Πότε θα πέσουν τίτλοι τέλους στο… σίριαλ με τις παράνομες πινακίδες; Αρκεί η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη για να τηρηθούν οι νόμοι για την υπαίθρια διαφήμιση; Οι εξελίξεις στο Μαρούσι στο επόμενο διάστημα.
Ρεπορτάζ: Θάνος Σταθόπουλος
Κάποιοι δήμοι έσπευσαν τελευταίως να ξαναβγάλουν γερανούς στους δρόμους, αποξηλώνοντας παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Το κακό είναι ότι εκεί που φεύγει μια πινακίδα, την επομένη τοποθετείται μια καινούργια και το «γαϊτανάκι» του οικονομικού εγκλήματος συνεχίζεται.
Για να μην αναφερθούμε σε αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εμπλέκονται, αμέσως ή εμμέσως, στο συγκεκριμένο κύκλωμα, βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους κάτω από παράνομες συμβάσεις με διαφημιστές ή, στην καλύτερη περίπτωση, κλείνοντας τα μάτια τους στις παρανομίες που «σφυρίζουν» δίπλα τους.
Ωστόσο, κάτι άρχισε να κινείται και, τουλάχιστον, το θέμα έχει πάψει πλέον ν’ απασχολεί μόνο μερικά ευαισθητοποιημένα περιφερειακά ΜΜΕ, όπως η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, και ν’ απλώνεται στο σύνολο της κοινωνίας.
Ενδεικτικό του θορύβου που έχει ξεσηκωθεί, με πρωτεργάτες τους γονείς παιδιών τα οποία έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητικά δυστυχήματα εξαιτίας των παράνομων υπαίθριων διαφημίσεων, είναι η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι εισαγγελικές αρχές, ασκώντας ποινικές διώξεις στους παρανομούντες.
Ωστόσο, η εφημερίδα μας, επειδή ακούει και βλέπει πολλά, θα διατηρήσει τις επιφυλάξεις της μέχρι τουλάχιστον να διαπιστώσει ότι οι αρμόδιοι, πέρα από τις προφορικές πρωτοβουλίες, θα περάσουν και σε συγκεκριμένη, απτή δράση. Αυτή τη δράση η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επιχείρησε ν’ ανιχνεύσει από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, προσπαθώντας επί τρεις εβδομάδες να λάβει κάποιες απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσε το γραφείο Τύπου, το πρόγραμμα του υπουργού ήταν «βαρυφορτωμένο» κι έτσι δεν θα μπορούσε ν’ απαντήσει στα τρία συγκεκριμένα ερωτήματα που του θέσαμε για ένα μείζον κοινωνικό θέμα, για το οποίο μάλιστα ο ίδιος είχε λάβει σχετικές πρωτοβουλίες λίγα 24ωρα πριν! Ελπίζουμε, τουλάχιστον, το «βαρυφορτωμένο» πρόγραμμα του υπουργού να μην τον εμποδίσει να παρακολουθήσει τι… απήχηση θα έχουν οι προτροπές του προς τους αρμόδιους, να «τελειώσουν εδώ και τώρα» το αίσχος των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων.
Χάρης Καστανίδης: «Ασκείστε ποινικές διώξεις»
Η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (168 και 169/2010), αλλά και η προγενέστερη εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Μαύρου, για «τη σύλληψη και παραπομπή στο Αυτόφωρο όσων τοποθετούν διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, όχι μόνο τη στιγμή της τοποθέτησής τους αλλά και οποτεδήποτε αυτή διαπιστωθεί» (σ.σ.: διαρκές έγκλημα), έρχονται να… ταράξουν εκ νέου τα διαφημιστικά και όχι μόνο, νερά.
Οι πρώτες αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά επιχειρηματιών του χώρου της υπαίθριας διαφήμισης, όσο και από εκείνη των ΟΤΑ ήταν άμεσες και αποδεικνύουν ότι η… μάχη που θα δοθεί θα είναι σκληρή και σε αυτήν θα αποκαλυφθούν ποιοι πραγματικά έχουν τη βούληση να εφαρμόσουν τον Νόμο.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) στην επιστολή Καστανίδη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης «συνέστησε» στον υπουργό, αντί να στέλνει επιστολές στον Εισαγγελέα, να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αποξήλωση των πινακίδων. Σε ανταπάντηση, ο κ. Χ. Καστανίδης κάλεσε τους επικεφαλής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να ξεκινήσουν να τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις, πριν ζητήσουν αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου…
Κι ενώ η κόντρα ως φαίνεται θα τραβήξει σε μάκρος, το ερώτημα παραμένει: Πότε θα καθαρίσουν οι δρόμοι μας από τις αντιαισθητικές -και κυρίως «δολοφονικές»- διαφημιστικές πινακίδες;
Το ερώτημα αυτό δύσκολα μπορεί να το απαντήσει κάποιος, καθώς οι προφάσεις για «κοσκίνισμα» είναι πολλές και από διάφορες πλευρές. Οι δήμαρχοι προφασίζονται είτε έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, είτε έλλειψη προσωπικού, είτε έλλειψη πόρων, προκειμένου να μη πράξουν τα δέοντα. Η Αστυνομία κάνει μηνύσεις οι οποίες -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- «χάνονται στις ελληνικές καλένδες». Η Δικαιοσύνη δείχνει να βραδυπορεί στη δικαστική διερεύνηση και κυρίως στην εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων. Και ο… χορός καλά κρατεί.