Μετά από πολλές περιπέτειες, η υπόθεση του Οικοδομικού Τετραγώνου (Ο.Τ.) 45 στην Αγία Φιλοθέη, των δύο στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου – πλατείας, με τα ερείπια του «Μετοχίου Καλογρέζας», έφθασε επιτέλους στο δικαστικό μέρος.
Ρεπορτάζ: Άγγελος Πολύδωρος
Μετά από αρκετές αναβολές, η δίκη για τον καθορισμό της αξίας γης και των δικαιούχων αποζημίωσης έχει οριστεί για τη 12η Οκτωβρίου 2012.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η αίτηση αναμενόταν να γίνει από τον Δήμο Αμαρουσίου, επειδή από το Δήμο είχε προωθηθεί ολόκληρη η διαδικασία της απαλλοτρίωσης, και είχε ολοκληρωθεί μέσα στο 2010.
Είναι γνωστό, μάλιστα, ότι ο δήμαρχος Γ. Πατούλης είχε δηλώσει πολλές φορές, ότι θα προχωρήσει και θα ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση, για την οποία είχαν αρχικά δεσμευτεί και 800.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου. Όμως πρόλαβε τον Δήμο η αίτηση των φερόμενων ιδιοκτητών κληρονόμων Χαροκόπου προς το δικαστήριο.
Η δίκη είχε καθοριστεί για την 14η Ιανουαρίου 2011, η οποία αναβλήθηκε για την 4η Νοεμβρίου 2011, όμως και αυτή ματαιώθηκε λόγω αποχής τότε των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.
Αρχαιολογικό Μνημείο
Εν τω μεταξύ, με τη διαρκή ανακίνηση του φακέλου της υπόθεσης, προέκυψε ότι η απαλλοτρίωση των δύο στρεμμάτων αφορά τα δύο στρέμματα της πλατείας, αλλά όχι τη μικρή εκκλησία που έκτισε η Αγία Φιλοθέη σε ένα σημείο του.
Το ακίνητο με τα υπ’ αριθ. ΚΑΕΚ 05 014 28 56001 και ΚΑΕΚ 05 014 28 56 002 αποσπάσματα του Κτηματολογίου αποτελεί «Θρησκευτικό Αρχαιολογικό Μνημείο στο σύνολό του, της Μεταβυζαντινής περιόδου του 16ου αιώνα, τουτέστιν Ιερό Ίδρυμα, ονομαζόμενο Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που οικοδόμησε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία ως Μετόχι», όπως αναφέρουν σε αναγνωριστική αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών 11 κάτοικοι της περιοχής στρεφόμενοι κατά των κληρονόμων Χαροκόπου, που φέρονται ως ιδιοκτήτες. Αγωγή, της οποίας έχει ορισθεί δικάσιμος η 16η Οκτωβρίου 2012.
Σύμφωνα με την αγωγή, η Μονή των Εισοδίων δεν περιλαμβάνεται στα κτήματα που είχαν παραχωρηθεί με το Παραχωρητήριο 381/1841 του Εκκλησιαστικού Ταμείου, ούτε στις επόμενες πωλήσεις και μεταβιβάσεις μέχρι σήμερα, ως χώρος θρησκευτικής λατρείας και ως Αρχαιολογικό Μνημείο και θεωρείται «ακίνητο εκτός συναλλαγής», ανήκον στο ελληνικό Δημόσιο ή εάν ήθελε κριθεί Θρησκευτικό Μνημείο τότε ανήκει στη Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού και άρα οποιαδήποτε απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 45 που περιλαμβάνει και τη Μονή των Εισοδίων είναι παράνομη, οπότε και θα πρέπει, με την αγωγή να διορθωθούν «ολικά» τα προαναφερθέντα ΚΑΕΚ που φέρουν τον χώρο ως ιδιοκτησία των κληρονόμων Χαροκόπου και του Δήμου Αμαρουσίου και να δοθεί νέος αριθμός ΚΑΕΚ στο Κτηματολόγιο, με αποκλειστικό ιδιοκτήτη το Δημόσιο ή τη Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Ωρωπού.
Το ιστορικό της υπόθεσης
Το 2007 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Φύλλο 551/ 19-12-07 – Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων & Πολεοδομικών Θεμάτων) η με αριθμό 9564/602/8-11-07 απόφαση του νομάρχη Ιωάννη Σγουρού, με την οποία χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος – πλατεία ο χώρος του Μετοχίου της Αγίας Φιλοθέης.
Η απόφαση αυτή του νομάρχη, που είχε θέμα την «τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο Οικοδομικό Τετράγωνο 45 της περιοχής Αγία Φιλοθέη του Δήμου Αμαρουσίου», είχε βασιστεί στις εισηγήσεις του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Ανατολικού Τομέα προς το ΣΧΟΠ, είχε λάβει υπόψη τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμαρουσίου και ανέφερε ότι παράλληλα πληρούνται οι προϋποθέσεις του Ν.Δ. της 17/7/1923.
Τέλος, λάβαινε υπόψη και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Αμαρουσίου με ποσό 800.000 ευρώ εγγεγραμμένο ειδικά «για την απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας Χαροκόπου στο Ο.Τ. 45 της Αγίας Φιλοθέης».
Όμως οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες, υπέβαλαν αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την οποία στρέφονταν κατά του Δήμου Αμαρουσίου και 39 ακόμα ιδιοκτητών διαμερισμάτων στις πολυκατοικίες γύρω από τα 2 στρέμματα, από τους οποίους ζητούν να τους δοθούν 3.000 ευρώ για κάθε τετραγωνικό μέτρο, θεωρώντας ότι «το ως άνω ποσό είναι δίκαιο και εύλογο γιατί το απαλλοτριωθέν ακίνητο για πολλά χρόνια ήταν οικοδομήσιμη έκταση και οι παρόδιοι και ο Δήμος αξίωσαν να το τροποποιηθεί το Σχέδιο Πόλεως της περιοχής και να καθοριστεί η επίδικος έκταση ως Κοινόχρηστος Χώρος – Πλατεία καίτοι στο παρελθόν είχαμε παραχωρήσει στο Δήμο συνεχόμενη με το ΟΤ 45 έκταση έξι (6) στρεμμάτων της ιδιοκτησίας μας για να γίνει κοινόχρηστος χώρος», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην αίτησή τους.
Η αίτηση των φερομένων ως ιδιοκτητών κληρονόμων Χαροκόπου, συνοδευόταν και από αποσπάσματα του Κτηματολογικού Γραφείου Αμαρουσίου, από τα οποία τα δύο στρέμματα γύρω από το Μετόχι φέρονται ως ιδιοκτήτες οι κληρονόμοι του Χαροκόπου, ενώ ο Δήμος Αμαρουσίου φέρεται ως κύριος του Μετοχίου Αγίας Φιλοθέης.