«Το δάσος προστατεύεται και χωρίς την παρουσία των Δήμων στο Δ.Σ. του ΙΓΕ»
Επιστολή στην «Α» της πρώην προέδρου και νυν μέλους των «Φίλων του Δάσους Συγγρού» Αμαρυλλίδος Δεληγιάννη
Διαμαρτύρεται ο Δήμος Αμαρουσίου για τη μη συμπερίληψη των Δήμων της περιοχής στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), του φορέα, δηλαδή, που εκ του νόμου διαχειρίζεται το Κληροδότημα και Δάσος Συγγρού.
Κύριο επιχείρημά του είναι το ενδιαφέρον του για το Δασόκτημα και η συνεισφορά του -όπως λέγει- στη φύλαξη, τον καθαρισμό και την κινητοποίηση “δεκάδων εθελοντών” υπέρ του δάσους. Αλλά:
1. Το Δασόκτημα Συγγρού είναι κοινωφελής χώρος, ανήκων σε κληροδότημα με αποκλειστικό σκοπό την εκπαίδευση καλών γεωργών και κηπουρών.
2. Κατ’ άρθρον 5, παρ. 3 ΝΔ 572/70, το ΙΓΕ (ως διαχειριστής του Κληροδότηματος και του Δάσους) διοικείται εκ προσώπων ανεγνωρισμένου κύρους και διακριθέντων εις τον δημόσιο βίο, ιδία δε εις επιστήμας συγγενείς προς τις επιδιώξεις του Ινστιτούτου. Η περιγραφή αυτή δεν έχει καμιά σχέση με δημάρχους.
3. Ο Δήμος Αμαρουσίου (υποχρεούται να) μετέχει στην πυροφύλαξη του Δάσους Συγγρού κατ’ αρχήν ως μέλος του ΣΠΑΠ. Κάθε δήμος – μέλος του ΣΠΑΠ πυροφυλάσσει τα δάση της επικρατείας του. Αν δεν βοηθήσει στην πυροφύλαξη του Συγγρού ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει λόγο συμμετοχής στον ΣΠΑΠ. Ανεξαρτήτως αυτού, θα ήταν φαιδρό ένας Δήμος με χιλιάδες υπαλλήλους και μέσα να μη βοηθά στην πυροφύλαξη της μοναδικής μεγάλης δασικής του εκτάσεως.
4. Οι εθελοντές εργάζονται εδώ και δεκαετίες στο δάσος Συγγρού αυτοβούλως. Με την άδεια, έλεγχο και καθοδήγηση του ΙΓΕ. Δεν έχουν καμία σχέση με τον Δήμο Αμαρουσίου, ούτε ζήτησαν ποτέ ανταλλάγματα για την προσφορά τους.
5. Το Δάσος Συγγρού καθαρίζεται από το ΙΓΕ και τους εθελοντές. Το ΙΓΕ απομακρύνει ξερά χόρτα και βελόνες για πυροπροστασία, οι εθελοντές, σκουπίδια. Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας καθαρισμός του δάσους από τον Δήμο Αμαρουσίου.
6. Οι Δήμοι, και δη ο Δήμος Αμαρουσίου, δεν έχουν προϊστορία σεβασμού προς το Κληροδότημα και Δάσος Συγγρού. Υπενθυμίζουμε για όσους ξεχνούν: την παράνομη προγραμματική σύμβαση του 2000 που συνυπέγραψαν και οι τρεις δήμοι της περιοχής, το μάστερ πλαν του 2002 για «ανάπλαση» με τραινάκια και λέιζερ, την κατασκευή του προσκοπικού αυθαιρέτου, τις νυκτερινές μαζικές εκδηλώσεις και πάρτι, ακόμα και τη συνεχιζόμενη δικαστική διεκδίκηση πολύτιμης περιουσίας του Κληροδοτήματος από τον Δήμο Αμαρουσίου.
7. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι η σύμβαση του 2003 για τη μετατροπή του Δασοκτήματος Συγγρού σε διασκεδαστήριο για τον λαό ολοκλήρου του λεκανοπεδίου. Την ψήφισαν και τα τρία δημοτικά Συμβούλια – Αμαρουσίου, Κηφισιάς και Μελισσίων. Σταμάτησε με δικαστική προσφυγή πολιτών και συλλόγων.
8. Επίσης χαρακτηριστική είναι και η υπόθεση του πάρκινγκ του ΙΓΕ που επί δεκαετίες διεκδικεί δικαστικώς με χρησικτησία ο Δήμος Αμαρουσίου. Τι ρόλο έπαιζε όλα τα χρόνια ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ως μέλος του ΔΣ του ΙΓΕ; Μαχόταν για το οικόπεδο ή υπεράσπιζε το Κληροδότημα;
Η σημερινή κυβέρνηση προγραμματίζει συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Πιθανότατα το ΙΓΕ θα συγχωνευθεί με άλλον φορέα, που θα κληθεί να διαχειρισθεί το Κληροδότημα Συγγρού. Οφείλουμε άπαντες να επαγρυπνούμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι πειρασμοί για ‘’αξιοποίηση’’ του φιλέτου Συγγρού, μεγάλοι και υπαρκτοί.
Όποιος θέλει να προστατεύσει το Δάσος και το Κληροδότημα-πολίτης, σύλλογος ή Δήμος- θα το κάνει. Είθε αυτήν τη φορά οι Δήμοι να βρεθούν στην πλευρά του δημοσίου συμφέροντος και όχι της “αξιοποίησης”.
Η κ. Μπατζελή έλαβε μια απόφαση που, αν μη τι άλλο, διορθώνει κακές πρακτικές του παρελθόντος. Ας αναμείνουμε τη συνέχεια».