Μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της για τη φετινή χρονιά, τη δίωρη διάλεξη με θέμα «Ο διαπολιτισμικός διάλογος και η σημασία του στη σημερινή εποχή» διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Αμαρουσίου στις 13 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία της προέδρου του Ομίλου Ιωάννας Παπανικολάου- Πουσπουρίκα και ακολούθησε η διάλεξη της επιστήμονα Εκπαιδεύσης – Πολιτικής Υβόνης Σικαλά – Γραμματικού,.
Στο ξεκίνημα της ομιλίας της, η Ιωάννα Παπανικολάου-Πουσπουρίκα τόνισε ότι «η UNESCO πάντοτε αναγνώριζε την αξία και την ανάγκη μιας καθολικής αποδοχής της πολιτιστικής πολυμορφίας στον κόσμο» και πρόσθεσε: «Για την παγκόσμια οργάνωση ο διαπολιτισμικός διάλογος μεταξύ των λαών ήταν πάντα τμήμα της επιχειρησιακής στρατηγικής της. Μέσω αυτού δύναται να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, οι συγκρούσεις, ή οι διαφωνίες μεταξύ των εθνών και των λαών. Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα η UNESCO προσπαθεί να φέρει κοντά τις διαφορετικές απόψεις, τις διαφορετικές μορφές έκφρασης και να χρησιμοποιήσει την ετερότητα ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό. Για την παγκόσμια οργάνωση η αναγνώριση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού όλων των πολιτισμών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας ειρηνικής κοινωνικής συμβίωσης».
Η κ. Υβόνη Σικαλά – Γραμματικού, στη διάλεξή της τόνισε ότι «Ο διαπολιτισμικός διάλογος έχει διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο. Μας βοηθά να αποφεύγουμε εθνοτικούς, θρησκευτικούς, γλωσσικούς και πολιτιστικούς διαχωρισμούς. Μας καθιστά ικανούς να πηγαίνουμε μαζί μπροστά, να διαχειριζόμαστε τις διαφορετικές ταυτότητές μας εποικοδομητικά και δημοκρατικά, έχοντας ως βάση τις κοινές οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας και να προωθήσουμε την αμοιβαία κατανόηση. Η ευρύτερη διάδοση και κατανόηση της ιδέας του διαπολιτισμικού διαλόγου αποτελούν απαραιτήτως βασικό συστατικό της καθημερινής κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής».
Εκτός από τις ομιλίες έγινε απαγγελία ποιημάτων, από μέλη της UNESCO Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, η κ. Ηλιοπούλου Κατερίνα και ο κ. Κεκερής Αριστοτέλης με αφορμή τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου στην εποχή μας απήγγειλαν τα ακόλουθα ποιήματα:
Απόσπασμα από το Ποίημα «Μόνωση» του Νικηφόρου Βρεττάκου
«Μη με φωνάζεις ξένο» Άγνωστου Μετανάστη
«Να σκέφτεσαι τους άλλους» του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίζ
Ποίημα ανώνυμου παιδιού από την Αφρική, το οποίο προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006
Απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Οι Γειτονιές του Κόσμου»
«Στην κοιλάδα με τους Ροδώνες» του Νίκου Εγγονόπουλου
Απόσπασμα από το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου.
Η υπεύθυνη υλοποίησης των προγραμμάτων και εκδηλώσεων της UNESCO Αμαρουσίου Βασιλεία Αθανασιάδου συντόνισε τις εργασίες της εκδήλωσης, ενώ πολύτιμη βοήθεια προσέφερε το μέλος του Ομίλου Ευαγγελία Κενανίδου.