Στο 8o Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, παραβρέθηκε ως προεδρεύων και εισηγητής, στην επιστημονική τράπεζα «Οικονομικές διαστάσεις του καπνίσματος και της αντιμετώπισής του», ο δήμαρχος Αμαρουσίου, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας Γιώργος Πατούλης.
Το συνέδριο με θέμα «Κοινωνικές Επιδημίες» πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου 2010 στο ξενοδοχείο Divani Caravel.
Ο καθηγητής και επί σειρά ετών Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στον κ. Πατούλη με κολακευτικά λόγια, σημειώνοντας ότι είναι τελειόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Υγείας, γνωστός γιατρός και συνδικαλιστής με σημαντικούς αγώνες και επιτυχίες στο χώρο της Υγείας.
«Είναι», πρόσθεσε, «η μοναδική προσωπικότητα από το χώρο της Υγείας με σημαντικές παρεμβάσεις και γνώσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού είναι δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου. Ενός δικτύου, του οποίου είναι ιδρυτής και το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελείται από εκατοντάδες Δήμους και Κοινότητες, συνδέοντας τις δομές υγείας αυτών».
Ο κ. Κυριόπουλος κατέληξε επισημαίνοντας: «Ο κ. Πατούλης είναι σίγουρο ότι μπορεί να προσφέρει μέσα από αυτό, σημαντική παρέμβαση στην πανδημία της παχυσαρκίας και του καπνίσματος στη χώρα μας. Είναι τιμή μας που βρίσκεται στο συνέδριο που διοργανώνει η Δημόσια Υγεία».
«Εθνική υπόθεση»
Ως «εθνική υπόθεση» χαρακτήρισε στην εισήγησή του ο κ. Πατούλης την αντιμετώπιση του καπνίσματος, αφού, όπως ανέφερε, «έχουμε το αρνητικό πρωτείο στην Ευρώπη και είναι γνωστό πόσο επιβαρύνει την υγεία του ανθρώπου, αλλά και τα ποσά που χρειάζονται για να αντιμετωπισθούν οι ασθενείς και οι ασθένειες του πάσχοντος, λόγω καπνίσματος».
Αναφερόμενος στο σημαντικό ρόλο του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας στους τομείς της ενημέρωσης και της πρόληψης κατά του καπνίσματος υπογράμμισε: «Με σαφήνεια το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει την ενημέρωση και την πρόληψη κατά του καπνίσματος, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλησίον του προβλήματος, αλλά και των πολιτών και αποτελεί αξιόπιστη πηγή αλλαγής συνήθειών και νοοτροπιών».
Παράλληλα, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις δράσεις και τις συνεργασίες που αναπτύσσει το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας, επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματα των δράσεών του σε άλλους τομείς αποδεικνύονται με στατιστικά στοιχεία και η συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας αποτελεί αφετηρία γνώσης πάνω στην οποία στηρίζεται η ενημέρωση των πολιτών σε ζητήματα υγείας».
«Ήδη εκπονείται», πρόσθεσε, «μελέτη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Διαδημοτικό Δίκτυο, που αποδεικνύει τη σημαντικότητα της πρόληψης και ενημέρωσης για την υγεία μέσα από την Τ.Α. που μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στο υπουργείο Υγείας».
Υγεία και «Καλλικράτης»
Επίσης, αναφορικά με το νομοθετικό πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης», ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «στις αρμοδιότητες των Δήμων θα πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια ότι η αγωγή υγείας και η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας είναι στοχεύσεις που πρέπει να ξεκινούν από την παιδική ηλικία μέσα από την Τ.Α. πάντα με τους απαραίτητους πόρους που πρέπει να δώσει το κράτος». Και συμπλήρωσε: «Εξυπακούεται ότι ο Α’, Β’ και Γ’ Βαθμός Περίθαλψης πρέπει να αποτελεί υποχρέωση του κράτους μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της ελεγχόμενης ιδιωτικής ιατρικής και των ασφαλιστικών ταμείων».