Εκδήλωση προς τιμή του Χρήστου Ζαγκλή, εκδότη της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Civitel Olympic», από τους Ροταριανούς Ομίλους Αμαρουσίου, Κηφισιάς – Κεφαλαρίου, Χαλανδρίου και Ψυχικού. Η εκδήλωση, με θέμα «Ο Τύπος και η διαμόρφωση γνώμης μέσα στην κρίση» και με κεντρικό ομιλητή τον Χρ. Ζαγκλή, αγκαλιάστηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι άκουσαν με ενδιαφέρον τα όσα ειπώθηκαν.
Η κρίση θεσμών και αξιών που βιώνει η Ελλάδα τη δεδομένη χρονική στιγμή εκτείνεται τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και καταλήγει να δημιουργεί «κρίση ταυτότητας», ανέφερε ο ομιλητής, που υπογράμμισε ότι «είναι λογικό μέσα σε μια τέτοια κρίση να βρίσκεται και ο Τύπος, μαζί με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Κάνοντας σύντομη ιστορική αναδρομή στις αλλαγές που τα Μέσα έχουν βιώσει από τη δεκαετία του 1960, ο εκδότης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ τόνισε ότι βασική και καθοριστική αλλαγή επέφεραν τα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία βρήκαν πρόσφορο έδαφος «σε ένα κοινό που διψούσε για κάτι διαφορετικό, έχοντας βαρεθεί το μέχρι τότε υφιστάμενο καθεστώς μιας κρατικο-μονοπωλιακής πολιτικής ειδησεογραφίας, που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τους συνταγματάρχες και συνεχίστηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης». Όπως ανέφερε, οι ιδιώτες, εκμεταλλευόμενοι το κενό που η κρατική τηλεόραση είχε δημιουργήσει με την «ενημέρωση της μεροληψίας», άλλαξαν τον προσανατολισμό τους, αρχίζοντας να ασχολούνται με θέματα lifestyle και ενός τρόπου ζωής βασισμένου στην «ήσσονα προσπάθεια», την κατανάλωση και την ευμάρεια.
Τα κανάλια των «συμφερόντων»
Σε ένα σύστημα που «το κέρδος ήταν το μόνο ζητούμενο» και οι εκβιαστές που μεσουρανούσαν στον Τύπο «έπεφταν στα μαλακά από τη Δικαιοσύνη», δημιουργήθηκε η στενή και αδιάρρηκτη σχέση μεταξύ των Μέσων και της Εξουσίας, υπογράμμισε ο Χρ. Ζαγκλής, μια σχέση βασισμένη στη λογική του «δούναι λαβείν». Πρόσθεσε ότι «η σημερινή εικόνα των Μέσων δεν αντιπροσωπεύει μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως τα πιο αξιόμαχα και τα πιο παραγωγικά». Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι πολίτες στρέφουν τα νώτα τους σε αυτό το «φθηνό προϊόν» της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, προσπαθώντας να παρακολουθήσουν και να ψυχανεμιστούν το επικοινωνιακό παιχνίδι που κρύβεται κάτω «από τους εικονικούς στην πλειονότητά τους καυγάδες και τους υπαινιγμούς μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών» επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι επιβεβλημένο να υπάρχει απόσταση μεταξύ Τύπου και Εξουσίας. Το αντίθετο μάλιστα θεωρείται ένας θανάσιμος εναγκαλισμός».
Τέλος, τόνισε ότι σε την Ελλάδα της κρίσης, οι καναλάρχες, με σκοπό να αποφύγουν το «λουκέτο» των επιχειρήσεών τους, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες, εν τέλει υποκύπτουν στους εκβιασμούς της τρόικας και καθιστούν τα κανάλια τους μέσον «επικοινωνιακής προπαγάνδας» της υφιστάμενης κατάστασης.
Σε αντίθεση με την προαναφερθείσα εξυπηρέτηση των εκάστοτε συμφερόντων, ο ίδιος δόμησε μια σχέση με τους αναγνώστες της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ που διέπεται από «εμπιστοσύνη και καθαρότητα». Την ίδια στιγμή που, όπως τόνισε, όλοι τον απέτρεπαν, δεν δίστασε να αντιταχθεί «στα μεγάλα συμφέροντα» και να συμβάλει καθοριστικά στο ξήλωμα των υπαίθριων πινακίδων, απόφαση που στη συνέχεια «πλήρωσε ακριβά».
Παρότρυνε τους ακροατές «να μη γυρίσουν την πλάτη στα ΜΜΕ, να το κάνουν όμως επιλεκτικά. Με κριτικό πνεύμα, με περίσκεψη και με την προοπτική να ξεφύγουν από τη λογική της αγέλης στην οποία συνειδητά μάς οδηγούν».
Ο Χρ. Ζαγκλής, αφού ευχαρίστησε τους Ρόταρυ για την τιμητική εκδήλωση και τη βράβευσή του,
ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η πρωτοβουλία της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ για στήριξη των παιδιών του Σικιαριδείου Ιδρύματος βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους Ρόταρυ. Θέλω να πιστεύω ότι είναι η απαρχή μιας σειράς κοινωνικών δράσεων, με στόχο κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού με ιδιαίτερα προβλήματα».