Για την αίτηση αυτή, είχε προσδιοριστεί η δίκη «περί καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδος και αναγνώρισης δικαιούχων αποζημίωσης», για τις 14 Ιανουαρίου 2011.
Κατά την εκδίκαση όμως της 14ης Ιανουαρίου 2011 δύο δικηγόροι των περιοίκων ζήτησαν να αναβληθεί η υπόθεση, και επικαλέσθηκαν «προσεπίκληση», επειδή επιθυμούσαν να καλέσουν στη δίκη ένα παλιότερο ιδιοκτήτη διπλανού οικοπέδου και έτσι η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβαλε τη συζήτηση, όπως προαναφέρθηκε.
H MONAΔIKOTHTA ΤΟΥ ΜΕΤΟΧΙΟΥ
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η οποία στο πλαίσιο της υπεράσπισης και της διάσωσης του Μετοχίου της Αγίας Φιλοθέης, έχει αφιερώσει πολύ μελάνι και πολύ χαρτί στο παρελθόν, θεωρώντας το αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής, αλλά και θρησκευτικής κληρονομιάς, όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και της χώρας γενικότερα. Υπενθυμίζει, δε, με την ευκαιρία, ότι η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ύστερα από έρευνα, έχει αποστείλει στη Διεύθυνση της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (ΕΒΑ) επιστολή, με την οποία συνηγορεί στη μοναδικότητα του Μετοχίου για την Αθήνα και ζητά από αυτή να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του και τη διατήρησή του. Επισυνάπτει μάλιστα στην επιστολή στοιχεία που τεκμηριώνουν την ιστορικότητα του χώρου, όπως βιβλία, ιστορικά κείμενα, αποφάσεις φορέων, επιστολές, φωτογραφίες και χάρτες.
Πιο αναλυτικά, η επιστολή της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς προς την 1η ΕΒΑ, έχει ως ακολούθως:
«Στην περιοχή Αγία Φιλοθέη Αμαρουσίου, στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου, υπάρχουν εγκαταλελειμμένα τα ερείπια της Μονής που ίδρυσε τον 16ο αιώνα η Φιλοθέη Μπενιζέλου, η Αγία Φιλοθέη των Αθηνών, και στην οποία απεβίωσε στις 19 Φεβρουαρίου 1589. Τα ερείπια καταλαμβάνουν χώρο 2 στρεμμάτων, ο οποίος καθορίζεται με σαφήνεια από τους γύρω ασφαλτοστρωμένους δρόμους και περιλαμβάνουν εκτός από το Καθολικό, λείψανα από τα 12 κελιά που περιέβαλλαν περιμετρικά τον Ναό, τμήμα του περιτοιχίσματος καθώς και την αυλόθυρα του μοναστηριού. Το παραπάνω σύνολο είναι υπό ιδιοκτησιακό καθεστώς και έχει υποβληθεί αίτημα για την οικοδόμηση σύγχρονων κατοικιών μέσα στον ιστορικό χώρο. Σημειωτέον ότι ο Ναός είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 384/7-11-59), αλλά ο περιβάλλων χώρος του δεν προστατεύεται με συνέπεια όσα κτήρια σώζονται να υφίστανται ανεξέλεγκτες φθορές. Εκτός αυτών, μια υπόγεια σήραγγα που ξεκινά από τον Ναό του Μοναστηριού και φαίνεται ότι καταλήγει στη θέση «Κρύπτη Αγίας Φιλοθέης» στο διπλανό προάστιο της Φιλοθέης, δεν έχει μέχρι τώρα ερευνηθεί επιστημονικώς.
Με την επιστολή αυτή ζητούμε από την Υπηρεσία σας να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να επεκταθεί η ελευθέρα ζώνη (ζώνη προστασίας) γύρω από το διατηρητέο ιστορικό μνημείο του Καθολικού, από τα 6,5 μέτρα που ισχύει σήμερα, στο σύνολο των 2 στρεμμάτων που αποτελούν τον χώρο της μονής. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί ο υποβιβασμός του μνημείου με την οικοδόμηση κτηρίων δίπλα σε αυτό, και θα μπορέσει να υπάρξει επαρκής προστασία για το σύνολο των μοναστηριακών κτισμάτων, που είναι μοναδικό για την Αθήνα και άρρηκτα συνδεδεμένο με την Αγία Φιλοθέη, πολιούχο της πόλης των Αθηνών και μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ιστορίας της. Για την τεκμηρίωση της ιστορικότητας του χώρου σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία (ακολουθούν 17 πηγές και φωτογραφίες)».