Η ισχύουσα αυτοδιοικητική κατάσταση στην πατρίδα μας και στην περιοχή, ιδίως στους μικρούς δήμους, είναι μία κατάσταση με πολλές αδυναμίες. Η Αυτοδιοίκηση πασχίζει να υλοποιήσει την αποστολή υπηρέτησης του πολίτη, με βάση τις προσωπικότητες και όχι τους θεσμούς και τις οργανωτικές δομές.
Είναι απαραίτητη η αυτοδιοικητική εξουσία σήμερα, εξουσία της αμεσότητας και της συμμετοχής, να λειτουργήσει θεσμοκεντρικά και ομαδοκεντρικά, με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση άνοιξε το θέμα του «Καποδίστρια 2» και τα συνέδρια που έγιναν, έδειξαν καθαρά και ομόφωνα ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή του. Το ότι δεν προχώρησε, προφανώς οφείλεται σε αδυναμίες και κοντόφθαλμες μικροπολιτικές.
Η υλοποίηση του «Καποδίστρια 2» θα πρέπει να προχωρήσει με βάση τις σκέψεις:
• Απάλειψη του φαινομένου ύπαρξης δήμων «δύο ταχυτήτων» και πολιτών δύο κατηγοριών όσον αφορά στην εκταμίευση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.
• Δημιουργία θεσμικά μιας τοπικής κυβέρνησης με δυναμική, εξοπλισμό, στελέχωση, χρηματοδότηση και λειτουργία σε άξονες-δράσεις (διοίκησης, πολεοδομίας, συντήρησης υποδομών, πολιτικής προστασίας, ανακύκλωσης, διαχείρισης απορριμμάτων, πρασίνου κ.ά.), τέτοιας που θα εγγυάται μια διοίκηση σε τοπικό επίπεδο κοντά στον πολίτη, που θα τον υπηρετεί αποτελεσματικά.
• Λειτουργία της αυτοδιοικητικής βαθμίδας εξουσίας με βάση θεσμούς, δομές, οργάνωση και ομαδοκεντρικό πνεύμα εξουσίας.
Βέβαια, η νέα κατάσταση προφανώς και απαιτεί οι προσωπικότητες που θα ηγηθούν στους νέους Δήμους να είναι έμπειρες, ικανές, με οργανωτικά και διοικητικά προσόντα, να γνωρίζουν τον τόπο και τους ανθρώπους του, να είναι ανιδιοτελείς και τίμιοι, να σέβονται τον πολίτη και να ενεργούν πάντοτε με πνεύμα διαφάνειας και αξιοκρατίας. Τη θέση αυτή οφείλουν τα κόμματα και οι πολίτες να σεβαστούν, αν επιθυμούν η διοικητική μεταρρύθμιση να αποτελέσει εφαλτήριο για τη νέα Ελλάδα.
Τα νέα όρια των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων στην περιοχή του Πεντελικού θα έπρεπε να οριστούν με τα δεδομένα: α) της μορφολογίας του εδάφους, β) του περιβάλλοντος, γ) των πολεοδομικών στοιχείων της κάθε περιοχής (αρτιότητες – συντελεστές δόμησης), δ) των ανθρωποκεντρικών στοιχείων, ε) της υφιστάμενης κατάστασης του οικιστικού ιστού και της προοπτικής του, στ) των θεμάτων πολιτικής προστασίας, ζ) της ιστορίας της περιοχής, η) ότι τα όρια των υφισταμένων διοικητικών μονάδων α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτικά στη νέα σχεδίαση.
Στην περιοχή μας φαίνεται ότι τα διαμορφωμένα κέντρα των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων θα πρέπει να είναι: α) του Δήμου Πεντελικού, στη νότια και νοτιοδυτική πλευρά του Πεντελικού, β) του Δήμου Κηφισιάς, στη δυτική και βορειοδυτική πλευρά το Πεντελικού, γ) προς το κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου και δ) του Δήμου Αμαρουσίου.
Για τον Δήμο Πεντελικού, μια καλή σχεδίαση θα μπορούσε να συμπεριλάβει: τον Δήμο Πεντέλης, τον Δήμο Νέας Πεντέλης, τον Δήμο Μελισσίων, το Πάτημα Βριλησσίων, την Κοινότητα Ανθούσα, το Ντράφι, τον Άγιο Σπυρίδωνα, τη Διώνη Πικερμίου.
Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης
Δήμαρχος Πεντέλης