2009.
Είναι δε τόσο μεγάλο το θράσος των εργολάβων ώστε τοποθέτησαν αυτοσχέδια μπάρα στην είσοδο του «χώρου εναπόθεσης μπάζων» (ιδιοκτησίας του Δήμου – αλλά και ιδιωτικός χώρος να ήταν πάλι για ποινικό αδίκημα πρόκειται), όπως φαίνεται στη φωτογραφία, επί της οδού Νηρηίδων.
Αν και μόνο η επιτόπου θέαση της ανομίας μπορεί να δώσει πλήρως την αίσθηση ενός Δήμου ανίκανου να προστατεύσει τη περιουσία του (ή και των δημοτών) παραθέτουμε μερικές ακόμη φωτογραφίες για να φανεί η έκταση του περιβαλλοντικού κανιβαλισμού.