Την αποφασιστικότητα της Πολιτείας να πρωτοστατήσει στο ξήλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, αρχής γενομένης τη Δευτέρα 26/4 από τη Λ. Κηφισιάς, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας. «Μάχη» για το ίδιο θέμα στο Δ.Σ. Αμαρουσίου.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Πλαισιωμένος από τους υφυπουργούς Νίκο Σηφουνάκη και Γιάννη Μαγκριώτη και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγια, ο υπουργός παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις και το πνεύμα του «Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2011-2020» που προωθεί η κυβέρνηση, με προσωπική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, κομμάτι του οποίου αποτελεί και η καταπολέμηση του «αντιαισθητικού και επικίνδυνου για τους οδηγούς», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Ρέππας, «δάσους» της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης στους δρόμους.
Τα πολιτικά στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων ανακοίνωσαν ότι το κράτος θα πρωτοστατήσει στην αποξήλωση της διαφημιστικής παρανομίας, ξεκινώντας πιλοτικά από την Λ. Κηφισιάς, στην οποία τη Δευτέρα 26 Απριλίου, υπό την επίβλεψη του ίδιου του υφυπουργού κ. Σηφουνάκη, «και με την βοήθεια Τροχαίας και Αστυνομίας», όπως δήλωσε ο κ. Βούγιας, θα ξεκινήσει το ξήλωμα όσων πινακίδων βρίσκονται στο κομμάτι της λεωφόρου που ξεκινά από το ύψος του Ζηρίνειου και καταλήγει στο αντίστοιχο του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα βρίσκεται στο διαδίκτυο ειδική ιστοσελίδα με την διεύθυνση www.ilegalsigns.gov.gr, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί -με απλό και εύχρηστο τρόπο- να καταγγέΛλει, επώνυμα ή ανώνυμα, περιπτώσεις παράνομων πινακίδων, προσδιορίζοντας περιοχή, οδό και αριθμό, ώστε να επιλαμβάνεται του ξηλώματός της ο αρμόδιος Δήμος ή η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας, μαζί με τις προβλεπόμενες οικονομικές κυρώσεις (πρόστιμα), για τα οποία θα έχει την αρμοδιότητα αρχικά το υπουργείο Υποδομών και σε βάθος χρόνο το ΣΔΟΕ.
Οι πινακίδες της… έντασης
Κι ενώ από την κεντρική εξουσία τα μηνύματα είναι θετικότατα, στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου τα πνεύματα οξύνθηκαν επικίνδυνα και οι αιχμές και κατηγορίες έπεφταν βροχή ως προς το θέμα της παράνομης διαφήμισης από διοίκηση και μειοψηφία.
Ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης δεσμεύτηκε κατηγορηματικά για ξήλωμα κάθε παράνομης πινακίδας στο Μαρούσι, ενώ επιτέθηκε σε «εφημερίδες που έχουν σχέσεις με εταιρείες υπαίθριας διαφήμισης και κάνουν πόλεμο στον δήμαρχο και τον Δήμο Αμαρουσίου επειδή βάζουμε τάξη στην παρανομία».
Μετά, ωστόσο, την αποχώρησή του (καθώς λίγο αργότερα εμφανίστηκε σε τηλεοπτικό κανάλι με θέμα τις διαφημιστικές πινακίδες), η ατμόσφαιρα πυροδοτήθηκε για τα καλά ανάμεσα στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Τάσο Γιαννακόπουλο και τα μέλη της πλειοψηφίας, με αφορμή το παρασκήνιο της ρήξης του πρώτου με την παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, που επέφερε την αποχώρησή του από τον συνδυασμό, πάντα με επίκεντρο το θέμα των διαφημιστικών πινακίδων.
Στην ίδια συνεδρίαση είχαμε και τα ομαδικά πυρά των μελών της μειοψηφίας κατά της διοίκησης για τις παλινωδίες της στο θέμα της πολυδάπανης προγραμματικής σύμβασης με την Βορρέειο Βιβλιοθήκη για την Επικοινωνία του Δήμου, το ποσό της οποίας μειώθηκε στο μισό μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το αρχικό ποσό των περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά ρεπορτάζ για όλα τα θέματα στις επόμενες έντυπες εκδόσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.